Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Botia almorhae

Pakistanbotia, YoYo-botia


Vetenskapligt namn:
Botia almorhae
Tidigare vetenskapligt namn:
Botia lohachata
Familj:
Cobitidae
Handelsnamn:
Pakistanbotia, YoYo-botia
Ursprung:
Pakistan, Indien, Bangladesh och Nepal.
Foto på fisken Botia almorhae Foto © Johan Taavoniku
Allätare. I akvarium äter den allt standardfoder, men smått fryst och levande foder föredras, gärna kompletterat med lite grönflingor. Den äter också mindre snäckor om man har sådana i akvariet.
Det finns inga kända odlingsrapporter för denna art.
Pakistanbotian är en relativt skygg skymnings- och nattaktiv fisk. Den är dock rätt sällskaplig om den hålls i mindre stim. Den passar bra i ett sällskapsakvarium om än inte ihop med väldigt små fiskar eftersom dessa kan bli uppätna. I akvariet skall det finnas flera gömställen och finkornig sand som bottenmaterial.
I sin naturliga miljö återfinns den i stillastående eller långsamflytande vatten och därför skall det inte vara alltför kraftig cirkulation på vattnet i akvariet.
Vid revirförsvar och vid utfodring ger fiskarna ifrån sig ett knackande ljud.
Det är ganska svårt att se skillnad på könen men hanen är rödaktig på nosen samt längst ut på bröstfenan. Honan är rundare över buken samt har en längre nos.

Medlemmarnas kommentarerFantastisk fisk
Kommentar av: firren_99 den 2011-02-02

Pakistanbotian är en väldigt sällskaplig, rolig och nyfiken fisk. Den är absolut inte skygg eller nattaktiv! Pakistanbotian brukar böka runt i botten för att hitta något att äta, fara runt i högsta fart i akvariet eller ligga och vila (väldigt sällan dock ;)) på eller bredvid sina kompisar i en enda hög.

Denna fisk verkar älskar att klämma sig in i trånga utrymmen... En dag för ungefär 4 år sen tog jag ut filtret till badrummet för att rengöra det. När jag öppnade "locket" till filtret så såg jag en väldigt blek pakistanbotia som låg inklämd inuti filtret. H*n hoppa genast ur filtret och hamnade i handfatet... Jag tog upp h*n med händerna och sprang tillbaka till karet... och h*n lever än idag. Har funderat på en lösning till hur h*n kom in men kan inte komma på något.

Filuren som satt fast i filtret har överlevt det mesta: vitaprick, ett antal andra sjukdomar, nitritspik, sitta fast i ett filter under okänd tid, flytt till nytt hus (akvariet inkört i bilen med lågt vattenstånd) och mycket, mycket mer.

Nu har h*n tre yngre kompisar som köptes för ca 4 månader sen. Alla fyra är riktiga matvrak och äter det mesta. Artemia är favoriten, även tabletter är smaskens.

Mina pakistaner funkade inte bra tillsammans med guppy, fenorna såg för läckra ut. Men de funkar bra med rosentetror och fjärilsciklider (och då är den största pakistanen ca 12 cm).

Pakistanbotior är väldigt nyfikna och blir lätt "tama". Äter nästan med en gång från handen och "smakar" gärna på händer och armar när man är nere och rotar i akvariet. När jag byter vatten så brukar dem göra sitt lustiga kvack ljud och "bita" på armar och händer, jag rycker till varje gång, vilket pakistanerna verkar tycka är jätteroligt eftersom de gör om det efter en stund igen.

En häftig grej är att pakistanen som satt fast i filtret veka vara riktigt ledsen när kompisen dog (genom att simma in i filtret).

Jag rekomenderar verkligen denna botia, helt underbar och min favorit!

.....
Kommentar av: {_AquA_} den 2009-07-21

botior får vitaprick sjukan väldigt lätt kan jag säga av egen erfarenhet fast andra fiskar inte haft

Superbra snigelätare
Kommentar av: mollypolly den 2009-05-29

Glupska rackare som äter nästan allt. Trivs bra meda andra fiskar, även om jag inte tycker de verkar så väldigt stimbenägna. Har två stycken där den ena dominerar över och kör bort den andra, även om den inte är direkt aggressiv. De är väldigt aktiva och livliga, nästan så att andra fiskar blir irriterade. Man bör nog inte ha alltför skygga eller lugna fiskar med dem. Perfekta snigelätare! På bara några dagar var mitt överfyllda akvariumt tömt på sniglar...

Mina favoriter
Kommentar av: ibis den 2008-12-21

Jag älskar mina små "bebisar" Pakistanbotian är den häftigaste fisk jag har. Om man ska mata dom och "pickar" lite på pumpen precis ovanför vattenytan kommer dom och hoppar upp på pumpen för att kolla vad det är innan dom glider ner i vattnet igen :) och när man lägger nmer algtabletter kommer dom och klickar på den. Är säkert också jättebra snäckätare för har aldrig sett en enda sen dom kom!

