Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Epalzeorhynchos bicolor

Eldstjärt


Vetenskapligt namn:
Epalzeorhynchos bicolor
Tidigare vetenskapligt namn:
Labeo bicolor
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Eldstjärt
Ursprung:
Thailand
Foto på fisken Epalzeorhynchos bicolor Foto © Mark Smith
Allätare och köttätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är extremt aggressiv mot andra av samma art, men är oftast fredlig mot andra invånare i akvariet. Gamla exemplar kan dock bli verkliga tyranner som terroriserar övriga fiskar i akvariet.
Pga sin aggressivitet är den mycket svårodlad och enbart ett fåtal lyckade lekar är kända. Det finns olika uppgifter om hur leken går till - det har angetts att leken äger rum i en grotta, medan andra menar att de är frilekare. Det senaste är definitivt det troligaste, eftersom det är det naturliga för denna typ av fiskar.
Ett lämpligt akvarium skall vara rymligt, ha fin sand som bottenmaterial, innehålla en del växter och gömställen bland rötter och stenar. Denna art är pga dess aggressivitet inte speciellt lämplig i ett sällskapsakvarium, åtminstone inte ihop med mindre fiskar.
Skall man ha mer än en eldstjärt i akvariet skall det vara minst 150 cm långt, men ofta räcker inte ens det.
Honan är kraftigare och har blekare färger än hanen. Hanens ryggfena löper ut i en spets bakåt, medan honans bildar en rät vinkel.

Medlemmarnas kommentarerMin eldstjärt
Kommentar av: Anakin88 den 2013-05-19

En mycket vacker fisk med sina klara färger. Dock ganska så revirhävdande gentemot andra fiskar. Även om min ännu är liten (7 cm) är den orädd, även mot fiskar som är dubbelt så stora. Den står verkligen på sig. Kommer ihåg att när jag köpte fisken gick den tillsammans med en annan av samma art i ett akvarium. Denna "kompis" var ganska trasig då min fisk mobbade den. Så de är tuffare än vad man först kan tro. Men som sagt, oerhört vackra är dem.

hur go som helst
Kommentar av: Loke_olsson den 2013-01-16

Vår lilla tös är hur snäll som helst med övriga innevånare i karet.
Hon har inga problem med de andra fiskarna inte ens med våra mycket busiga Prakt botior som får för sej att ibland leka följa john med henne då puttar hon varsamt till dom och låter dom förstå att nu räcker det hennes bästa kompis är t.o.m vår guld haj´s pojk ^^

Eldstjärt.
Kommentar av: Xelley den 2012-10-29

Jag köpte en vuxen (ca 14 cm) Eldstjärt på en auktion här för några dagar sedan, släppte ner den i mitt 200l tillsammans med bla Svärtbärare, Black Ghost, Elefantfisk, Silverhajar, och det fungerar skitbra. Fisken är extremt lugn, den simmar fint runt och visar upp sig (den är inte ett dugg skygg). Jag kan inte märka av att den är aggressiv alls, den är som sagt hur lugn och snäll som helst. Kan inte lämna någon garanti att det alltid är så, men mitt exemplar är helt perfekt.

Långlivad
Kommentar av: Jonteeh den 2011-10-11

Jag hade en i 10 år och den var redan vuxen när jag köpte den. Jag visste ingenting om den så jag hade den i mitt lilla 45-literskar i säkert 7 år, men det gick bra och jag kunde ha många också revirhävdande fiskar tillsammans med den utan större problem.

Sen för ett år sen när jag hade varit på semester i några veckor så kom jag hem och då var han tyvärr borta..

Men jag måste säga att det är en riktigt fin fisk som är både väldigt tålig och långlivad! Ha den i ett ganska stort akvarium med mycket stenar, rötter och växter och gärna med orangea/röda och grå/"genomskinliga" fiskar så blir den väldigt fin :)

Akvariets Diamant
Kommentar av: fish&chips den 2010-08-28

Helt klart den finaste fisken i akvariet, med stor personlighet, och totalt orädd! Dock inte den lättaste fisken att ha. Vi har fått anpassa vårat akvarium så som hon vill ha det. Så nu har vi ett gäng scalarier, kuhlii ålar, neontetror och några malar. Går hur bra som helst. Hon är jämt framme och putsar allt från botten till växter till glaset, en riktig nytto fisk!

Tror dock att stora utspända fenor och mörkare färger (sådana som liknade hennes egen art) triggade hennes onda sida. För som sagt, nu är hon hur snäll som helst och visar inga tecken till aggressivitet, och hon är ändå ca 10cm+.
En varmt rekommenderad fisk, tillsammans med "rätt" inneboende.

