Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Crossocheilus oblongus

Siamesisk algätare, algätare


Vetenskapligt namn:
Crossocheilus oblongus
Tidigare vetenskapligt namn:
Crossocheilus langei
Epalzeorhynchos siamensis
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Siamesisk algätare, algätare
Ursprung:
Thailand och Malacka-halvön
Foto på fisken Crossocheilus oblongus Foto © Mark Smith
Växtätare. Den är en bra algätare i akvarium (av många ansedd som den allra bästa), som också tar tofsalger. Äter i akvarium också gärna levande- och frysfoder, vegetabiliskt foder är nödvändigt. Lekbeteende inte känt. Den siamesiska algätaren är fredlig mot andra arter, men något aggressiv och revirhävdande mot andra av samma art. Förutsatt att inte akvariet är för litet, kan man hålla en liten grupp av dem i samma akvarium utan större problem. Den går också bra att hålla i sällskapsakvarier. Akvariet skall vara inrett med växter (den äter inte växter) och en del gömställen i form av rötter. Fin sand är lämpligt som bottenmaterial. Vattnet skall vara syrerikt. Man kan inte se någon skillnad mellan honor och hanar. Denna art blandas ofta ihop med Epalzeorhynchos kalopterus. Hos den siamesiska algätaren är fenorna genomskinliga, dessutom har den ett par skäggtömmar på överläppen, E.kalopterus har två par. Ett annat kännetecken är att den del av det mörka längsgående bandet som går ut i stjärtfenan hos E.kalopterus är bredare och mörkare än hos C. oblongus.Antagligen kommer denna art att inom kort att byta namn till Crossocheilus langei då det antas att ser helt annorlunda ut och i stort sett aldrig har importerats till akvariehobbyn.

Medlemmarnas kommentarerSiamesiska algätare
Kommentar av: ToZsE den 2022-01-18

Undrar lite vad Björn menar med stimfisk?

I beskrivning på flertalet platser ser man starkt revirhävdande och är snäll mot andra arter än sina egna ?

Äter räkor
Kommentar av: Ludwig83 den 2019-07-24

Har sett att dessa äter vuxna räkor då de blir tillräckligt stora (ca 10cm). Många fiskarter äter allt som passar i deras mun.

Stimfisk!
Kommentar av: Björn J. den 2017-12-16

Glöm inte av att detta är en stimfisk!
I ett växtakvarium bör man nog ha ett tiotal Crossochelius oblongus beroende på akvariets storlek. Då får man ett fint och aktivt stim. Men efter omkring två år är dessa då rätt stora, omkring 15 cm. De mindre exemplaren är bäst på att äta alger, men även de stora äter algerna bra, men har med ålderns rätt även fått smak på torrfoder.
Ibland ser man väldigt snarlika sådana här fiskar i zoohandeln som för det otränade ögat ser ut som oblongus men kan vara annan art. Titta på bilden i denna artbeskrivning, så skall en oblongus se ut! bara ett brett svart fält längs mittlinjen som går ända ut i stjäretfenan. Det finns en snarlik art som har för vana att vila sig med bröstfenorna som stöd mot botten eller mot ett blad, det gör inte oblongus!

Otroligt bra fiskar
Kommentar av: bettasplendensftw den 2015-04-18

Bara gott att säga om denna firre! Tar aldrig semester ifall alger eller liknande finns omkring dess omgivning.

Den jag har nu passar perfekt själv då han/hon inte riktigt är den som vill gå i stim. Hänger gärna med min min stenalgätare.

Inte bara effektiv med rengöring utan också väldigt vacker! skimrar mycket i silver och ger en otroligt fin nyans till akvariet. Du bör inte bara köpa dessa för rengöringen, utan också för att det är en otrolig fin sötvattenfisk som är mycket aktiv och rolig att studera.

Känsliga för temperaturskillnader
Kommentar av: Ziddhartha den 2013-01-11

Tre stycken vände magen upp när jag fyllde på vatten lite för snabbt.

Bara att handla nya...

