Räkor

Caridina multidentata

Amano/algätande/yamamoto/ japonica-räka


Vetenskapligt namn:
Caridina multidentata
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Amano/algätande/yamamoto/ japonica-räka
Utbredning:
Japan och Taiwan
Foto på skaldjuret Caridina multidentata Foto © Peter Nyman
Herbivor (främst alger) och omnivor. I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. I akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning. En viktig beståndsdel i dieten är döda bruna blad. Om den inte får tillräckligt med grönfoder i akvariet kan de ge sig på växterna.
Arten är mycket svårodlad. Honorna bär upp till ca. 2000 ägg i ca. 6 veckor innan de små (ca 1mm) äggen/larverna stöts ut. Larverna måste sedan flyttas till bräckvatten (ca. 1.6% salthalt) där de sedan genomgår flera metamorfoser. Det finns rapporter om att enstaka yngel har överlevt i vanliga sötvatten.
Amanoräkan är fredlig och dem kan hållas i akvarium ihop med små och fredliga fiskar. Snäckor och andra räkor är också bra sällskap. Man bör skaffa minst 6 amanoräkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar. Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Arten kan hoppa.
Honorna är ofta något längre och rundare än hanarna. Om prickarna på kroppen är runda och oregelmässigt placerade är det sannolikt en hane. Är de placerade i mer raka "linjer" är det en hona.

Medlemmarnas kommentarerKan bli gamla
Kommentar av: admin den 2023-05-24

Om man tar hand om dem så finns det bevis att de blivit minst 15 år gamla. Flera i en tråd på Akvarister 2.0 på Facebook har Amanoräkor i den åldern.

VARNING ANVÄND TÄCKGLAS
Kommentar av: phhasek den 2012-02-01

I morse hade båda hoppat ut ur akvariet och var döda. De hade lyckats ta sig fem meter från akvariet åt olika håll på golvet. Köp inte dessa om du inte har täckglas. (Nitrit/Nitrat var OK)

Hoppar!
Kommentar av: phhasek den 2012-02-01

Jag köpte två stycken idag varav en hoppade ut strax efter jag släckte lyset. Jag hörde när den landade på golvet. Den lever och ser ut att må bra nu.

Hoppar ut
Kommentar av: cookie den 2010-10-05

Jag hittade precis en av mina räkor bredvid sängen på upptäcktsfärd, så se till att ha heltäckande glas :P Min räka hade nog inte varit ute så länge så han överlevde :)

Bra städare
Kommentar av: Linus96 den 2009-05-04

Har bara 3st amanoräkor och funderar på att skaffa flera. Det är ett fint djur som funkar även utanför skaldjursakvarium som städare.

PS. Ha inte för stora och livliga fiskar/skaldjur i akvariet, Då kan dom bli skrämda och hopppa ut ur akvariet.

"söta" Amanoräkor
Kommentar av: södertös den 2009-03-27

Våra Amanoräkor förökar sig för fullt i sötvatten.. ; )

Yamato Numa-Ebi
Kommentar av: Azur den 2006-11-26

Japanska namnet på räkan är Yamato numa-ebi, vilket lär skall betyda träsk-räka.

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information