Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Balantiocheilos melanopterus

Silverhaj


Vetenskapligt namn:
Balantiocheilos melanopterus
Tidigare vetenskapligt namn:
Barbus melanopterus
Puntius melanopterus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Silverhaj
Ursprung:
Thailand, Borneo, Sumatra och Malacka-halvön.
Foto på fisken Balantiocheilos melanopterus Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder. Arten har ännu inte odlats i akvarium. Silverhajen är en fredlig, temperamentsfull och livlig stimfisk (håll minst 5-6 st) som trivs bäst om akvariet är inrett med en del växter (på sidorna och i bakkanten) och rötter, men även har en rejäl öppen yta i akvariets mitt. Den kan även hållas med mindre fiskar. Eftersom silverhajen har behov av att sträcka ut rejält skall akvariet vara långt. Den hoppar en del, så var noga med täckglas. I sin naturliga miljö kan den visserligen bli rejält stor (uppemot 35 cm) men i akvarium blir den sällan mer än 20-25 cm. Det finns inga yttre könsskillnader, men under lekperioden är honan oftast rundare än hanen. Arten är rödlistad. De som säljs i handeln är odlade med hjälp av hormoner.

Medlemmarnas kommentarerSupertrevliga
Kommentar av: Nimala den 2014-07-29

Väldigt trevliga och fredliga fiskar som trivs bäst och kommer bäst till sin rätt om de hålls minst fem tillsammans. Och de behöver ett STORT akvarium, minst 720 liter skulle jag säga, men ännu större när de växer.

silver haj
Kommentar av: quinny den 2013-01-11

Vi har en silverhaj som åt upp alla våra neontetror .Det var ett 40 tal som försvann och vi lyckades ta foto på hajen när stjärtfenan stack ur munnen på hajen. Fiskarna går i ett resun kar på 475l .

Silverhaj
Kommentar av: skruven den 2013-01-08

Förstår inte var ni får det ifrån att de är fredliga. Min åt upp alla sina kompisar, tetror, guppy, ja rubbet.

Elak Haj!
Kommentar av: CharlieH68 den 2012-08-25

Jag ärvde två silverhajar (hajbarb kallades de då) för att ett akvarium skulle läggas ned.
Den ena började växa och ta för sig av de andra fiskarna, som en riktig haj! Den andra är som alla beskriver lite skygg, snäll, gör inte mycket väsen av sig.
Den stora är nu ca 20-25 cm och kommer inom kort få ett eget akvarium så jag får ha mina andra fiskar ifred, framför allt yngel. Men det är en vacker fisk!/Charlie

Trevliga
Kommentar av: Kapten Zoom den 2011-08-06

Mycket bra akvariefisk, då de dels är fredliga, de äter allt och dessutom faktiskt simmar runt på öppet vatten. Vilket man inte kan säga om alla fiskar.

Underskattade fiskar
Kommentar av: Fridas den 2010-09-12

Helt klart de trevligaste fiskarna jag någonsin hållit. Fredliga, glada, nyfikna och vackra att se på. Passar med alla sorters fredliga fiskar och verkar trivas bäst när de får leva tillsammans om 4-5st eller fler av samma art. Rör inte växter, annan fisk eller inredning utan simmar stilla runt och upptäcker sin omgivning. Äter allt och älskar de flesta sorters fryst foder, men de är aldrig kräsna. Tycker dock att 250L i artbeskrivningen låter som en akvariestorlek i underkant. Jag själv önskar att jag hade mer än 375L att erbjuda mina.

Skygga och lugna
Kommentar av: sandish den 2009-11-19

Alla säger att de är livliga... vart då någonstans säger jag =(
Har en tank på 500L... som är 2 meter långt.. men de små liven är mest stillastående. =( Lite trist...

Trevliga fiskar
Kommentar av: Stitchie den 2009-07-04

Har haft dessa fiskar under flera år, den äldsta är 8 år! Mycket trevliga och fredliga. Ska hållas i stim om MINST fem, då är de inte alls så stirriga. Jag har just nu 8 stycken och de är lugna. Hålles även med fördel med lugna fiskar typ slöjstjärt och guldfisk. Mina hoppar aldrig såvida dom inte blir stressade vid t.ex. flytt till nytt akvarium och dylikt. Rekomenderas varmt om man har ett stort akvarium.

