Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Chromobotia macracanthus

Praktbotia


Vetenskapligt namn:
Chromobotia macracanthus
Tidigare vetenskapligt namn:
Botia macracanthus
Hymenophysa macrantha
Familj:
Cobitidae
Handelsnamn:
Praktbotia
Ursprung:
Indonesien: Sumatra, Borneo
Foto på fisken Chromobotia macracanthus Foto © Mark Smith
Allätare. I akvarium äter den allt standardfoder inklusive snäckor. Praktbotian leker i naturen i början av regnperioden. Odling i akvarium har ännu inte lyckats på naturlig väg. Den är inte alls lika skygg som de flesta andra botior och den är oftast framme också dagtid. Den är dock i huvudsak en skymningsaktiv fisk. Praktbotian är en relativt fredlig stimfisk som kan hållas i de flesta sällskapsakvarier förutsatt att de är stora nog. I akvariet skall finnas flera gömställen och finkornig sand som bottematerial. Den kan avge ett knackande ljud. Praktbotian är en relativt populär akvariefisk, men man bör tänka på att den är extremt känslig för "vita-prick"-sjukan (speciellt om vattnet är lite för kallt eller efter en transport) samt att den blir rejält stor och bara passar i stora akvarier..

Medlemmarnas kommentarerMin favorit
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-04

Jag har hela tiden tänkt att jag INTE ska köpa några Praktbotior eftersom de blir så j*a stora - men så råkade jag få med några på köpet med ett begagnat kar - så var det klippt...
Än så länge är de väldigt små så 180 l-karet räcker tills de är lite större men när de blir uppemot 10 cm så får det bli ett kar på minst 400 l.

Jag har ett litet stim på fem stycken, som går i stim med gröna tigerbarber och svärdbärare - på så sätt är de så otroligt enkla - de kan gå i stim med lite vad som helst.
I karet finns även Ancistrus och Månskensgurami.

Det har inte varit ett enda problem med Botiorna - de snappar inte på fenor, de hittar faktiskt inte på något bus alls.
De går jättebra ihop med alla de övriga arterna och jag har inte sett ett enda bråk där de varit inblandade.

Otroligt roliga små charmtroll är de också - simmar på rygg, leker med sina spegelbilder, sover på rygg, åker snålskjuts på stora malen Görans rygg, surfar i filterutblåset och får mig att skratta varje dag :)

Äter precis allt jag har gett dem - algtabletter, karnivortabletter, fryst animalisk föda, räkpellets, grönsaker (ärtor, gurka, förvälld broccoli, spenat, mangold), räkmix och håller dessutom akvariet rent från ovälkomna skräpsnäckor. (Ett par små posthorn har väl dock också strykt med...)

STORT MINUS är dock hur otroligt känsliga de är för Vita pricksjukan... :S Karet under behandling här just nu...

Om man är beredd att ha ett väldigt stort kar i längden, står ut med eventuella sjukdomsutbrott och är beredd att ha firrar som kan leva VÄLDIGT länge - så är de värda det - för charmigare fisk får man leta efter :)

Natt banditt ?
Kommentar av: Bjarte Engen den 2011-12-13

Enig med RRR. Kjøpte to Prakt Botia, men etter noen dager så jeg at min Kampfisk hadda fått skader på sløret.
Regner med at det er disse, men de er jo ganske liten.

Fantastisk
Kommentar av: kersha den 2011-07-04

En mycket trevlig fisk som är fin och se på och gör ett bra jobb som städare. prövade det som en tidigare skrev och det var att mata dom med gurka :P Blev lite mer liv :)

personligheter
Kommentar av: KaOl den 2011-05-29

Vi har 4 st botior, en av dem är väldigt skygg - den bor i en stubbe och simmar runt endast vid gryningen. 2 av dem är däremot väldigt modiga och simmar runt vid gryning, dagtid och skymningen, sover på natten. Den sista av dem är någonting mittimellan - den är kompis med dem alla. :)

Roliga fiskar, köpte dem pga skräpsniglar och ångrar inte det beslutet!