Bra Skit.
Kommentar av: Ryskbompa den 2012-12-29

Skaffade 5st siameser förut för att få bukt på tofsalger. Det funkade klockrent dom städar bra som fan och dom har ett sjukt roligt beteende. Alla 5 kan ligga på rad på botten och inte göra ett smack.

Synd att den ofta köps pga att man har problem med alger.

Effektiva 24/7 arbetare!
Kommentar av: Peter Jönsson den 2012-11-03

Köpte ett stim på 6st till mitt 375L Kar!

Super bra alg ätare och dom låter bli växterna!

Mina Siameser är ca 12cm långa och är jätte snälla mot dom andra fiskarna i akvariet!

TIPS: Ge dom en skiva skalad gurka! Dom älskar det! :-D

Verkar vara blandade erfarenheter ...
Kommentar av: Snuttjulle den 2012-04-12

av denna fisk. Själv införskaffade jag 5st ( enligt rekommendation ). Dessa pigga små krabater, ännu bara 3-4 cm, gav sig genast ikast med att äta alger som blivit ett stort problem i mitt nyligen startade akvarium. Dom bryr sig inte alls om de algtabletter jag lägger i. Det gör iofs inte heller mina Ancistrus. Alla håller sig till alger i första hand. Ser stor skillnad i algbeståndet redan efter 2 dagar. Det verkar som om 4 av dom håller ihop mest och leker i vattenströmmen när dom inte äter.

Riktigt rolig och effektiv!!
Kommentar av: Kornstad den 2011-12-18

Har just nu bara två styck av denna riktigt roliga fisk, men de är ruggigt effektiva.

Har nyligen satt in en extra liten pump i akvariet för att fördela ut Co2 genom i vattnet, men det har även blivit siamesernas nya lekplats. Pumpen kör 1000l/h och i en smal stråle så det är ganska bra tryck i den, men dessa två kan spendera timmar med att simma mot strålen och genom centrum så att de skickas iväg i en volt åt andra hållet.

Sedan tillbaks och samma sak om igen och om igen och om igen. Superkul att sitta och titta på!

Effektiv!
Kommentar av: Eidesdotter den 2011-12-01

Köpte två stycken för knappt två veckor sedan, på prov så där. De var ynkligt små och taniga, syntes knappt i akvariet, men nu har de dubblat sin storlek och karet som tidigare var ganska fodigt av tofsalger och annat är nu renare än någonsin!
Hoppas de inte tappar aptiten helt när de blir vuxna, utan fortsätter tugga i sig av grönskan.:)
De verkar tillfreds med att vara två, hänger ofta ihop, slåss inte, men jag gissar att jag bör skaffa några till.
En kompis har 5 st fullvuxna i sitt kar och de är pigga och full fart på. Mina är än så länge lite mer stillsamma och gör inget annat än att äta alger, helt uppslukade av sin uppgift är de.:)

Jättebra och gullig Algätare
Kommentar av: Halofan den 2011-07-27

Väldigt gullig har tre stycken i ett stim de kivas aldrig. Käkar jämt på vår stora lavasten som det fanns fullt med tofsalger på förut har inte sett en enda sen dess.
Samsas bra med andra fiskar i akvariet.

Mysig sällskapsfisk
Kommentar av: Kapten Zoom den 2011-07-11

Jättefina fiskar som är precis som man vill ha akvariefiskar, dvs de simmar faktiskt omkring mitt i akvariet, de nosar och betar på växter och är allmänt trevliga.

Till skillnad från t.ex. mina praktbotior som ligger typ i ide under dagen och visar sig endast morgon och kväll.

Och siamesiska algätarna äter alger. Tofsalger har jag inte sett röken av sen jag skaffade dessa fina firrar.

Rekommenderas!

herre min feeesk!
Kommentar av: roosterboy den 2010-10-26

I djuraffären denna dag, då jag tänkt införskaffa ett stort lass växter, så hade dom fått in påtok för många siameser (ett antal hundra) Och sålde ut dom för grymt lite pengar, mest symboliskt verkar det som, så jag köpte med mig 2 stycken inte mycket större en centimetern. Jag är så kär <3 Så livliga och söta. Helt klart mina favvos för tillfället ^^

efter några timmar
Kommentar av: Djurvännen den 2009-09-22

har bara haft 5 i några timmar och de ger sig på de alger jag ville få bort, perfekt.

