Karpliknande fiskar (ej koi, guldfisk, barber, rasboror)

Epalzeorhynchos frenatus

Regnbågslabeo, regnbågshaj


Vetenskapligt namn:
Epalzeorhynchos frenatus
Tidigare vetenskapligt namn:
Epalzeorhynchos frenatum
Labeo frenatus
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Regnbågslabeo, regnbågshaj
Ursprung:
Thailand, Laos och Kambodja
Foto på fisken Epalzeorhynchos frenatus Foto © Erik Ahlin
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är aggressiv mot andra av samma art, men är oftast fredlig mot andra invånare i akvariet. Gamla exemplar kan dock bli rätt bitska och terrorisera övriga fiskar i akvariet. Pga dess aggressivitet är den svårodlad och enbart ett fåtal lyckade lekar är kända.
Ett lämpligt akvarium skall vara rymligt, ha fin sand som bottenmaterial, innehålla en del växter och gömställen bland rötter och stenar. Skall man ha mer än en regnbågslabeo i akvariet måste det vara minst 125 cm långt.
Hanen är slankare och har en svart söm vid stjärtfenan. Honan är rundare och har inte någon svart söm på stjärtfenan.

Medlemmarnas kommentarerKan vara dum
Kommentar av: marialindb3rg den 2024-03-06

Jag hade två albino och två svarta i samma kar, den ena svarta jagade runt de andra lite men var riktigt dum mot de andra fiskarna, vilket var barer. Nu har jag albinosarna kvar tillsammans och dom är jättesnälla, både mot varandra och alla andra. Dom svarta går i ett större kar med tuffare sällskap, vilket fungerar bra.

Relativt Trevlig och aktiv
Kommentar av: Dexter84 den 2017-08-21

Vill bara dela med mig nu i efterhand om sånt jag själv hade velat veta :)
Väldigt aktiv simmar runt hela tiden och letar mat på blad och rötter, är fredlig mot alla fiskar utom mina siamesiska algätare som tyligen är från samma släkte. Den jagar inte upp dom direkt men om dom simmar på samma rot eller växt jagar den bort dom direkt men mest när det är mat framme då kan den även jaga bort tetrorna och ibland mucka lite med mina fjärils ciklider men det bara om dom knager på samma pellets, den föser mest bara bort dom sen kommer dom tillbaka o snor tabletten ändå och då bryr sig inte min regnis längre och simmar därifrån. Går jättebra ihop med mina regnbågsfiskar och Corydoras dom jag var mest orolig för men just nu är dem i samma grotta och myser :)

Jobbig bråkstake
Kommentar av: Tyskie den 2013-09-22

Har som personen under mig också en regnbågs haj. Den är så oerhört bråkig mot mina andra fiskar av samma storlek (dvs Silverhajar och en Blackghost),Den jagar och naffsar på dom hela tiden. Om black ghosten bara visar sig utanför sin grotta eller rot så attackerar hajen direkt. As jobbig!!
Cikliderna vågar den dock inte ge sig på alls och konstigt nog är den väldigt snäll också mot mina 3 praktbotia (3-4 cm stora) som jag har.

Tyvärr väldigt besviken på denna fisk, och när jag försöker fånga in honom för att flytta över honom till ett annat akvarium så gömmer han sig och vägrar komma fram förns håven är borta.

Elak på äldre dar
Kommentar av: Knax den 2013-01-15

Har en jättefin regnbågshaj, som nu har satt igång att terrorisera alla andra i akvariet, främst mina siamesiska algätare, men även till exempel mina svärdbärare och tetror. Funderar på att flytta den till ett större akvarium, då detta som den går i (120 liter/80 cm) är för litet enligt artbeskrivningen. Det som tar emot är att det är sonens favoritfisk i akvariet och detta är det akvarium han tittar mest på.

Skitfina!
Kommentar av: ellenhellstrom den 2011-11-14

Jättefin fisk. Men jag tror bara man ska ha en per kar. Och det där med att dom inte passar med silverhaj stämmer inte allt hemma hos mig, Mina går jättefint med min silverhaj, dom har aldrig gett sig på varann

Jätte snäll
Kommentar av: Naugthy den 2008-04-12

Min haj hane fick jag av en kompis som skull lägga ned sitt akvarium. Under ca. 1 år låg han i en grotta och när han kom fram så behövde man bara röra sig lite så simmade han in i grottan igen. men nu är han ute jätte mkt och simmar.

skaffa en stor idag;)
Kommentar av: NightDemon den 2008-02-18

Fick tag i en regnbågshaj på 12 cm idag och introducerade den hos mina malawisar... auratusarna rådde inte ens på den:) vägrade fly,sällan man ser det beteendet hos annan fisk;) Han har 540l o röra sig på så varken utrymmet eller sällskapet är helt fel;) gulligt var det när mina minsta golden och maingano på 4cm skulle muppa mot han och följa efter och hota... dom flydde så fort han vände på sig xD

snäll/elak...
Kommentar av: morbid666 den 2007-02-06

det va min första fisk jag köpte tillsammans med en ancistrus o dom gjick bra ihopa sen köppte jag en praktbotia jag fick en stor eftersom de sa att jag kunde ha det när jag hade ett 100 liters. första dagen blev den jagad som bara den av min regnbågshaj men nu några dagar senare e de kompisar o simmar tom tillsammans...

däremot så jagar han mina platyn o mina svärdbärare...sen e han tokig i gröna ärtor med.

en kul krabat hoppas bara han inte jagar livet av mina andra fiskar så...

Elak !!!
Kommentar av: Desan den 2007-01-28

Väldigt elak mot fiskar av egen art men är hyfsat fredlig mot resten. Mina äter inte torrfoder men de har överlevt i ung 3 veckor, lever antagligen på alger. FIna gillar att flumma under stockar och simma genom mitt lilla slott.

Inget för nybörjarn...
Kommentar av: bromma_cikliden den 2006-03-12

Jag har haft fyra stycken labeos i mitt 112l kar (dock inte alla samtidigt). Dom satt ofta bakom pumpen och åt ingen mat som jag matade fiskarna med. Istället "hackade" dom och bet i andra fiskars fenor tills dom dog och då käkade dom upp dom ända in på skelletet. Dom ända fiskarna dom inte vågade sig på var mina mosaikguramis (12cm!). Ingen fisk för nybörjaren men en väldigt fin fisk!

Rolig och vacker fisk men...
Kommentar av: KE den 2005-03-22

man ska helt klart tänka på vad den ska gå med för fiskar, passar ej med silverhaj jag gissar på att den jagar fiskar som har liknande kroppsform. Har nu två hanar i ett 375liters och det funkar. Visst blir det lite jagande men det är väldigt lite.

Algtabletter
Kommentar av: Alis den 2005-03-15

Mina labeo (albino) älskar algtabletter!

Snäll och aktiv
Kommentar av: Securion den 2004-04-18

En mycket snäll fisk som passar utmärkt med ciklider. Verkar också vara mycket tålig, även om den blivit lite feg i några dagar efter att man möblerat om i akvariet.
Har hela tiden små upptåg för sig och är aldrig på något sätt tråkig. Är faktiskt den fisk jag gillar allra mest att sitta och observera. Rör sig långsamt omkring i nedre delen av akvariet och "sniffar" på det mesta efter små matrester.

En fisk som varmt rekomenderas till alla med ett lite större akvarium, typ 100l eller mer.

Radera din kommentar
Regnbågshaj
Kommentar av: Jimpa den 2003-11-07

Hade en sån här men den jagade bara alla andra fiskar när den fick mat så vi gav bort den. men dom är väldigt fin och roliga fiskar.

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information