5 stycken
Kommentar av: KORSARKOFF den 2010-08-25

Vi har 5 stycken just nu, och det är full fart på dom hela dagen.

Äter växter som inget annat.
Kommentar av: Lellel2 den 2010-05-15

Har enorma problem med att de äter upp varenda växt jag har, inget får vara ifred, otroligt jobbigt, anubis går mina på, har 6 st i 8 cm klassen, tyvärr får dom nog flytta nu för någon lite snällare bottenlevare :(

Toppenfisk
Kommentar av: Guinness den 2010-04-20

Ha den inte ensam eller i par.
Det märks en tydlig skillnad när de är flera,har fem i skrivande stund och det är skitkul att se dem simma runt i sitt lilla gäng och rota runt i botten efter mat.

Mycket trevlig och mycket vacker fisk.
Abborre på rave!

"Bosse"
Kommentar av: Markusi den 2010-04-02

Vår bothia Bosse är en underbar familjemedlem. Vi märkte dock att han blev väldigt orädd och dagaktiv då vi köpte två juvelciklider, som han kommer bra överens med. Vi kan också konstatera att han har väldigt lustiga sovbeteenden...han ligger nämligtvis på sidan och på rygg. Så vi har "väckt" honom från "de döda" många gånger :)
I övrigt så är han väldigt vacker, starka färger och ca 15 cm. Han äter allt inklusive sill.
Fredlig och vi rekommenderar arten starkt till alla som vill ha en personlig och vacker fisk!

Terrorist!
Kommentar av: RRR den 2010-03-30

Har 3st praktbotier, rolig fisk på så sätt att den är väldigt livlig. Vill dock säga att den är lite av en terrorist, ger sig på alla som kommer i närheten. Biter i fenor osv. Haft dem i ca 2 månader, 1 neontetra plus en mal på strök med ganska fort. Verkar även stressa upp övriga fiskar i akvariet rätt rejält. Inte speciellt nöjd med köpet, tänk därför igenom innan du köper (säger jag...)

1
Kommentar av: wiktor den 2010-02-09

har tre små praktbotior! dom gillar attt ha mycket göm ställen och sådant dom gillar gråttor mee mycket skygga !

måste testa
Kommentar av: wiktor den 2010-01-21

ni måste testa att mata praktbotiorna med gurka dom älskar de dom blir helt galna !!!!!

mycket fina
Kommentar av: wiktor den 2010-01-21

köpte tre praktbotior för tre dagar sedan dom trivs mycket bra ett tips köp tetra tabi min de är som små tableter som man läger i akvariet så kommer alla malar och praktbotior och äter dom !!!

Praktbotia
Kommentar av: lillajag86 den 2008-03-28

Hej! Jag har två st och i början var dom rätt skygga och dom blir lätt stressade när det händer något nytt.. Men nu verkar dom trivas tillsammans med varandra och resten av fiskarna och är framme rätt mkt.. Dom ser ut som två små tigrar som lurar..

I dom första dagarna så var en av dom lite dum och simmade högst upp inne i klippan och fastnade som tur var fick vi ut henne/honom och nu har vi satt stopp högst upp för att det inte ska kunna hända igen...

Dom är fina att titta på och ger en trevlig färg klick i akvariet...

20 cm +
Kommentar av: drd den 2008-03-13

Jag har haft ett par st. såna här som har varit över 20 cm !

Köpt dom stora som attans men dom har växt lite till, dom höll på med mystiska knäppande ljud när dom käkade.

Fina fiskar men lite stirriga tyvärr.

