Zoopet - Caridina logemanni, var. Crystal red
Räkor

Caridina logemanni, var. Crystal red


Vetenskapligt namn:
Caridina logemanni, var. Crystal red
Tidigare vetenskapligt namn:
Caridina sp. 'crystal red'
Caridina cf. cantonensis, Crystal red
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Red crystal räka, crystal red räka
Utbredning:
Avelsform framodlad i Japan med sannolikt ursprung i sydöstra Asien

Foto: Mattias AllrothHerbivor (främst alger) och omnivor. I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. Håller man dem i akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. Den röda färgen kan förstärkas med hjälp av foder som innehåller karotin. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är ganska lättodlad och honorna bär 20-30 ägg i ca. 20-30 dygn. Avkomman är fullt utvecklade minikopior (ca. 1.5 mm) av föräldrarna när de föds.
Arten är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man kan hålla dem i akvarium ihop med små och fredliga fiskar även om man nog får räkna med att ett och annat yngel då blir uppätna av dessa. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är ofta något längre och bredare än hanarna samt har mindre simfötter. Ofta kan man också se när honorna bär ägg.

Man skall inte hålla denna art tillsammans med "arter" som i kroppsform påminner om denna art (t.ex. bee, bumblebee, black, tiger, zebra, humla) eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
De som finns i handeln kan variera mycket i färg (intensiteten, hur distinkta banden är, hur vita de är) och utomlands (främst i Japan) finns det ofta olika "kvalitéer" där de dyraste kan kosta tiotusentals kronor.
Denna avelsform förekommer i handeln i två "varianter" – dels en som har sitt ursprung i Caridina sp. "bee" (dessa är korta och kompakta samt har ett kort huvud) och dels en mer långsträckt som sannolikt har sitt ursprung i Caridina serrata.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt

Klicka här om du vill lägga till en egen kommentar

väldigt fin av zvärd (2010-06-01 19:06:22)

Jag tycker att den är fin och bra för nybörjare.

Massproduktion av Otto the Otocinclus (2009-12-15 20:12:50)

Dessa mycket söta små räkor är otroliga renhållare och massproducerar sig själva något ofattbart. De ca 10 som kom till mitt lilla akvarium från början är nu säkert det femdubbla och alla alger är spårlöst försvunna. Jag rekommenderar verkligen dessa små snälla krabater.

spännande! av guzzzen (2009-06-25 21:06:49)

Jag blev helt kär å spontanköpte 2 st i zooaffären härom veckan! Så fina och trevliga! Fick en med rom som nu precis släppt den... väntar med spänning på vad som sker nu...har ej sett några babysar än men hoppas....

ägg!!! av räkan rubert (2007-09-24 16:09:39)

mina räkor ynglar finnt jag har 3 st 1 hane och 2 honor dom båda har ägg =)

Fina! av patriksg (2007-06-12 19:06:55)

jätte fina trevliga räkor! ynglar lite dåligt bara :(

Favoriter

Visa mina favoriter