Hoppar!
Kommentar av: pepparkaka den 2009-08-30

Har (liksom flera andra) upplevt att de hoppat ur akvariet genom de öppna hörnen i glasskivan. 2 st har rymt från olika akvarier.

högsta betyg
Kommentar av: karrokaja den 2009-07-17

Jag tycker aggresiv är lite starkt. visst kan dom slåss och så men det ser mer ut som dom "muckar" lite med varandra. sen efter det kan dom ligga bredvid varandra och bara ta det lungt, simmar en iväg följer den andra efter och lägger sej till rätta brevid sin kompis.
Mycket bra på att hålla rent, ger inte på växter utan bara alger. tar till och med bort alger från växterna så den kan konsten att skillja ogräs från ogräs;)

små...
Kommentar av: .berthold. den 2007-10-26

dom äter och äter men ack växer de inget! ett halvår och inte en centimeter större....=(

Toppen algätare!
Kommentar av: abbimicke den 2007-09-13

Mycket bra fisk som äter hela tiden på bottnen. Under gruset på glaset har vi alger, och när vi gör vattenbyte brukar vi passa på att ta undan lite av gruset så att algerna kommer fram och då är de genast där och äter upp ALLT. Inte minsta spår syns och det går fort!
Våra har vuxit till sig rejält och är ganska stora nu.

Kul fisk
Kommentar av: Pehpsii den 2007-03-02

Min siames Spike stimmar med mina tigerbarber hela dagarna. Har en mkt revirhävdande pastellciklidhona som äger vänstra delen av akvariet och Spike äger det högra. Det är jättekul att se dem kivas (mest hot, inget våld).
Ha är bra med alger, fast han äter inte de bruna.

Den är inte så snäll som man tror!
Kommentar av: starman_ den 2007-01-07

När jag var hos en kompis och vi fick se när dom åt av chokladciklider yngel som bara den. Så vet man att alger äter den inte bara. Tror att den har ätit av mina räkor också.

Mina är Rosa!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-12-15

Har två stycken Siameser i ett kar på 450liter, de är kalashäftiga med sin rosa rand längs kroppen och rosa glasögon på "näsan". Har aldrig haft problem med att de inte käkar alger, fast jag har aldrig matat dem med algmat.. De bryr sig inte ens om när jag matar cikliderna, fast mina alger kanske smakar mumms.

Jag har då inte märkt av att siameserna inte skulle tycka om att leka. Mina härjar både med varandra och cikliderna. Har varken växter eller rötter i akvariet, så det finns bara några stenar som de kan gömma sig under, men oftast simmar de omkring i akvariet. Inga lata typer precis! Är supernöjd med denna fisk!

Kan vara elaka.
Kommentar av: s0lsken den 2005-07-22

Har 1 siamesisk algätare som jag införskaffade för ca. 4 år sedan! Det är en otroligt tålig och lättskött fisk! Kan dock bli väldigt elak mot småfiskarna då det är matdags, samt äter dåligt med alger nu när den har blivit lite större... Men det är en himla trevlig och fin fisk.

Duktiga!!
Kommentar av: bytjejen den 2005-05-08

Jag hade 2st. Segelfenspleco när jag köpte mina Siameser. Resultatet av det blev att Siameserna bara irrade runt å verkade inte veta vart dom skulle ta vägen... (dom tog absolut inga alger) när jag gav bort mina Segelfenor så blev det stor förändring... redan samma dag så började Siameserna tokstäda! Nu är det nog den effektivaste algätare som jag någonsin sett!!

bra algätare av robban
Kommentar av: Ge92 den 2005-03-07

dom käka up nästan alla mina penzel alger på en vecka.nog den bäste algätaren som jag vet....

Ett måste
Kommentar av: josse_87 den 2004-12-07

Jag har 6st i mitt 540liters akvarium. Jag skulle inte kunna vara utan dom. Dom kommer åt att göra rent där inte malarna kommer åt, plus att dom äter upp alla trådalger. Men dom växer rätt snabbt och man bör ha mer än en då det är en stimfisk.

