Zoopet - Caridina multidentata
Räkor

Caridina multidentata


Vetenskapligt namn:
Caridina multidentata
Tidigare vetenskapligt namn:
Caridina japonica
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Amano/algätande/yamamoto/ japonica-räka
Utbredning:
Japan och Taiwan

Foto: Peter NymanHerbivor (främst alger) och omnivor. I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. I akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning. En viktig beståndsdel i dieten är döda bruna blad. Om den inte får tillräckligt med grönfoder i akvariet kan de ge sig på växterna.
Arten är mycket svårodlad. Honorna bär upp till ca. 2000 ägg i ca. 6 veckor innan de små (ca 1mm) äggen/larverna stöts ut. Larverna måste sedan flyttas till bräckvatten (ca. 1.6% salthalt) där de sedan genomgår flera metamorfoser. Det finns rapporter om att enstaka yngel har överlevt i vanliga sötvatten.
Amanoräkan är fredlig och dem kan hållas i akvarium ihop med små och fredliga fiskar. Snäckor och andra räkor är också bra sällskap. Man bör skaffa minst 6 amanoräkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar. Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Arten kan hoppa.
Honorna är ofta något längre och rundare än hanarna. Om prickarna på kroppen är runda och oregelmässigt placerade är det sannolikt en hane. Är de placerade i mer raka "linjer" är det en hona.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

VARNING ANVÄND TÄCKGLAS av phhasek (2012-02-01 17:02:09)

I morse hade båda hoppat ut ur akvariet och var döda. De hade lyckats ta sig fem meter från akvariet åt olika håll på golvet. Köp inte dessa om du inte har täckglas. (Nitrit/Nitrat var OK)

Hoppar! av phhasek (2012-02-01 02:02:03)

Jag köpte två stycken idag varav en hoppade ut strax efter jag släckte lyset. Jag hörde när den landade på golvet. Den lever och ser ut att må bra nu.

Hoppar ut av cookie (2010-10-05 01:10:18)

Jag hittade precis en av mina räkor bredvid sängen på upptäcktsfärd, så se till att ha heltäckande glas :P Min räka hade nog inte varit ute så länge så han överlevde :)

Bra städare av Linus96 (2009-05-04 20:05:58)

Har bara 3st amanoräkor och funderar på att skaffa flera. Det är ett fint djur som funkar även utanför skaldjursakvarium som städare.

PS. Ha inte för stora och livliga fiskar/skaldjur i akvariet, Då kan dom bli skrämda och hopppa ut ur akvariet.

"söta" Amanoräkor av södertös (2009-03-27 18:03:19)

Våra Amanoräkor förökar sig för fullt i sötvatten.. ; )

Yamato Numa-Ebi av Azur (2006-11-26 02:11:36)

Japanska namnet på räkan är Yamato numa-ebi, vilket lär skall betyda träsk-räka.

Favoriter

Visa mina favoriter