Prakt botia
Kommentar av: Per/Haninge den 2007-02-20

Prakt botian är en utpräglad stimfisk som sällan ger sig på andra fiskar.
Dock finns det undantag även här och ett exempel på detta är min som är 20cm som gärna ser mindre fisk som mat, en utav mina Scalarer som hade långa fina fenor fick inte heller vara ifred.
Det "naggades" i fenorna så att jag var tvungen att flytta den.
Mitt stim botier har reducerats från 45 till 33 st p.g.a. en oidentifierad sjukdom men resten verkar klara sig.
Anledningen till att jag har så många är att jag vill få dom att leka och det närmaste jag kommit är att få en hona romstinn.
Tyvärr avled honan men att hon var med rom konstaterades och den ligger numera på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.
Sedan är jag självklart intresserad av fisken p.g.a. dess sociala kompetens och färger.
Ett flertal har anmärkt på att dom har hål i bladen efter att ha skaffat botier och det beror på att den jagar sniglar men klarar tyvärr inte av att skona växten.
Om man skaffar fler till redan inplanterade botier så blir det som det också anmärks på en del slagsmål, det är p.g.a. att rangordningen inom gruppen skall ordnas upp, det nämndes också att någon har förlorat botier på detta viset och jag tror att det var just det jag råkade ut för när min romstinna hona dog.
Just vid det tillfället så implementerade jag 2 nya varav den ena var större och konkurrerade om samma gömställe.
Jag tror inte att dom gör detta medvetet men i kampen om platsen så kan kanske "taggen" under ögat vara dödande i trängda situationer ?
För övrigt en underbar "firre" som defenetivt är min favorit.

Per/Haninge

Praktbotia
Kommentar av: Teddan den 2007-02-09

Har en ca 6-7 år gammal Praktbotia, men den skippar snäckorna och käkar flingfoder i stället. Har försökt få i fler i akvariet men den gamla jagar dem tills dom dör. Den spexar och retas med malarna då och då, när den visar sig vill säga. För dem gömmer sig helst när det är ljust. När det är matdax då kommer den fram som ett skott. 30cm är den inte men säkert 20.

kompisar?
Kommentar av: morbid666 den 2007-02-06

köppte en praktbotia och fick en stor eftersom de sa att jag kunde ha det när jag hade ett 100 liters. första dagen blev den jagad som bara den av min regnbågshaj men nu några dagar senare e de kompisar o simmar tom tillsammans...

Det ända negativa med praktbotian e att han nästan alltid äter upp algtabbletterna så jag får ge lite extra...

gömmer sig av jenny
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-21

Praktbotior tycker mycket om att gömma sig.Jag har en som nästan alltid gömmer sig i roten.Den ska få en kompis.Den är både söt och äter sniglar så jag rekomenderar den varmt.

Alltätande fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-05

Det är rätt att BOTIAN är en alltätande fisk då mina black molly (14st) bara försvann inom en månad ett par gubi`s 2st svärdbärare,en fin stor mall på ca 7cm och nu idag en nyinköpt platy fisk...Så nu tog tålamodet slut o 3st botiar åkte i toaletstolen...Lite trist för dom var jättefina o lekte mycke med varann(4st)..Men jag måste tillägga att dom har hålit akvariet rent för sniglar...
Jag vill med detta varna andra för PRAKTBOTIEN att den går inte alltid ihop med andra fisk...Jag skulle vilja kalla den en rovfisk...Nu är där bara en kvar och då får jag se om den trivs med att vara ensam eller vad...Kanske jag skaffer 3-4 st sen om jag får sniglar....Men annars bliver det för dyrt att lägga pengar på nya fisk varran vecka....PS Har ett bassäng på 350 liter och ca 150 olika fisk arter däribland 2 st scalar som är rena drömmen jämfört med botian (trodde faktisk inte det).. //Dansken

Praktbotior
Kommentar av: Fricka den 2006-06-08

Rolig fisk!! Mina har en massa hyss för sig. Häromdagen blev jag jätterädd när jag kom in och hittade en av dom liggande på sidan tillsynes död. Den blev hemskt förnärmad när jag försökte ta upp den med en hov. Hade problem med snäckor innan jag skaffade dom men nu var det länge sen jag såg någon.