12 år och stil going strong
Kommentar av: Eurydike den 2004-10-12

Mycket trevliga fiskar. Livliga, nyfikna och roliga. Leker ofta tafatt med varandra och dansar runt varann. Simma "hinderbana" över stock och sten i akvariet tillhör favoritsysslorna. Ligger gärna på rygg eller sidan på de mest konstiga ställen.
Mina 3 är jättekompisar med 3 polkadotbotior. Det händer ofta att alla 6 ligger på varandra under samma rot.

Radera din kommentar
Våra skrämdes rejält...
Kommentar av: gneta den 2004-07-09

I vårat akvarium finns en skattkista med ett lock som lätt faller igen och då glipar lite grann. När vi precis köpt dem, två stycken, släppt dem i akvariet tittade jag till dem efter en stund. Ve och fasa, fiskarna hade fastnat under kistlocket! Bara stjärtfenorna stack ut. Panik utbröt och min man fick "rädda" dem. Nu fick minsan locket vara stängt, men ve och fasa, fiskarna fastnade igen och samma panik utbröt. Tredje gången och därefter insåg vi att botiorna gillade att ligga där och att de mycket väl kunde ta sig ut själva. Lustiga rackare!

Radera din kommentar
Hungrig som en varg
Kommentar av: Blötdjuret den 2004-05-17

Mycket glupsk fisk, kommer på stört när jag släpper ner maltabletten. När svärdbärarhonan får yngel blir botian som galen. Den formligen suger in yngel i munnen. Mums!!
Rolig att sitta och titta på-livlig...

Radera din kommentar
roliga fiskar
Kommentar av: Titan den 2004-02-10

dom är väldigt roligt och ha i akvariumet.
dom är så rolig............!!!!!!!!

Radera din kommentar
fin fisk
Kommentar av: Jimpa den 2003-11-07

Jag har en pakistanbotia den är väldig rolig för den simmar hit o dit. Dom är ganska gluppska så fort jah släpper ner en bit mygglarver så är han där direkt o tar för sig

Radera din kommentar
pakistanbotian!
Kommentar av: LIAN0618 den 2003-10-31

En livlig fisk. jag tycker att man lätt kan se skillnad på kille och tjej!
hanen har starka fina, bestämda ränder och en röd nos.
Medan honan har svaga färger som lätt smälter ihop och är rundare.
Hanen ser ut SOM EN suR MUN
HONAN SER UT SOM EN GLAD MUN!
(PÅ KROPPSFORMEN)

Radera din kommentar
Rolig fisk
Kommentar av: Boston den 2003-10-23

Pakistanbotia är en hemst rolig fisk, tillexsempel den kan ligga upponer och en massa såna grejor. Fast att dom mår bra.

Radera din kommentar
Livliga!
Kommentar av: Lovisa den 2003-08-23

Jag har 2 st, varav 1 hona och 1 hane. De far runt i akvariet största delen av dygnet och tar ingen som helst hänsyn till de andra fiskarna, som aldrig får någon lugn och ro! De är väldigt lättskötta och trevliga!

Radera din kommentar
Lustigkurre!
Kommentar av: skouliki den 2003-06-24

Pakistanbotian är en mycket nyfiken och social fisk, som ibland kan vara en liten ligist. När det kommer mat som den gillar så jagar den snabbt bort de andra, ibland så tar den hjälp av sina utfällbara taggar som den har på gällocken och verkar försöka rispa sina konkurrenter, men den verkar inte tillfoga de andra fiskarna någon egentlig skada. Jag har 3 botior som alla var lika stora när jag köte dem, men en har tagit kommandot och växt sig mer än dubbelt så stor som de andra och ser alltid till att ta föda först. Annars verkar de komma bra överrens och det är inga problem gentemot andra fiskar heller. Mina älskar mygglarver och spirulinatabletter. De är aktiva både dag och natt och tar en tupplur då och då istället. De äter också upp sniglar, vilket var ett problem i akvariet innan jag skaffade dem, suveränt. Helt enkelt biologisk snigelbekämpning. Mycket personliga, lekfulla och roliga fiskar! Och så deras roliga knackljud!

Radera din kommentar
Kvackande ljudet...
Kommentar av: Zobban den 2003-05-18

Jag har 2 pakistanbotior, och det är rätt kul, när jag lägger ner maltabletten på kvällen blir det ett otroligt "kvackande" då jag även har två praktbotior som även de vi ha maten så alla fyra kvackar på!

Skygg?
Kommentar av: Cathrin den 2003-03-11

Inte mina i alla fall. De är aktiva hela dagarna och gör sej mycket bra i akvariet där de far fram över bottnen och "städar". Jag är väldigt glad att jag köpte dem! Tuffa små rackare!

Pakistanbotior
Kommentar av: Bubblan89 den 2003-03-11

Hej! Jag har två st pakistanbotior, dom bor i ett 112 liters och är jättebusiga. Dom är vakna på dagarna och nätterna.
Dom är lättskötta så jag rekomenderar dem!
Men man bör inte hålla dem i försmå akvarier då dom kan bli agressiva!
Mvh// Sarah

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information