Stimmar med andra arter
Kommentar av: 0422 den 2008-05-17

Har haft silverhajar i några år nu, dock i två omgångar. Första omgången dog när den externa pumpen i 200-litersakvariumet började pumpa ut vatten på golvet, och vi var tvugna att akut flytta över dem till ett 96-litersakvarium istället. De dog efter några dagar =/
Andra omgången skaffade jag när jag startade upp 200-litersakvariumet igen. De är hur trevliga och nyfikna som helst. Har 3 st, ska skaffa några till vid tillfälle, och de stimmar med mina 3 siamesiska algätare. När man är i rummet kommer de fram till glaset och "dansar" för en, hela drösen silverhajar och algätare :)
Hett tips är att ge dem zuccini, de älskar det

Mina är inte nervösa och stirriga!
Kommentar av: jimpalus den 2008-02-26

Antar att det beror på att jag har 10st och en massa andra fiskar i akvariumet som är lugna, fiskar är ju väldigt bra på att skrämma upp varandra, får en panik så får resten av akvariumet också det =)

Silverhaj
Kommentar av: Dhalis den 2007-08-15

Jag har två stycke silverhajar i mitt 275 liters akvarium. Dom känns väldigt skygga och nervösa så fort jag närmar mig akvariet. De är väldigt mesiga av sig och tror aldrig de skulle få för sig att skada någon annan fisk i akvariet snarare tvärtom

Silverhaj
Kommentar av: hertzman83 den 2006-10-30

Silverhajen är en mycket vacker och trevlig akvariefisk!

Silverhaj ett MÅSTE i akvariumet
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-17

dom är väldigt trvilga dom är intressanta att titta på dom simmar väldigt snabbt fast det är roligare att ha dom när dom är små =)

silverhaj
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-06-18

jag har 5 st hajar,, en stor ca 25 cm . 4 små ca 10 cm.. de bor ihop med 2 st öron, pansarålar.. akvariet e på 600 liter o e ett diamantformat specialbyggt med sluttande framsida. snyggt med hajarna o ålarna i.

matade ålarna med fryst rå sill. typ som man köper för agn vid havsfiske.. dom blev som tokiga, plus att silverhajarna oxå älskade sill.. så nu kombinerar jag flingfoder med sill. / howdy / hejhej

hoppar!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-26

vi hade ett stim silver hajar,efter en månad hade ungefär 4st hoppat ut ur akvariet!! dom blir jätte skrämda när man kommer nära men om man tar det lungt blev dom sociala!! bra firrar.

Intressant och vacker
Kommentar av: Theriss den 2005-10-23

Har en silverhaj som är nio (!) år, den har haft ett flertal silverhajkompisar men efter ett par år gav vi upp, de nya dog hela tiden medan den gamla bara blev större och större... =P Man får bara se upp så att man inte har alldeles för små och smala fiskar med en stor silverhaj för det är lätt hänt att silverhajen klipper en annan fisk när det är matdags (förväxlar fisken med maten?)... Har förlorat en och annan praktbotia och guppy på det viset. Neontetrorna har dock klarat sig undan ;-)

Gigantiska
Kommentar av: jean1 den 2005-09-26

Jag har ett par silverhajar i ett 125 l. De är inte mycket större än en större molly. Har därför haft lite svårt att förstå att de behöver så stora ytor....Det oförståndet är numera väck! Fick med lite fisk när jag köpte ett beg 375 l igår. I detta kar bodde nämligen 3 silverhajar som var betydligt större än de fiskar man vanligtvis få när man metar i svensk insjö!
Eftersom min tanke med det nya 375 l är ett sydamerikanskt sällskap med bl a dvärgciklider blev det ju lite skruvat....Min tanke var att försöka ge bort de här giganterna till någon med ännu större utrymme så snabbt som möjligt. Sorgligt nog var det bara en av hajarna som klarade transporten hem till mig.

