Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Tanichthys albonubes

Kardinalfisk


Vetenskapligt namn:
Tanichthys albonubes
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Kardinalfisk
Ursprung:
Bergsområden i södra Kina.
Foto på fisken Tanichthys albonubes Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är en romspridare bland växter. Äggen kläcks efter ca. 36 timmar. En del honor leker väldigt sällan och lägger då upp till 300 ägg åt gången. Andra leker mycket ofta, men lägger då bara ett mindre antal varje gång. Den odlas bäst i ett speciellt lekakvarium.
Kardinalfisken är en mycket fredlig och anspråkslös stimfisk (minimum 6 st) som trivs i ett tättplanterat akvarium med växter, men den vill även ha en fri simyta. Bottenmaterialet bör vara fin sand. Den passar i alla sällskapsakvarier där inte vattnet är för varmt.
Hanarna har intensivare färger och är slankare. Honorna är något rundare.
Denna art har under många år varit en mycket populär akvariefisk.

Medlemmarnas kommentarerRe: fenor
Kommentar av: Cascade den 2009-10-27

Aha...jag har hela tiden undrat vem som snart har ätit upp hela stjärtfenan på guppy hannen, och det verkar som de tjuvnyper varandras stjärtar också...

temperaturkänsliga?
Kommentar av: Djurvännen den 2009-10-11

Jag har dem i 25 gradigt vatten och de trivs, de spänner ut sina fenor när de typ visar upp sig för varandra. en rolig detalj

Gammel kärlek
Kommentar av: lilleulv den 2009-05-01

Har inte haft denna underbara fisk i sådär 40 år, men har nu en liten stim på 10 st. i ett 30 liters tilklsammans med Korsbärräkor och Posthorn. Temperaturen ligger mellan 24 och 27 grader, men det klarar de av.
Lilleulv

Ja kanontrevliga små fiskar!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-29

Ja jag kan bara bekräfta att det här är riktigt små trevliga och tåliga fiskar. Har haft 5 st i en liten 25 liters guldfiskskål med luftpump och utan värmare i ett drygt halvår nu. Där var de ganska skygga, men lyckades ändå leka och två yngel har överlevt och är nu typ 1,5 cm långa. Köpte nyligen ett 275 liters akvarium, som nu är under uppstart, där de är de enda innevånarna tillsammans med några algätare (ancistrus + otocinclus). Lite lyxigt mycket utrymme kanske, men de trivs "som fisken i vattnet"! ;-) Åker ofta "vattenrutschkana" upp och ner i strömmen... :D Verkar som om mer yta att simma på, strömt vatten och en höjning av temperaturen till 25 grader har fått en ordentlig fart på dom och idag är de igång och leker... de tre hanarna kämpar hårt för att vara närmast en av honorna hela tiden och de åker ut och in bland växter och rötter. Riktigt fina färger på hanarna när de blir mörkt gråa och spärrar upp de röda fenorna!! Hittade också precis ett 15-tal 3 mm långa yngel, så det måste ju betyda att den andra honan också precis lekt för någon dag sedan... som sagt bra fart på dom... två lekar på 2 honor och en vecka i nya akvariet. :-) Verkligen en trevlig liten fisk att rekommendera!!

Fredliga ?
Kommentar av: Solen den 2005-03-18

Ja, det sägs att de är fredliga stimfiskar. Vet dock ej om våra 2 endlersguppy hanar håller med, de får sig ett tjuvnyp i stjärtfenan lite nu och då Faktiskt...;)
I övrigt gillar jag dem väldigt mycket, de stimmar inte så bra just nu men det kommer väl...

kanontrevliga
Kommentar av: Jenny_A den 2003-12-01

Har nyligen fört över några av dessa kanontrevliga fiskar till uppfödnings akvarium. Har lyckats föda upp en kull förut, helt oplanerat.
Bra första fisk som är tålig och lättlekt.

Radera din kommentar
Stor temperaturtolerans.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-20

Enligt uppgift på nätet överlever denna fisk från +5 grader Celsius till över 30 grader. Optimal temperatur för fortplantning uppges vara 25 grader.

Temperatur?
Kommentar av: Hasse_H den 2003-01-09

Det är möjligt att den optimala tmeperaturen är som angivits ovan, men jag har ett stim kardinalfiskar i 27-gradigt vatten tillsammans med kampfisk. Har haft dessa i ca 1 år och de är hur pigga som helst och verkar inte störas av värmen.

Jättekul
Kommentar av: Rottweiler den 2002-11-22

Jag gillar dom här fiskarna skarpt,dom är vackra,pigga och man kan ha dom med guldfiskar.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information