Radera din kommentar
Flitiga snabbväxare
Kommentar av: davide den 2004-11-04

Mina är hur flitiga som helst. De växer också otroligt snabbt. Jag har nog alldrig haft en fisk som har vuxit så här snabbt!

Radera din kommentar
Stimledare för pirayorna!
Kommentar av: Giovanna den 2004-11-04

I mitt akvarie har jag fyra ytters fega pirayor, som sitter alltid i samma hörn och trycker- såvida inte algätaren dyker upp! Så fort dom får syn på honom simmar dom efter honom och gör precis som han gör. Jag hoppas inte pirayorna tror dom är algätare!!! Det är i alla fall tack vare algätaren som pirayorna lärt sig äta torrfoder, hahaha...

Radera din kommentar
Pennan
Kommentar av: AndreasBK den 2004-05-13

Har en som heter pennan, som är stor och rund. Den betar lite ibland men bråkar mest med malarna om deras mat och jagar runt min guldbarb i akvariet.

Andreas

Radera din kommentar
Lite besviken...
Kommentar av: GaybrielSwede den 2004-05-13

Köpte fem stycken för över ett halvår sedan och de gör inte alls den nytta som det står att den ska göra...
Hade bl.a. problem med tofsalger, och det var därför jag inhandlade dessa, men de har aldrig brytt sig om att äta av dem...
Det verkar inte som att de äter av andra alger heller, utan bryr sig endast om när de får spirulina-tabletter...
Men, men, det kanske bara är jag som hade sån otur...

Radera din kommentar
Otroligt söta fiskar!... men... VÄLDIGT stora =S
Kommentar av: Balder den 2004-04-27

Jag köpte precis 3 st siamensis och 3 st otocinclus. Alla fiskarna är super härliga att titta på och de värkar tro att de tillhör samma art då de simmar med varandra hela tiden... Det är synd bara att de blir så stora, 15 cm e inte direkt min favorit storlek på fisk...
Otocinclusarnas storlek är mera min smak! =>... /Sofia

Radera din kommentar
Stimfisk som vill ha mycket simutrymme
Kommentar av: skr den 2004-01-16

Jag har haft siamensis i ett antal år. Från början hade jag fyra-sju stycken i ett 100 l akvarium, nu har jag 13 stycken i ett 720 l. Min erfarenhet är att de uppskattar ordentligt med plats. I det lilla akvariet kunde de ibland tjafsa en del (men inte mycket). I det stora händer detta aldrig. De stimmar ihop sig ordentligt; betydligt bättre än mina kardinaltetror oftast gör, och verkar vara väldigt beroende av varandras sällskap. Att vuxna fiskar ofta ligger på bottnen och slöar tror jag också har med utrymmet att göra. I ett stort akvarium är även mina äldsta fiskar (ca 5 år) snabba och aktiva simmare, vilket de inte var i det lilla akvariet. Eftersom den är så snabb, tycker den väl inte det är så kul att simma omkring om den bara kör skallen i glaset hela tiden.
Jag har nyss skaffat svarta neontetror, och kan bekräfta att siameserna gärna stimmar med dem - men det verkar vara ett ensidigt intresse (neontetrorna blir mest rädda).

Radera din kommentar
Personlig rackare!
Kommentar av: skouliki den 2003-06-24

Jag har haft en Siamensis ensam i tanken i flera år. Den har aldrig upphört att flitigt äta i stort sätt alla alger och är otrolig på att hålla rent från dem. Har man matfria dagar då och då så renäter den extra mycket, en akvariets städdag om man så vill. Den älskar även brysselkål (köp fryst, den är förförvälld) och sätter i sig ett helt litet brysselkålshuvud på en dag, det är en grönsak som för övrigt även är en favorit hos Ancistrus. I övrigt är Siamensis en snäll fisk med temperament. Aningen lättretlig och tuff, bråkar gärna med mina pakistanbotior, men utgår oftast som vinnare. Vid stress tappar den färg och dess svarta band försvinner, men återkommer efter en stund. De bråkar dock mycket med varandra, så bäst är att ha en eller flera, är de två blir det lätt fight och oftast dör den ena till slut. Men som sagt, en skön gynnare som gillar att ligga på ett blad eller en sten mitt i akvariet och vila och hålla lite "koll" på de andra invånarna. Kan rekomenderas starkt!

