Vesicularia

Vesicularia dubyana

Javamossa


Vetenskapligt namn:
Vesicularia dubyana
Familj:
Hypnaceae
Handelsnamn:
Javamossa
Utbredning:
Sydöstra Asien
Egenskaper:
Sten/rot växt, Accepterar bräckvatten
Foto på växten Vesicularia dubyana Foto © Tropica
Vesicularia dubyana kallas allmänt för javamossa i handeln.
Den är en mycket tålig och anpassningsbar akvarieväxt. Det bästa är att plantera den på en sten eller trärot där man binder fast den med en fisklina. Den växer sedan ganska snabbt fast på underlaget. Om den växer för mycket och inte håller sig till stenen/roten kan man "ansa" den med en sax. Den växer lättare fast vid relativt svag belysning.
I akvariet utgör den ett fint skydd för fiskyngel. Man kan också låta javamossa flyta i lekakvarier där mossan både kan fungera som gömställe för romkorn, larver och yngel. Man kan också placera denna tåliga växt ovan vattenytan i terrarier eller akvaterrarier förutsatt att luftfuktigheten är mycket hög.
Växten består av en tunn stängel med två rader ljusgröna blad som är 1,5-4 mm långa, släta och lansettliknande. Förökning sker genom delning och sidoskott.
Den accepterar bräckvatten.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerOmöjlig att bli av med när den väl introducerats
Kommentar av: Fiskburken den 2020-12-19

En mycket viktig sak att veta om javamossa är att den är i princip omöjlig att bli av med utan att helt tömma akvariet på inredning inklusive filter och nitiskt göra rent allting (och då ändå finns det en risk att den överlever från ett litet fragment). Den kommer lätt med när du flyttar växter från ett akvarium till ett annat då det klättrar på precis allting där ljuset inte är för starkt.

Planerar man att ha växtakvarier eller övriga akvarier där inredningsestetiken är viktig tycker jag att man ska tänka sig för innan man skaffar javamossa. Det finns mycket vackrare mossor att välja på som inte orsakar så grava problem.

växer som ogräs
Kommentar av: MyrasHusse den 2012-01-02

javamossa växer som ogräs utan co2 och gödning.

perfekt till ditt räkkar

Vattencirkulation är inte nödvändig
Kommentar av: Krax den 2009-01-27

Javamossa trivs bra i små nanokar utan cirkulation

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin