Limnophila

Limnophila sessiliflora

Gälört


Vetenskapligt namn:
Limnophila sessiliflora
Familj:
Scrophulariaceae
Handelsnamn:
Gälört
Utbredning:
Sydöstra Asien
Foto på växten Limnophila sessiliflora Foto © Peter Nyman
Limnophila sessiliflora är en vacker växt som påminner mycket om Cabomba. Den är inte så ljuskrävande som den senare och är därför betydligt mer lättskött. Den trivs dock inte i svag belysning och om ljuset inte räcker till blir den en ganska ranglig och tunn växt. Detta kan i viss mån motverkas genom att tillföra CO2.
Arten är en rak stjälkväxt med 8-13 kransställda blad som är 5-25 mm långa och 1-3 mm breda. Det är vackrast om man planterar dem i små grupper och om bara ljuset är tillräckligt, sätter den gärna utlöpare som sprider sig efter botten. Den har tidigare kallats för "ambulia".
Förökning sker genom sticklingar, sidoskott och utlöpare.Ytterligare information om det släkte som denna växt tillhör hittar du om du klickar på INFO högst upp till höger på sidan.

Medlemmarnas kommentarerSnabbväxande
Kommentar av: Fiskburken den 2020-04-11

Snygg enkel växt. Jag klipper ner min som mellangrundsväxt där jag har den nu, men den gör sig nog bäst om den får växa till ytan. Blir röd i topparna om den får mycket ljus (kvävebrist hävdas nedan).

Den växer väldigt, väldigt snabbt på höjden. Det kan i sig bli ett problem. Dessutom är den snabb med att skapa utlöpare och ger sig därför in i dina andra plantbestånd om du inte stoppar den. Ett riktigt ogräs med andra ord, och om du inte vill greja med akvariet en gång i veckan är nog detta inte bästa valet.

En av mina favoriter
Kommentar av: mandyii den 2014-08-20

Den är vacker och lättskött. Helt underbart fin under rätt ljus! Klarar även lite mindre ljus, men då växer den inte heller lika fort.

limnophia
Kommentar av: cikliden2 den 2007-05-09

Mycket fin växt som lämpar sig även för nybörjare och motverkar algväxt. Tyvärr så trivs snäckor gärna i den men i det stora hela en vacker och tålig växt som jag inte har haft problem med alls!

Jättefin
Kommentar av: miiaoo den 2006-09-07

Jag tycker att denna är finare än Limnophoplia aquatica eftersom den har finflikigare blad. Den vill ha relativt mycket ljus och gödning för att inte bli angripen av alger och för att växa ordentligt.
Den kan bli röd i topparna om den får kvävebrist.

Goldmedlemmarnas akvarium med växten


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information