Arken zoo
Danio rerio
Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Danio rerio
Sebrafisk, Zebrafisk


Vetenskapligt namn:
Danio rerio
Tidigare vetenskapligt namn:
Cyprinus rerio
Brachydanio rerio
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Sebrafisk, Zebrafisk
Utbredning:
Asien: Pakistan, Indien, Bangladesh, Nepal och Burma

Foto: Mark Smith


Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men bör ha ett vegetabiliskt tillskott i kosten.
Sebrafisken är en romspridare bland växter, äggen (kan uppgå till 400-500 st) kläcks efter ca. 48 timmar. Den odlas bäst i ett speciellt lekakvarium med lågt vattenstånd (10-15 cm). Föräldrarna bör flyttas omedelbart efter leken.
Den är en fredlig, temperamentsfull och livlig stimfisk (även parbildande). Den trivs bäst i långsträckta men gärna låga akvarier, som kan innehålla en del växter men även en öppen simyta. Bottenmaterialet skall bestå av grovt grus. Se till att akvariet är väl täckt eftersom den är en mycket bra hoppare. Den passar bra ihop med andra fredliga små arter.
Hanens bottenfärg mellan de blå längsgående linjerna är guldgul med fina rödaktiga linjer. Hos honan är den silvervit, hennes färger är också något blekare. Lekmogna honor är betydligt rundare och större än hanarna.
Sebrafisken är en av de allra populäraste akvariefiskarna.
Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Aktiv fisk

Går i ett 240 liters ihop med platy, guppy, pansarmalar, scalarer och en drös andra. Funkar väldigt bra i vårat kar. Har ett gäng på 5 st. Märker inte att de är jobbiga mot någon men kanske är beroende på storlek på kar eller mängden annan fisk. De som haft problem kanske fått en majoritet zebror i karet som då stressat ihjäl resten eller gått för trångt.

Kommentar av: zerri den 2018-05-01

GALNA

Dom är Galna och äter upp varandra HAHA! inte alls fredlig !

Kommentar av: Atlaz den 2018-01-19

Livlig!

Detta är verkligen en livlig fisk. Den är aldrig still så det är nästan svårt att studera den. Skaffade 10st och de simmar runt runt hela tiden så de andra fiskarna blir stressade av dem, bla så har mina guramisar slutat bygga skumbon. Jag kommer inte skaffa några fler sebrafiskar även om jag tycker att de är hemskt snygga. Dom är små men alldeles för livliga. Tänk på det innan Ni köper hem dem.

Kommentar av: Mercedes den 2011-09-15

roliga!

Ett stim med zebrafiskar gör väldigt mycket för akvariet. Jag tyckte att det var ganska tråkigt i mitt, då skaffade jag 10 st zebrafiskar och det känns nästan som ett annat akvarium.
Livliga och lekfulla.
Ska man i och rota i akvariet så håller sig fiskarna alltid nära armen och nafsar. haha

Kommentar av: fena. den 2010-11-07

Bra...

De är fina att titt på!!!
Jag ska skaffa sådana sedan idag:)
Livlig fisk!


Kommentar av: Oscar Martinsson den 2010-11-03

liiite väl livliga

Jag har 6 st sebrafiskar i mitt kar men ska flytta dom till mammas jobb för dom är ganska jobbiga. Stimmar omkring överallt och retar upp dom andra fiskarna. Ganska ettriga med. För se om dom lugnar ner sig när dom får flytta!

Kommentar av: ibis den 2008-12-23

Pigg och tam

Vi köpte 10 stycken för några dagar sedan. Denna fisk är mycket vacker, otroligt pigg och livlig, den är inte stilla en sekund. Simmar runt som tokar. Lägger man ner handen i akvariet är alla 10 där och nafsar på en gång. Mycket nyfiken och inte det minsta rädd av sig. Även om man har handen nästan ovanför akvariet med ytterst lite vatten i vill den och simma i handen. Utan problem kan man lyfta upp den och hålla den i handen med lite vatten i, även då är den hur glad som helst. Rekommenderas varmt!

Kommentar av: abbimicke den 2007-07-15

ELAK!!

