Cladophora

Cladophora aegagropila

Algboll, mossboll


Vetenskapligt namn:
Cladophora aegagropila
Familj:
Cladophoraceae
Handelsnamn:
Algboll, mossboll
Utbredning:
I stora delar av världen
Egenskaper:
Accepterar bräckvatten, Alghämmande växt, Sten/rot växt
Foto © Kjell Fohrman

Cladophora aegagropila är inte en traditionell akvarieväxt, utan är en grön alg som växer i långa greniga trådar och som sådana är de kanske inte så uppskattade. De är dock i akvariesammanhang mer kända som runda ”bollar” med en yta som känns sammetslen.
Arten återfinns på många ställen runt om i världen (t.o.m. i salt vatten på en del ställen), men då rätt sällan i form av en rund ”boll” utan istället växer den oftare i kolonier som är formade som platta mattor.
Den runda formen bildas enbart i strandkanten i grunda sjöar där vattnets rörelse (”vågorna”) gör att den hela tiden rullar fram och tillbaka vilket gör att den får den runda formen. Dess udda form har gjort att denna ”växt” blivit populär vid aquascaping och i nanoakvarier. Räkor brukar uppskatta att sitta på algbollarna och leta efter mat.
För att den skall behålla sin runda form i akvariet krävs det dock att man regelbundet vänder på den för att alla sidor skall få en jämn ljusexponering.
Den gör också nytta i ett akvarium genom att den bl.a. tar upp en del överskottsnäring i akvariet (t.ex. nitrat och fosfat) och på så sätt hjälper den till att hålla vattnet rent.
Arten är extremt anpassningsbar, men om inte vattnet hålls rent (täta vattenbyten, ingen övermatning etc.) och den ansas så samlas det mycket skräp i bollarna och den börjar växa ”hej vilt” och kan då snabbt ”ta över” hela akvariet. Bollarna brukar ha en diameter på 3-10 cm samtidigt som de växer tämligen långsamt. Belysningen bör också vara svag.
Man kan också dela ”bollen” i små delar och plantera den på ett hårt underlag som en sten eller en trärot där man binder fast den med en fisklina. Efter att den väl anpassat sig börjar den växa snabbt och växer då fast på underlaget. Om den växer för mycket och inte håller sig till stenen/roten kan man "ansa" den med en sax. Den växer lättare fast vid relativt svag belysning.

Denna art säljs också ofta under namnet Aegagropila linnaei.
Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.
Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information
10 mest visade artbeskrivningarna i kategorin
Övriga arter i släktet