Aggressiv eller trevlig?
Kommentar av: {_AquA_} den 2009-07-19

Det beror på hur man ser på saken. Själv har jag alltid haft eldstjärt och har inte haft några problem med att de ska jaga andra fiskar. De börjar dock jaga andra fiskar OM de är ensamma i ett akvarium. Hände mina 3 platy fiskar för ett tag sen när jag hade en annan eldstjärt som grävde sin egen grav haha :P den blev dödad... Just nu har jag två stycker tillsammans med 9 scalare, 7 corydoras, 3 platy, 1 segelfensmolly och 3 ancistrus och en crowntail kampfisk. Inga problem här nej :-) .. Så länge d mkt växter och gömställen så klarar de sig själva + de gillar konkurrera mot varandra. Naturen är likadan så varför inte låta naturen ha sin gång?

Vacker och trevlig fisk
Kommentar av: mollypolly den 2009-05-29

En fisk som jag gillar för den härliga färgens skull. De är rätt lugna och snälla, passar med scalarer - men jag tror att den reagerar på andra fiskar som hart starka färger, särskilt med röd-orange. Hade två mosaikgurami som inte gillades alls av min eldstjärt som jagade särskilt hanen. Däremot brydde eldstjärten sig inte alls om de andra fiskarna, några kuliålar, scalarer och ancistrusar.

Fredlig! Minsann
Kommentar av: karinfredholm den 2009-02-17

Jag har haft eldstjärt i alla år - de har passat ihop med både slöjfiskar och andra.
Lugn och fin fisk, tålig framför allt.
Min blev 7 år innan den fick bukvattensot och dog.
Nu har jag ett litet exemplar som mest är på egen upptäcksfärd i hålor.
Jättesnäll!

Schysst fisk
Kommentar av: Samarin4 den 2009-01-01

Jag tycker att svårighetsgraden är överdriven. Det är en mycket tålig, schysst fisk. Har överlevt 2 vita prick sjukor och är absolut inte aggressiv mot mindre fiskar.

För en tid sedan brukade min pleco och eldstjärten bråka om revir ( jag har ett skepp och en grotta båda gillar) Till slut såg man båda två i samma gömställe. Jag tycker det är en mycket bra fisk.

Eldstjärtlek
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2008-10-16

Jag fick ett mail från Tyrone Lundström som för åtskilliga år sedan odlade denna art och han skriver:

Eldstjärten är frilekande, rommen glasklar och har en diamter på ca. 2,5 mm. Rommen består till ca 20% av embryo och resterande är vätska, förmodligen avsett som stötdämpare i forsarna där arten lever.
Kläckningstid är fascinerande nog bara 16 timmar och som första foder fungerar nykläckt artmeia.

Vackra men aggresiva.
Kommentar av: hellb0y den 2008-05-08

Jag fick veta av lokala handlaren att eldstjärtar går bra ihop med,svärdbärare, platys, guppy, tetror som jag redan hade i akvariet. Jo tjena han har nu jagat ihjäl 3st platys, 2 svärdbärare och sist en nästan en guppy som var helt hysteriskt rädd så till slut fick den åka en sväng till fiskhimmeln. så slutsumman är att eldstjärtar är snygga och livliga men tyvärr aggresiva mot "harmlösa" arter.

Timid nu men...
Kommentar av: annatzk den 2008-02-01

Jag gjorde också misstaget att lita på butikspersonal och införskaffade en eldstjärt i tron om att den var en snäll ensamvarg.
Och visst är den snäll... Men den är ju fortfarande väldigt ung (och inte så stor). "Problemen" börjar väll först när den blivit äldre, efter vad jag har förstått!
Däremot är det en oerhört charmig fisk, och jag skulle inte vilja vara utan den.

Inga problem
Kommentar av: Koksalt den 2007-11-04

Vi har 3 st eldstjärtar och har varken haft eller har några problem med aggresiviteten! En av dom är ganska så mycket större än dom andra, men som sagt inga som helst problem.
Just nu bor dom i 144 liter men ska snart flytta till 375 liter..

Jättetrevlig!
Kommentar av: fengwall den 2007-10-10

Köpte min eldstjärt för drygt två veckor sen, den fungerar utmärkt i mitt akvarium ( 60 l ). Har några neontetror, guppys, korall platy, räkor och sorgmanteltetror ( de har däremot visat sig agressiva ). Den simmar runt och sköter sitt och verkar inte det minsta intresserad av de andra.

So far so good! Vi får väl se om jag får anledning att ändra mig.....

Fina firren
Kommentar av: knaperstekt den 2007-08-29

Min är väldigt liten än så länge (4-5 cm), och var den senaste fisken som kom till akvariet. Den bor tillsammans med andra mindre fiskar och två segelfensmollys.

Jag har inte märkt av att den skulle vara elak mot dom andra fiskarna, den verkar trivas utmärkt med dom andra fiskarna.

Den har alltid någonting för sig, simmar runt och nosar på saker och in och ut ur grottor osv. Jätterolig och fin fisk som inte verkar särskilt svår.

Lek
Kommentar av: farbror Blå den 2007-05-06

Jag har haft ett par eldstjärtar som lekt i ett 80l sällskapsakvarium.
Leken skedde under en rot där paret simmade stillastående upp och ned med ålande rörelser. Då det var i ett sällskapsakvarium blev rommen uppäten av andra fiskar.
Efter leken tog den ena eldstjärten och mördade den andra!

Enligt mig: en mkt snäll fisk!!!
Kommentar av: matte159 den 2007-03-29

Jag har haft en Eldstjärt i ca ett år nu och den jagar bara svärdbärare om de går in i hans/hennes grotta.
Jag vet att alla affärer säger att det är en aggersiv fisk, men det håller jag inte med om. Dessutom är den mkt snygg när den trivs riktigt bra, svart som kolsten och stjärtfenan är knallröd (i alla fall på min), men blir det för varmt eller stressigt blir fenan rosa och kroppen grå.
Rekomenderar starkt denna fisk.

PS. Jag kan haft tur och fått en ovanligt snäll fisk DS.

2 stycken i ett litet akvarie.
Kommentar av: bengthans81 den 2007-03-17

Hej på er!
Jag vill ifrågasätta personalen på en viss zooaffär. Jag har alltid velat haft ett akvarie och fick i 25årspresent ett litet 39-liters 6kantigt möbelakvarie.
Kunde inte speciellt mycket om skötsel och fiskar i allmänhet och åkte därför till min lokala zooaffär.
Tyckte eldstjärten såg väldigt fin ut och frågade lite grann om man "kunde" ha just den fisken i ett sånt litet akvarie som det jag hade och personalen svarade "javisst det är inga problem, men du bor nog köpa två, eftersom de är parfiskar". Sagt och gjort. Men nu efteråt, efter att ha läst en del på nätet och sett hur fiskarna agerat så vet jag ju bättre. Den ena jagade i princip livet ur den andra som till slut nästan hade en vit stjärtfena istället för den fina orange-röda den hade från början. Jag fick omplacera en av dem till mina svärföräldrar som har ett betyligt större kar. Efter det har det funkat bra, än så länge. Men jag antar att jag får skaffa ett större kar så småningom när fisken växer till sig.

ps. Givetvis har jag andra fiskar i karet oxå...inte bara eldstjärten...ds

Underbar sällskapsfisk
Kommentar av: porten den 2007-02-25

Jag kan inte stämma in i kören att det är svårt att ha eldstjärten tillsammans med annan sällskapsfisk.

Min eldstjärt trivs vansinnigt bra med våra silverhajar, och spenderar mycket tid med dessa. Den bråkar aldrig med vare sig platy, tetror, zebrafiskar, malar eller annat.

Jag tycker absolut att man skall välja en ensam eldstjärt (eller minst 3st) i ett akvarium med sällskapsfisk. Se till att ha grottor etc, de gillar grottor och passage väldigt mycket.

Rolig Firre!
Kommentar av: Piggelin den 2005-11-05

Jag har haft en eldstjärt för ett tag sen. i början var den jättefeg och gömde sig hela tiden bakom våran pump. den brydde sig inte om den grotta vi hade byggt av några stenar. men såsmåningom började den ha grottan som sin och ingen annan fick komma i närheten. Men så länge dom andra fiskarna höll sig därifrån brydde han sig inte. Det var en stor besvikelse när han dog och vi köpte såklart en ersättare. denna ersättare är dock väldigt mesig och gömmer sig hela tiden.

Jag rekkomenderar den starkt!

fegisfisk
Kommentar av: don danielo den 2004-11-22

Våran eldstjärt är nog den mest passiva fisk i vårat akvarie. Den får stryk av våran söndernaggade kampfisk konstant! Så aggressiv är inte ett ord man kan kalla våran stjärt för...

Radera din kommentar
SNygging!
Kommentar av: anna_el den 2004-10-17

Hade ett mycket snyggt exemplar, som jag nu gett bort. Blev agressiv med åren... Var rätt så mesig som yngre, men tuffade på sig mer och mer. Kul fisk!

Radera din kommentar
Schysst fisk!!!
Kommentar av: opalöga den 2004-10-17

Min eldsjärt bor i en 80litersbalja och stormtrivs. Han är inte det minsta aggresiv och svårsött.

Radera din kommentar
Argsint mot vissa!
Kommentar av: 3kronor den 2004-09-14

Har en ganska stor i mitt
100 l. akvarie.
Den är på vissa fiskar, särskilt min Flying Fox. Den har stressat ihjäl en del fisk tidigare.
Min stora skalarhanne brukar ge igen lite. Gott! :)

Radera din kommentar
Argsint mot vissa!
Kommentar av: 3kronor den 2004-09-14

Har en ganska stor i mitt
100 l. akvarie.
Den är på vissa fiskar, särskilt min Flying Fox. Den har stressat ihjäl en del fisk tidigare.
Min stora skalarhanne brukar ju igen lite. Gott! :)

Radera din kommentar
Eldis
Kommentar av: lenis3 den 2004-07-06

Hej!
Jag har haft min eldstjärt, tror det är en hona, i mer än 6 år. Fick Eldis av en kompis och hade från början henne (tror det är en hon) i ett 30 l akvarium. Därefter flyttade hon till 50l, numera bor hon i ett 100l. Kan dessvärre inte köpa ett större akvarie för tillfället, men så fort tillfälle ges kommer jag att göra detta så att Eldis kan få det riktigt bra.
Trots att hon varit till mycket besvär den lilla krabaten är hon min äldsta fisk och har trots allt sin personlighet. Hon har sakteligen jagat ihjäl 4 mosaikguramisar och 2 malliknande fiskar. De enda fiskar Eldis går ihop med är kuhliålar och prakbotior.

Kul fisk men kan bli en riktig pest p.g.a. dess aggressivitet.

Radera din kommentar
fdgdf
Kommentar av: diablo den 2003-11-14

de är lätta och inte särskilt agresiva

Radera din kommentar
Eldstjärten Nisse
Kommentar av: Jimpa den 2003-11-07

Jag fick två eldstjärtar en gång när jag fyllde år det var länge sen. Efter ungefär 20 minuter så var den ena borta och jag letade över allt. Till slut hittade jag den under lampan helt torkad. Efter det så döppte jag han till Nisse han blev ganska stor och elak och jagade alla fiska som kom i närheten av han.

Radera din kommentar
Utdöd?
Kommentar av: Azur den 2003-09-25

Den här arten kommer från Thailand, men har under senare år inte kunnat återfinnas i det område den tidigare fanns, och är troligen utdöd som vild art. Orsaken till utdöendet är okänd, men sannolikt miljöförstöring.

Fisken odlas i stor skala i sydostasien, så den finns kvar i fångenskap.

Om den verkligen är utdöd är det en av de första riktiga 'akvariekändisar' som strukit med - men säkert inte den sista.

Radera din kommentar
vänta du bara "gasolgrill"!
Kommentar av: zingo_boy den 2003-09-09

än så länge är de bara småfiskar, men de kommer att växa tills sej och bli stora!

Radera din kommentar
Jag har 3
Kommentar av: gasolgrill den 2003-09-09

Jag har ett 300 l akvarium med 3 eldstjärtar, scalarer, marmorgurami, svärdbärare, några pleco och 20 neontetror. Ingen av dem har blivit jagad av eldstjärtarna. De slåss inte ens inbördes så rekommendationen att ha dem en och en kan jag inte instämma i.

Radera din kommentar
Galen Eld stjärt
Kommentar av: scholss den 2003-08-18

våran eldstjärt jagar vår mal och våra neontetror. men den bryr sig inte om guppyn eller kampfisken.

Radera din kommentar
min eldstjärt
Kommentar av: gurkan den 2003-03-26

är inte alls dum mot andra fiskar.... håller den ihop med 2 scalarer och en kinesisk algätare... den är endast 4 cm lång... men min polare som har en som e 10 cm lång är en riktigt tyrran som spöar hans diskusar så han va tvungen att sälja sin eldstjärt

Tvivlar på att uppgifter stämmer
Kommentar av: svante2 den 2003-01-26

Har aldrig hört några uppgifter om att eldstjärtar skulle leka i grottor, men däremot har jag läst i en tidning att dom leker fritt i vattnet (dom odlades i ett akvarium utan inredning)

eldstjärt tillsammans med Malawiciklider
Kommentar av: Pia Bäcklund den 2002-12-27

Hej!
Jag köpte en eldstjärt och stoppade den tillsammans med paletciklider, det skulle gå bra sa dem i affären, problemet var att eldstjärten var så agressiv att vi fick flytta den till ett annat akvarie tillsammans med malawiciklider, hongi, aratus, demazoni och den Stormtrivs!Den till och med jagar bort dem andra!
julkram Pia

Radera din kommentar
Eldstjärt
Kommentar av: krba40 den 2002-09-09


Otroligt vacker fisk som fungerat väldigt bra tillsammans med andra fiskar till jag köpte ett Honungsgurami par. Eldstjärten jagade livet ur dem. Likaså var jag tvungen att nödförflytta ett svärdbärar-par som eldstjärten också jagade. Fick lämna bort den.
Vet inte om det är den oranga färgen på honungarna och eldstjärtarna som gorde den agressiv?

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information