Radera din kommentar
Stimfisk... som bör svälta.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-04-18

Uppdatering av min första kommentar:

I början kan jag inte säga jag hade så bra erfarenheter av denna fisk.
Först köpte jag en 4cm siames. Den åt inte alger eller ärtor alls, utan bara torrfoder. Dessutom var den helt neurotisk och försökte hela tiden simma genom glaset.
Då köpte jag en till, något mindre. Den nya åt alger, men blev oabrutet jagad av den större, och till slut hoppade den lilla ur akvariet.

Jag köpte sen en till siames, och de här två är bästa vänner och helt oskiljaktliga. Jag tror faktiskt den ena är hona, den andre hane (att döma av kroppsform).

Den nya åt inte heller alger, MEN när jag slutade med torrfoder (för att mina neoner fick gas i magen och svårt att simma), så fick inte längre siameserna nån fiskmat - och se, efter en vecka började de äta alger!

Hett tips för den som har en lat fiskmatsätare alltså - ge ett foder den inte hinner ta, eller ett som flyter.

Jag tror att siameser funkar bäst i grupper om minst tre, helst fler, för hanar verkar kunna jaga varandra väldigt mycket.

Vad gäller själva algätandet vete dock tusan om inte Otocinclus är bättre.

Roliga fiskar som älskar alger
Kommentar av: fiend den 2003-04-17

Har inte haft så mycket erfarenhet av dessa fiskar tidigare, men skaffade 5 st då inget annat hjälpte mot mina skäggalger. Inom en vecka var allt i akvariet borta. (alger alltså)
Lustiga fiskar som gärna stimmar med mina svarta neontetror :)

Man ser dem inte stilla så ofta, utan de knaprar ofta runt på växter och stenar/grus i jakt på något att äta.

Algerna har jag inte sett en skymt av sen jag skaffade dessa små filurer :)

Trevlig siamesisk algätare
Kommentar av: Petra den 2003-04-17

Jag har haft en siames i några år och den har alltid varit fredligt inställd till andra fiskar. Köpte igår en ny unge, så vi ska hoppas att dom kommer överens. Städade för övrig ur akvariet igår oxå och när jag skulle fånga den stora siamesen, som simmat i en hink under tiden, hoppade den på golvet. Fick dock snabbt tag på den och förutom lite damm på ryggen såg den ut att vara o.k. : )
Ofta blir stora fiskar elaka mot andra mindre fiskar, men inte siamesen. Så den rekommenderar jag gärana som algätare i akvariet.

I början liten och rapp sedan stor och slapp
Kommentar av: Peter G den 2003-01-13

Detta är en duktig algätare, iallafall det första halvåret. Den blir lätt "bortskämd" på fiskmat och struntar sedan i algerna. Den blir då onaturligt stor och fet (samt lat).

Min erfarenhet är också att den gärna hoppar ur akvariet (har blivit av med 3-4 st på detta sätt) om man inte har täckglas.

Mina siameser
Kommentar av: Michael Legnér den 2002-09-06

Jag har nio stycken siameser som nu (på ett halvår) vuxit från tre cm till ca 6 cm. De går i ett 310-liters akvarium och jag har aldrig sett dem bråka, annat än busa lite. Ibland är en eller två av dem väldigt ljus dock och jag vet inte varför.

Har aldrig sett dem gömma sig i någon grotta eller under någon rot. Däremot vilar de ofta på bredbladiga, vågräta växter eller rötter.

De äter nästan jämt och tuggar i sig mycket alger! De gillar dock annan mat mycket så de äter förstås fiskmaten före algerna, men så fort matnignen är klar återgår de till algätandet.

Ganska livlig fisk som stimmar ihop sig så de ser fina ut tillsammans. Rekommenderas verkligen! Men köp så många du har plats för. Jag tror inte de skräpar ner vattnet så mycket för jag har knappt sett dem bajsa (i motsats till sugmalar t ex).'

/Micke

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information