Trevliga fiskar
Kommentar av: [xstream] den 2006-03-23

Har två som jag köpte för att bli av med mina snäckor, gick över all förväntan. Dessa två är riktigt festliga, tyvärr otroligt skygga men om man sitter still och observerar dem så kan man se dem fara omkring som åskväder innan de lägger sig till ro ett hörn.

Tyvärr måste jag instämma med två föregående talare, dessa äter växter i parti och minut. Mina svärdsplantor har inte ett helt blad och detta är den enda fisk jag kan tänka mig är skyldig.

Under tiden jag observerat problemet med växterna har jag haft kardinaltetror, skalare, en octocinclus, några siamesiska algätare och två praktbotior.

Saknar dem!
Kommentar av: Guppy1 den 2005-11-28

Jag hade praktbotior länge som jag fått av en kompis. Jätteroliga fiskar. När flera sedan gick bort av ålder hade jag tillslut bara två kvar. Dessa två valde då att simma i stim tillsammans med mina barber. Såg himla kul ut. Det verkade nästan som om de trodde de var barber. Under långa perioder kunde de till och med bete sig som barberna.

Nu har jag inga praktbotior, men jag kommer definitivt att skaffa. Har provat andra fiskar, men de har inte varit lika roliga och blivit sjuka till på köpet. Mina praktbotior blev aldrig sjuka.
Praktbotior är helt enkelt underbara.

tuggar växter
Kommentar av: Jaanu den 2005-11-05

mina har tuggat hålig varjenda växtblad..............

Knackar ofta
Kommentar av: Paula&Jimmy den 2005-08-14


Det är en otrolig känsla när mina två botior knackar. Det kan dom göra när dom får mat, en ny kompis i karet eller helt enkelt när lyset tänds.
Eller varför inte när dom får syn på en sten dom inte sett förut..? Lättroade fiskar.

Hade först en, men när jag skaffade honom en kompis såg jag att dom trivdes bättre. Nu när jag har större kar blir det garanterat fler.
Dom låg förr - när jag hade löst innerfilter - bakom filtret, mellan sugpropparna och sov... siesta..
Mycket nyfikna och orädda.. när paletterna vill jaga dom så bara dom pussar dom på sidan, brukar också pussa och polera mina guramis... :D

jättefin!
Kommentar av: FridaJ den 2005-08-07

fick överta en 4 år gammal praktbotia och den verkar trivas! vad hon inte berättade var att den var såå stor :D men det är jag bara glad för, då får han vara ifred från mina malawis! har inte drabbats utav vita pricksjukan som de tydligen kan få väldigt lätt vid transporter.. eftersom den är ensam tänkte jag skaffa några kompisar till den.. någon som vet hur man ser om det är en hona eller hane?

så fina
Kommentar av: _chibone_ den 2005-07-24

min kompis har en praktbotia. jag vill också köpa några men jag e rädd att mitt akvarium e för litet :( men iallafal så e min kompis praktbotisa väldigt sygg av sig och den ligger nästan alltid under hennes rot..

Underbara
Kommentar av: josse_87 den 2004-12-07

Mina 4 rätt stora praktbotior är underbara. Full fart dygnet runt. Ibland så ligger dom på sida på botten och man tror dom är död. Men då ligger dom bara och tar en tupplur. Mina är både dag och nattaktiva, nästan mer aktiv på dagen och gärna när någon är vid akvariet. Men några 30cm kommer jag nog aldrig få uppleva.

Radera din kommentar
En riktig entertainer
Kommentar av: Froggy den 2004-11-05

Har två stycken praktbotior. Gillar dom väldigt mycket mina favoriter.Är underhållande, har roligt beteende, rensar snäckor bra och så är dom ju så söta också.
Ska snart skaffa flera och ett större akvarium åt dom gulliga firrarna.

Radera din kommentar
Mysig.. eller??
Kommentar av: wolrath den 2004-08-28

Det är en otroligt rolig fisk att titta på.. Man kan ju sitta flera timmar och bara titta på dom.. Den ser så mysig ut så.. hehe..

Radera din kommentar
Blir dom 30 cm? eller
Kommentar av: Chippen den 2004-08-10

jag har 4 st i mitt 375 l kar och har haft dem i snasrt 3 år dom e inte störe en 15 cm ;P

Radera din kommentar
Såå fina...
Kommentar av: Firres den 2004-08-05

Jag har tre, och jag är stormförtjust i dem. Ska köpa åtminstone 2 till.
Det har blivit en favorit.
Den är livlig och rolig att titta på och den visar inga tecken på att vara revirhävdande eller ilsken.
Ibland är den och gömmer sig i någon grotta men oftast är den framme och simmar omkring.
Rekommenderas starkt!!

Radera din kommentar
Väldigt intressanta fiskar
Kommentar av: jackson den 2004-05-02

Dessa fiskar blir mycket mer livliga och synliga om man har ett stim av dem. De är nyfikna, men lite nervösa. Så deras beteende är ett bra tillskott till ett stort sällskapsakvarium. De är vackar och har intresant beteende. Mina brukar gräva i gruset när de letar mat. Och då kan de lyfta och flytta rätt stora gruskorn med munnen. Kan vara närgångna på fiskar med långa smala fenor (som exempelvis scalarer). Antar att de ser ut som maskar som är goda...
Annars som andra skriver duktiga snäcksökare.

Radera din kommentar
Har aldrig sett nå´t sötare
Kommentar av: cilla den 2004-04-19

Har precis skaffat 2 st (ca 5 cm). Lite blyga till att börja med.... Kanske inte så konstigt med tanke på många nyfikna malawi-ciklider. Har även två stora Pakistan-botior som tog de två nykomlingarna under sitt beskydd och jagade undan de allt för närgångna.... De har anpassat sig väldigt bra och jag ser fram emot att det blir ytterligare 2 "busfrön" som livar upp tillvaron för de andra invånarna i akvariet :-)

Radera din kommentar
HULIGANFISKAR!!!!
Kommentar av: 2st den 2004-03-07

Hejhej vi har 4 praktbotior, dom kallas huliganfiskarna. Anledning, dom har käkat upp 2,5 firre. halvan som e kvar är våran Kampfiskhane han sitter nu i karantän för att läka fenor. Dom har käkat upp två växter, käkar på dom flesta bladen gräver runt å håller på. Men e ganska festliga. 1 blackmolly hona och en kampfisk hon ahar slutat sina dagar i kampfiskarnas käftar. Men ha en bra dag //Anna och Nils

Radera din kommentar
En firre med karaktär
Kommentar av: Starck67 den 2004-02-27

Fick överta 1st praktbotia och jag måste säja det att denna botia (ska få kompisar inom kort)har tagit ett stort stycke av mitt hjärta. Dess nyckfullhet vad det gäller att pang puff bara lägga sig och ta en snabb siesta till att i nästa sekund fara fram som en orkan.
Kort o gott en cool firre med en mycket härlig karaktär.//RS

Radera din kommentar
Knackande
Kommentar av: Robot den 2004-02-19

Mina 3 praktbotior är aktiva även på dagen och gillar att nafsa på mina vallisinera, det är då det knackade ljudet kommer...

Radera din kommentar
Praktisar
Kommentar av: Popolos den 2004-02-07

Mycket trevlig Firre.
Bästa köp jag gjort, har själv 5st.