Elak fisk tycker jag!! min bror skaffa 10 sånna och dom döda alla andra fiskarna i akvariet! det var nog 10 andra fiskar dom stressa och bet ihjäl! rekomenderar INTE denna fisk

Kommentar av: Amanda321 den 2007-04-07

ssssnnnnaaaaaart

ska köpa några sssssssnnnnnnnaaaaaaart!!
längtar

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-02
Radera din kommentar

men

men flesta av ynglen dog när dom kläcktes..vet inte värför dom inte fick mer än 200 romkorn.men jag hade dom i ett 40liters akvarium med massa växter och lite flytväxter och kolstenar....

Kommentar av: aqua men den 2005-08-17

yngel av zebrafisk

hej..mina zebrafiskar har fått yngel dom är 1oo-150st
Kommentar av: aqua men den 2005-08-17

Genmodifierad

Zebrafisken är nog den första genmodifierade fisken som släpps på marknaden
http://pets.surfwax.com/files/Zebrafish.html
Denna sort är lila-röd och lyser i ultraviolett ljus...Kommentar av: dankungen den 2004-01-31
Radera din kommentar

Ute i Tunna

Hallå,

Jag hade 6 st ute i en stor tunna i somras tillsammasn med guldfiskar dom stortrivdes och jag flyttade tre av dom till en egen tunna när de började leka. Det blev tre eller fyra omgångar med yngel. Jättekul....Nu bor dom inne över vintern allihopa...ca 40 st... men det är snart dags att flytta ut igen...

Det som möjligen var lite lustigt var att honan var den "prickiga" varianten som ibland sägs vara en egen "art". Dock blev inte ett enda yngel prickigt utan alla ser ut som vandliga Zebrafiskar.

TommyTuda

Kommentar av: tommytuda den 2004-01-12
Radera din kommentar

bra fisk p.g.a........

den är väldigt lättsjött och om man har mest stillsamma fiskar i akvariet så är zebrafisken bra för den piggar upp lite i akvariet man bör ha ett stimm för då mår dom bäst!!!! bra nybötjar fisk (rekomenderar) från akvarie älskaren tom

Kommentar av: malawi cikliden den 2003-12-22
Radera din kommentar

Nja

Dessa fiskar bli jag knäpp på!
Jag tycker inte mina zebrafiskar är så fredliga. Rätt så elaka. Har tagit dör på två av mina guppysar genom att nafsa upp deras fenor. Stirrar runt väldigt mycket, stressar upp de andra fiskarna.

Kommentar av: Marinis den 2003-08-30
Radera din kommentar

zebas

gulliga men dör lätt med en pump som suger in vatten.


Kommentar av: mattis den 2003-08-18
Radera din kommentar

Hadde 30st

förra året (2002)när jag fyllde år fick jag min låtsaspappas gamla akvarium, och ett par dagar senare fick jag 30st slöj-zebrafiskar (extra stora fenor) av honnom.

Jag rekomenderar inte att köpa så många eftersom de blir så vilda då och börjar att nafsa på andra fiskars fenor. En gån släppte vi ner en liten slöjstjärt som fick sätta livet till då fenorna blivit helt renrensade.

Kommentar av: palettciklid den 2003-08-04
Radera din kommentar

Sebrafisk

Sebrafisken är en lättskött fisk och rolig fisk. Jag har 4 stycken i mitt akvarium, och ska försöka att odla flera så att jag får ett helt stimm =)

Kommentar av: Bubblan89 den 2003-03-29

Leoparddanio

Det finns en prickig form av denna fisk som säljs under namnet Leoparddanio. Den är lika tålig som zebran, och är en av de vackraste stimfiskar jag vet - den påminner om en liten öring.
Den är dock avsevärt svårare att odla än originalformen, och därför ser man den inte lika ofta i affärerna.
Så här ser den ut: http://www.petra-aq.comp.cz/gallery/brachydanio%20frankei.jpg

Leoparddanion ansågs tidigare vara en egen art, Brachydanio frankei.


Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-29

Lättsam och bra!

Zebrafisken tycker jag är bland dom bättre nybörjarfiskarna.Dom gillar ärtor och blomkål.

Kommentar av: dolken den 2003-03-02

En trevlig firre

Zebrafisken, och andra danio-arter, är en av de absolut tåligaste och lättaste fiskarna. Lätta att odla, acklimatiserar sig mycket lätt. Kort och gott, en bra nybörjar fisk!

Kommentar av: Boerboel den 2002-10-03


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik