Mollusker (snäckor, musslor etc.)

Pomacea diffusa

Ampullaria, äppel/mysterie/elfenbens-snäcka


Vetenskapligt namn:
Pomacea diffusa
Familj:
Ampullaridae
Handelsnamn:
Ampullaria, äppel/mysterie/elfenbens-snäcka
Utbredning:
Brasilien, Paraguay, Bolivia och Peru etc. Även inplanterad på andra ställen.
Foto © Cecilia Knutsäter
OBS. OBS. OBS. - Enligt ett förbud som infördes den 8/11 2012 så är alla Pomacea-arter förbjudna inom EU. - OBS. OBS. OBS
Omnivor (allätare) och herbivor (växtätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter det mesta och de behöver inte matas med speciellt foder. Denna art är till skillnad från de flesta övriga snäckor inte hermafrodit. Efter att de har parat sig kryper honan nattetid upp ovanför vattenytan och deponerar äggen (150-600 st) på t.ex. en glasyta eller en växt. Äggen bör hållas fuktiga men inte våta. Efter 2-4 veckor kläcks äggen och de små snäckorna ramlar ner i vattnet.
Äppelsnäckorna kan hållas i ett vanligt sällskapsakvarium men det skall finnas en luftspalt på flera centimeter mellan täckglas och vattenytan för att förse dem med frisk luft, annars är risken stor att de drunknar. Om man vill odla arten bör luftspalten vara minst 10 cm eftersom de annars får svårt att deponera äggen. Man bör helst ha högst en äppelsnäcka per 10 L akvarievatten. Arten är amfibisk och kan klara sig några veckor i fuktigt klimat ovanför vattenytan. Arten kan hållas ihop med de flesta fiskar (dock inte snäckätare) och snäckor.Det finns i handeln många framavlade färgvarianter av äppelsnäckor. Normalt rör den inte heller växterna om den får tillräckligt med grönfoder i akvariet. Det finns en närbesläktad art, P. canaliculata som liknar P. bridgesii och denna är en utpräglad växtätare och bör undvikas.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information