Räkor

Neocaridina davidi

Körsbärs/cherry/red cherry/fire-räka


Vetenskapligt namn:
Neocaridina davidi
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Körsbärs/cherry/red cherry/fire-räka
Utbredning:
Avelsform från Taiwan, ursprunget från Japan
Foto © Sonja Cygnel
Herbivor (främst alger) och omnivor. I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. Den röda färgen kan förstärkas med hjälp av foder som innehåller karotin. Håller man dem i akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är lättodlad och honorna bär 30-50 ägg i ca. 20-30 dagar. Avkomman är fullt utvecklade när de föds.
Körsbärsräkan är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man kan hålla dem ihop med små och fredliga fiskar. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Färgen varierar mycket efter vilken föda den får, vattenkvalitén och humöret. Nyisläppta i akvariet är de ofta rätt bleka.
Honorna är något längre och rundare än hanarna. Vuxna honor har också en intensivare röd färg och har ofta en äggfläck i nacken. Man skall inte hålla denna avelsform tillsammans andra Neocaridina-arter eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
Detta är en avelsform av N. heteropoda.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information