Räkor

Paracaridina meridionalis

Humleräka, bumblebee-räka, zebra dvärgräka


Vetenskapligt namn:
Paracaridina meridionalis
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Humleräka, bumblebee-räka, zebra dvärgräka
Utbredning:
Södra Kina, Hongkong
Foto på skaldjuret Paracaridina meridionalis Foto © Sonja Cygnel
Herbivor (främst alger) och omnivor. I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. Håller man dem med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är ganska lättodlad och honorna bär 30-40 ägg i ca. 28-40 dagar. Avkomman är fullt utvecklade (ca. 2 mm) när de föds.
Humleräkan är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man kan hålla dem i akvarium ihop med små och fredliga fiskar även om man nog får räkna med att ett och annat yngel då blir uppätna av dessa. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är ofta något längre och bredare än hanarna samt har mindre simfötter. Ibland kan man också se när honorna bär ägg. Äggbärande honor har också intensivare färger.Man skall inte hålla denna art tillsammans med "arter" som i kroppsform påminner om denna art (t.ex. bee, new bee, crystal red, black, tiger, zebra) eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
Av denna art förekommer det flera populationer och även avelsformer. Den har 3 mörka vertikala band. Arten åminner om Caridina sp. "bee" samt C. sp. "new bee". "Bee" har en orangebrun nos, "New bee" har en vit nos medan humleräkan har ett helt brunt huvud.

Medlemmarnas kommentarerInte så lättodlade
Kommentar av: Sonja den 2006-12-07

Jag har problem med att få mina att föröka sig. Dom får rom och går länge med den men sen händer något och det syns aldrig till några yngel.
Hos mig är de här räkorna mycket lugnare och tillbakadragna än någon av de andra sorter jag har. Jag ser inte till dom speciellt ofta.
En egenhet jag sett ibland är att de hänger gärna uppochner under flytväxterna. Det brukar inte dom andra göra.

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information