Räkor

Caridina logemanni, var. Crystal red

Red crystal räka, crystal red räka


Vetenskapligt namn:
Caridina logemanni, var. Crystal red
Familj:
Atyidae
Handelsnamn:
Red crystal räka, crystal red räka
Utbredning:
Avelsform framodlad i Japan med sannolikt ursprung i sydöstra Asien
Foto på skaldjuret Caridina logemanni, var. Crystal red Foto © Mattias Allroth
Herbivor (främst alger) och omnivor. I akvarium är de inte så kräsna utan äter foderrester, flingfoder (gärna grönfoder), maltabletter, granulat, växtdelar, exkrementer från fisk, smått fryst foder, spenat etc.. Håller man dem i akvarier med fisk behöver de inte utfodras i någon större utsträckning – de tar också en del alger. Den röda färgen kan förstärkas med hjälp av foder som innehåller karotin. En viktig beståndsdel i dieten är också döda bruna blad.
Arten är ganska lättodlad och honorna bär 20-30 ägg i ca. 20-30 dygn. Avkomman är fullt utvecklade minikopior (ca. 1.5 mm) av föräldrarna när de föds.
Arten är fredlig och rör inte sin egen avkomma. Man kan hålla dem i akvarium ihop med små och fredliga fiskar även om man nog får räkna med att ett och annat yngel då blir uppätna av dessa. Snäckor är också bra sällskap. Man bör helst skaffa minst 10 räkor. Den är känslig mot höga nitrathalter samt koppar i vattnet.
Ett lämpligt akvarium kan gärna innehålla en hel del finbladiga växter. Vattnet får inte vara för varmt.
Honorna är ofta något längre och bredare än hanarna samt har mindre simfötter. Ofta kan man också se när honorna bär ägg.Man skall inte hålla denna art tillsammans med "arter" som i kroppsform påminner om denna art (t.ex. bee, bumblebee, black, tiger, zebra, humla) eftersom korsningsrisken då är mycket stor.
De som finns i handeln kan variera mycket i färg (intensiteten, hur distinkta banden är, hur vita de är) och utomlands (främst i Japan) finns det ofta olika "kvalitéer" där de dyraste kan kosta tiotusentals kronor.
Denna avelsform förekommer i handeln i två "varianter" – dels en som har sitt ursprung i Caridina sp. "bee" (dessa är korta och kompakta samt har ett kort huvud) och dels en mer långsträckt som sannolikt har sitt ursprung i Caridina serrata.

Medlemmarnas kommentarerväldigt fin
Kommentar av: zvärd den 2010-06-01

Jag tycker att den är fin och bra för nybörjare.

Massproduktion
Kommentar av: Otto the Otocinclus den 2009-12-15

Dessa mycket söta små räkor är otroliga renhållare och massproducerar sig själva något ofattbart. De ca 10 som kom till mitt lilla akvarium från början är nu säkert det femdubbla och alla alger är spårlöst försvunna. Jag rekommenderar verkligen dessa små snälla krabater.

spännande!
Kommentar av: guzzzen den 2009-06-25

Jag blev helt kär å spontanköpte 2 st i zooaffären härom veckan! Så fina och trevliga! Fick en med rom som nu precis släppt den... väntar med spänning på vad som sker nu...har ej sett några babysar än men hoppas....

ägg!!!
Kommentar av: räkan rubert den 2007-09-24

mina räkor ynglar finnt jag har 3 st 1 hane och 2 honor dom båda har ägg =)

Fina!
Kommentar av: patriksg den 2007-06-12

jätte fina trevliga räkor! ynglar lite dåligt bara :(

Goldmedlemmarnas akvarium med skaldjuret


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information