Radera din kommentar
Björnligan....
Kommentar av: Mogwai den 2004-01-30

Har ett gäng på 5 st ganska så hyfsat stora praktbotior, den största i gänget är ca 15 cm och växer både på längden och bredden. Den minsta i det gänget är ca 8 - 9 cm.
Matar dem dagligen med små snäckor som plockas ur det lilla yngelkaret.
De gör verkligen skäl för sitt engelska namn, därav har gänget döpts till "björnligan".
Den största misstänker jag är en hona, medans den som ligger strax efter i storlek troligtvis är en hane. Detta efter det jag skådade då de fått räkrom till middag för några dagar sedan.
Med magarna fyllda med smaskig räkrom, så började "han" att bli väldans ivrig på den största, och det såg ut som en penis ( eller vad man nu ska kalla det ) stack ut. Den största var alldeles röd vid vad jag antar var "kloaken". Eller så är det helt tvärt om, att det var någe slags äggläggarrör som stack ut. Det var bara de två ur ligan som höll på, de andra rotade för fullt i gruset efter de sista räkromskornen. Det hela var väldans intressant att skåda i vilket fall som helst. Och förhoppningsvis så är det tecken på att de trivs väldans bra.

Radera din kommentar
Fegisar?
Kommentar av: 2st den 2004-01-06

Vi har 4st små praktbotior.För det mesta står dom under roten eller pumpen där det är skugga.Men så fort man släcker blir det fart på dom!Upp,fram,vänster, jaa dom simmar åt ALLA håll

Radera din kommentar
Skygg men effektiv
Kommentar av: marcus_swe den 2003-12-29

Har två exemplar (tror jag). Dom är extremt skygga och gömmersig så snabbt man kommer in i rummet. Om man ens hinner se dom. Tvivlar starkt på att dom är ute under dagen.

När belysningen har släkts och det är mörkt i rummet kan man efter ca en kvar höra dom karrakteristiska knackade ljuden.

Dom har i mitt akvarium på ett mycket effektivt sätt nu nästan utrotat alla snäckor/sniglar.

Mycket vaker när den väl syns.

Radera din kommentar
grym fisk!!!!!!
Kommentar av: malawi cikliden den 2003-12-19

jag har 2 st stora praktbotior... och min kompis Wille har en liten de kan vara ganska aggressiva mina är ca: 16 cm och 12 så de är ju rätt så stora.... Willes praktbotia är ca:9 cm..från akvarie älskarna tom och wille 11 och 9 år........

Radera din kommentar
Size matter!
Kommentar av: Lenita den 2003-10-22

Mina praktbotior är otroligt fina. Den största är nu strax över 20 centimeter och ser ut som en liten abborre. Kanske kan man få dom att leka när de är fullvuxna? Nån som vet när/hur isåfall?

Radera din kommentar
"Förkrympta exemplar"
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2003-05-26

Tyvärr hålls denna art väldigt ofta i för små akvarier och den kommer då inte att växa ut i sin fulla prakt utan de blir förkrympta exemplar.

Storleken är överdriven.
Kommentar av: Lunkan den 2003-05-26

Jag har haft mina botior i ett par år och ingen har blivit så stor som 30 cm. Snarare 13-14cm.

Underbart vackra!
Kommentar av: Zobban den 2003-05-18

Jag ahr två st och de är otroligt vackra, och så håller de snigelfritt också! Bra köp.

Snäckbekämpare
Kommentar av: scorpii den 2003-03-21

Har ni problem med snäckor så är det bara att skaffa några praktbotior. De äter alla slags snäckor.

Praktbotia.
Kommentar av: ami den 2002-11-06

Praktbotian är i mitt tycke den snyggaste o mysigaste fisk vi har i sötvatten.p.s.den är otroligt snäll o nyfiken också.

Praktbotior
Kommentar av: Ville den 2002-10-18

En fantastiskt trevlig fisk som skänker liv och rörelse till sällskapsakvariet. Jag har märkt att dom verkar trivas bäst om dom är 5 st eller fler. Dom gör skäl för sitt engelska namn "Clown Loach", eftersom dom gärna håller på med pajaskonster och hyss av alla de slag. Mycket sociala fiskar som verkar tycka att det är kul att umgås både med sina artfränder och andra fiskar.

/ Ville

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information