Zoopet
Neocaridina palmata, var. white pearl
Räkor

Neocaridina palmata, var. white pearl
White pearl/snowball/vit/white-räka.


Vetenskapligt namn:
Neocaridina palmata, var. white pearl
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
White pearl/snowball/vit/white-räka.
Utbredning:
Avelsform från Tyskland, ursprunget från södra Kina.
Foto: Sonja Cygnel

Herbivor (växtätare – främst alger) och omnivor (allätare). I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. Håller man dem i akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är lättodlad och honorna bär 30-50 ägg i ca. 20-30 dagar. Avkomman är fullt utvecklad när de föds.
White pearlräkan är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man kan hålla dem i akvarium ihop med små och fredliga fiskar. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter som Ceratophyllum, Najas, javamossa etc. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är oftast något längre och högre än hanarna. Vuxna honor har också en äggfläck i nacken. Man skall inte hålla denna avelsform tillsammans med andra Neocaridina-arter eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
Detta är en vit avelsform av N. zhangiiajiensis.

Medlemmarnas kommentarerTummen bidrar med erfarenheter.
Kommentar av: tummen den 2007-01-24

Odlingssvårigheten är nog markerad som lite väl hög här, borde vara 1-2 "snäckskal" istället....köpte 10 stycken och har nu 100-tals. Då har jag ändå sålt av ett ganska stort antal..

Värt att notera är väl också att fisksällskapet bör vara i det ALLRA minsta laget, jag har mina tillsammans med Boraras-arter, Microrasbora-arter och I.werneri, alltså fiskar med extremt liten mun, guppy och platy etc. är för "hungriga" av sig.....

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet