Zoopet
Caridina dennerli
Räkor

Caridina dennerli
Kardinal-räka


Vetenskapligt namn:
Caridina dennerli
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Kardinal-räka
Utbredning:
Indonesien: Sulawesi, Malili
Foto: Anders Johnsson

Herbivor (främst alger) och omnivor (allätare). De är inte kräsna utan äter alger, foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc. I akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar som sagt också en del alger. En viktig beståndsdel i dieten är döda bruna blad.
Arten är någorlunda lättodlad och honorna bär äggen (10-15 st) i ca. 20-30 dygn. När ynglen föds är de fullt utvecklade.
Arten är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man bör helst hålla arten i ett artakvarium, men den kan hållas ihop med mycket små och fredliga fiskar, även om man nog får räkna med att en hel del yngel då blir uppätna av dessa. Snäckor är lämpligt sällskap. Man bör helst skaffa minst 6 räkor. Arten är speciellt känslig vid transporter, men när den väl acklimatiserat sig i akvariet är den marginellt svårare än övriga arter.
Deras naturliga miljö är en stenbiotop (de äter alger på stenarna) med få växter, men akvariet kan gärna innehålla en del finbladiga växter.
Det är nästintill omöjligt att se skillnad på könen. Denna lilla vackra art kännetecknas av en röd till rödrosa basfärg med vita prickar samt vita framben. Basfärgen kan variera mellan ljust och mörkt röd.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Finns på...
Kommentar av: Ullisbaby den 2010-05-12

Dessa finns just nu på Akvarietjänst i Malmö. Otroligt fina.

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo