Zoopet
Caridina cf. babaulti, var. green
Räkor

Caridina cf. babaulti, var. green
Grön räka , grön dvärgräka


Vetenskapligt namn:
Caridina cf. babaulti, var. green
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Grön räka , grön dvärgräka
Utbredning:
Indien
Foto: Kjell Fohrman

Herbivor (främst alger) och omnivor De är inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. I akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en hel del alger. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är rätt svårodlad. De ger visserligen en rätt stor kull (25-60) ungefär varannan månad, men avkomman är extremt liten och har ofta svårt att klara sig.
Den gröna räkan är relativt fredlig och man kan hålla dem i akvarium ihop med små och fredliga fiskar. Snäckor och andra räkor (dock inte med andra C. cf. babaulti-varianter pga korningsrisken) är också bra sällskap. Man bör skaffa minst 10 gröna räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet. Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter.
Honorna är ofta något rundare samt lite längre och man kan ofta se en nackfläck (för äggproduktionen).
Arten kallas visserligen för "Grön" räka men färgen kan vara minst sagt variabel och den ljusgröna färgen kan ofta gå över i såväl bruna, blå och orange nyanser.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Skriv gärna in första kommentaren

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet