Räkor

Atyoida pilipes

Sulawesi-/mini solfjäders-/indonesisk dvägfilter-räka


Vetenskapligt namn:
Atyoida pilipes
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Sulawesi-/mini solfjäders-/indonesisk dvägfilter-räka
Utbredning:
Indonesien, Filippinerna, Nya Guinea, Samoaöarna etc.
Foto på skaldjuret Atyoida pilipes Foto © Christoffer Magnerholt
Omnivor (detrit, plankton och alger). De är inte kräsna utan äter foderrester, flingfoder, maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, nykläckt artemia etc. Ihop med fiskar behöver de inte matas speciellt. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten har aldrig odlats i akvarium, men sannolikt måste larverna hållas en period i salt/bräckt vatten för att kunna utvecklas från larvstadiet till vuxenstadiet.
Arten är relativt fredlig och man kan hålla den i akvarium ihop med någorlunda fredliga ej alltför stora fiskar, snäckor, andra räkor och mindre sötvattenskräftor.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla gott om gömställen (stenar, rötter och växter) samt ha en relativt kraftig cirkulation. Arten gillar att placera sig vid pumputblåset där den med sina "solfjädersben" kan fånga och filtrera ut sitt foder. Det är en tropisk art så vattnet får inte vara kallt.
Hanar och honor skiljer sig inte så mycket i storlek så det är svårt att se könsskillnad. Hanarnas främre "promenadbenpar" är dock något kraftigare.

Medlemmarnas kommentarerHandelsnamn.
Kommentar av: Radioaktiva Räkor den 2008-07-13

Går under namnet "Blue Ceasar"-räka hos många handlare och leverantörer.

Vänliga räkor.
Kommentar av: Radioaktiva Räkor den 2007-08-17

Gullig små gynnare som föredrar att gå och skopa upp mat med sina solfjädrar hellre än att sitta still och äta ur strömmen. Aningen fega mot andra räkor dock :)

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information