Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Danio margaritatus

Pärlrasbora, galaxyrasbora


Vetenskapligt namn:
Danio margaritatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Microrasbora sp. 'galaxy'
Celestichthys margaritatus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Pärlrasbora, galaxyrasbora
Ursprung:
Norra Myanmar
Foto på fisken Danio margaritatus Foto © Sonja Cygnel
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder men bör ges smått levande eller fryst.
I sin naturliga miljö, där den är mycket vanligt förekommande, lever den i små vattensamlingar.
Pärlrasboran är en romspridare. Den är relativt lättlekt, men är inte speciellt produktiv. Romkornen fastnar på växterna (t.ex. javamossa) och äggen kläcks sedan efter några dagar. Denna art odlas bäst i ett lekakvarium med lågt vattenstånd (högst 15 cm).
Pärlrasboran är en fredlig och livlig stimfisk. Den trivs bäst i ett akvarium som är ganska tätt planterat, varav en del flytväxter, men vill även ha en fri simyta. Belysningen skall helst vara dämpad. Akvariet kan gärna innehålla några rötter. Vattnet bör vara bra syresatt.
Den kan hållas i ett sällskapsakvarium men då bara med andra mycket små arter eller med små räkor (de kan dock äta räkyngel). Bättre är ett artakvarium. Skaffa minst 6 st – gärna fler.
Hanarna är slankare och har starkare färger (speciellt buk- och analfenorna).Arten har på kort tid blivit väldigt populär. Tyvärr har det spridits ett rykte om att den är utrotninshotad, vilket är fel eftersom den på sina ställen i sin naturliga miljö t.om. är så vanlig att den fångas som matfisk!!!

Medlemmarnas kommentarerAndra omgången
Kommentar av: maria@borgkvist.se den 2021-12-17

Det är andra omgången jag har skaffat denna art. De är så mysiga när de simmar omkring. Jag upplever dem aktiva utan att vara stirriga. Jag har fått en avkomma som har fått klara sig själv och den är mer framåt än andra som inte har fötts hos mig. Jag har läst om andra som har samma erfarenhet. Intressant tycker jag.

Vacker liten fisk!
Kommentar av: GordonO den 2020-02-25

Jag har 9 st och de ser ut som miniatyrer av amerikanska bäckrödingar. De är aktiva och oblyga och är överallt i karet. Jag skall placera dem i ett nano akvarium tillsammans med räkor när mina nanokar är cyklade och färdiga.

Lätt men känslig fisk
Kommentar av: Leafstream den 2017-05-19

Har odlat dessa, i ett jordakvarium. De lekte lätt och ofta och kanske var en 30-40 st som mest. Har dock haft sjukdom på dem och sett dem i dålig kondition i butik många gånger. Jag vet inte om mina hade någon bakteriell smitta med sig från första början eller de hade svagt immunförsvar mot baktieriefloran. Det låtar åt det första, eftersom vissa andra arter som delade tank med strök med. Mina Micronemacheilus cruciatus som gick med dem blev dock aldrig sjuka.

Min erfarenhet är att arten kan vara rätt skygg, även i välplanterade akvarier. Mycket flytväxter hjälper och håller man stora stim med den så blir den tuffare. Trots att det är en liten fisk så rekommenderar jag ett större akvarium eftersom de har en tendens att vara lite överallt om de ges möjligheten.

Eftersom arten är relativt ny i hobbyn så rekomenderar jag den inte till nybörjare eftersom det i min erfarenhet är lite oklart hur känslig den är för vattenkvalité och förekommande bakterier i akvariemiljön. Är man lite mer erfaren och hängiven hobbyn så är det dock en intressant liten fisk som kan visa upp både färg och lekbeteende.

Små skönheter
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-05

Jag har ett litet stim om 13 Pärlrasbora som huserar i ett litet kar tillsammans med en grupp unga Kuhlii, körsbärsräkor och olika snäckor - en harmonisk kombination som fungerar jättebra.

Det är en väldigt aktiv och livlig liten fisk - rör sig väldigt mycket runt i karet och utforskar alla nivåer från botten till ytan.
Mina är absolut inte skraja av sig utan är framme oavsett tid på dygnet.
De är fredliga och bråkar inte med övriga karinvånare - de rör inte räkorna men de stoppar gärna i sig räkyngel om de får chansen. Vissa kan dock överleva om man har gott om växter och många gömställen.

Lättskötta och tåliga, mina har genomlevt en total karkrasch när biofiltret dog och jag fick starta om karet från scratch.
De verkade inte ens notera att något var annorlunda.

Jag har inte haft yngel än men de ska inte vara speciellt svårlekta - mina är från Svenskuppfödd stam sedan flera generationer - inget viltfångat.

Äter det mesta - mina får microgranulat speciellt anpassat för små Rasboras och Boraras, som basföda, med frysta mygglarver som tillskott - men de äter gärna på algpellets, räkpellets och grönsaker också.

Fin fisk
Kommentar av: ehobro den 2011-10-16

Fin fisk, fortfarande ganska skygg har ett stim på 12 fiskar om alla står i skuggan under en rot och trycker.

Men om man lämmnar dom ensamma ett tag eller släcker lampan börjar det hända grejjer!

Någon som har lyckats odla dessa?

Är kär i dem :)
Kommentar av: macke_fisk den 2011-09-30

Har skaffat 7 stycken till mitt fluval edge och stormälskar dem ;). De är fortfarande lite blyga efter snart 2 veckor men jag älskar dem ändå, de stimmar duktigt och de har så grymt snygga färger :). Ett mycket fint tillskott i akvariet och tycker inte att de är å kinkiga med maten :).

Bra stimfisk
Kommentar av: hawkse den 2011-08-31

De stimmar mycket vackert i mitt kar om 100 liter. De håller sig gärna i de nedre regionerna där de far fram mellan Cryptocoryne-plantornas stjälkar som små prickiga blixtar.

Vackra
Kommentar av: Avendesora den 2010-01-16

Underbart vackra små fiskar, verkar inte vara speciellt blyga mina äter vid ytan med de andra fiskarna.

Vackra men SMÅ
Kommentar av: jocke_999 den 2010-01-01

Väldigt liten fisk som gör sig bäst i ett större stim i ett mindre kar.

Väldigt dyr med tanke på storleken. Priser runt 40 kr/st är vanligt (2009)

Så vackra!
Kommentar av: PiaJo den 2009-12-25

Det är senast tillskottet i akvariet, alla som ser dessa säger samma sak:
Så vackra!

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information