SILVERHAJEN ÄR INGEN STIM FISK!!!
Kommentar av: Bruce_1 den 2005-08-03

silverhajen är som ni säkert vet en stimfisk. det betyder att man ska minst ha 2 av den rasen. Men min Älskade bruc är en silver haj och jag har haft han i 2 år snart och han har varit helt ensam i sin art. Det tycker jag är lite konstigt för en stimfisk or What???


Om du är nybörjare och inte vet villken fisk du vill ha så testa silverhajen. Min lilla bruc har jätte stor personlighet och älskar att förlja mitt finger på andra sidan glasrutan. Jag tror han är världens mesigaste haj. Han är den bästa fisk jag haft och jag kommer sakna han jätte mycket när han kommer lämna mig.


//Molle

Bra på att hoppa
Kommentar av: Sardaukar den 2005-04-12

Man bör ha tätslutande täckglas då dessa, iaf de jag hade gjorde självmordsförsök ett par gånger. Lyckligtvis var jag i närheten vid dessa tillfällen.

Vackra fiskar
Kommentar av: Eva och Benny den 2004-10-09

Vi köpte 8 st silverhajar, 4 av dem dog inom ett par veckor. De som överlevde har växt och frodats och de är verkligen fina. De smaskar och äter och verkar trivas jättebra med övriga fiskar; neontetror, indiska glasmalar och guppies. Tror att de som dog fick för lite mat. På djuraffären sa de att det räckte med mat en gång om dagen, men numera så matar vi tre gånger och det behövs. Det är snälla och fredliga fiskar och kan varmt rekommenderas.

Radera din kommentar
silverhaj
Kommentar av: Lillasudden den 2004-09-15

Jag har 4 silverhajar den ena större än de andra 3 då den är äldre.
Mina knäpper även när de inte äter. Särskillt just när man just släckt i akvariet.
Det äter det mesta.. Mina älskar räkmix!
Mina fiskar är inte stirriga eller nervösa. Mina är därimot jätte nyfikna när jag rengör akvariet.
Så olika samma art kan vara=)

Radera din kommentar
Neurotiska!
Kommentar av: GaybrielSwede den 2004-05-28

Hade en gång tre stycken i mitt akvarie, och vill aldrig ha dessa stirriga och nervösa fiskar igen... Och så blir de ju STORA med tiden också...
Men det är bara min åsikt...

Radera din kommentar
något skygg
Kommentar av: pettsson den 2004-04-03

Jag har tre stycken ståtliga silverhajar i mitt akvarium. Det enda som är med dem är att jag tycker att de är lite för skygga. Städar man akvariet så är det nästan så att de få panik om man kommer i närheten av dem. Vid ett tillfälle så hoppade en ur akvariet

Radera din kommentar
silverhaj
Kommentar av: pez den 2004-01-25

har själv två såna här...rekommenderar dom varmt

//André
På zoopet: pez
På zoonen.com: pez

Radera din kommentar
växtätare
Kommentar av: kryddarn den 2004-01-09

jag har 2 st silverhajar som äter upp mina växter. det är kul att se på dom när dom gör det. dom kommer nästan aldrig upp till ytan efter mat. jag har försökt med granulat, men dom verkar inte fatta

Radera din kommentar
Stora blir de!
Kommentar av: gugges den 2003-10-01

De blir stora med åldern så det är bra om de har ett långt akvarium att sträcka ut sig på!! 150cm långt akvarium är i underkant när de växer till sig! de är fredliga men rör sig mycket och snabbt!
En kul sak är att mina ger ifrån sig ett knäppande ljud när de får mat :) speciellt de lite större låter när man matar dem!

Radera din kommentar
silverhajar
Kommentar av: nossral den 2003-06-17

jag har 3 silverhajar varav en nog är en albino(!) för den är nästan vit.
dom är trevilga och livliga fiskar som jad varmt kan rekomendera till alla.

PS. dom hoppar ganska mycket DS:

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information