Labyrintfiskar

Betta splendens

Kampfisk, Siamesisk kampfisk


Vetenskapligt namn:
Betta splendens
Tidigare vetenskapligt namn:
Betta trifasciata
Betta pugnax
Familj:
Osphronemidae
Handelsnamn:
Kampfisk, Siamesisk kampfisk
Ursprung:
Thailand, Kambodja
Foto på fisken Betta splendens Foto © Mattias Allroth

Köttätare (små ryggradslösa djur). Mata huvuddsaklingen med smått fryst foder, men den äter i akvarium allt standardfoder.
Kampfisken är en skumbobyggare och bygger sitt bo i ett hörn av akvariet eller bland flytväxter.
Hanen är extremt aggressiv och då inte bara mot andra hanar (hanar är omöjliga att hålla ihop) utan även mot honor och andra likartade fiskar. Man kan visserligen hålla ett par ihop (eller då ännu hellre många honor till en hane), men då krävs ett mycket större akvarium. Vill man hålla en hane ihop med andra arter (som inte är likartade) skall akvariet minst vara på 90 cm/120 liter. Akvariet skall vara tätt planterat, men med simutrymme och en del flytväxter. Den trivs bäst i ett lågt akvarium där det finns gott om gömställen i form av stenar och rötter.
Hanen har starkare färger och större fenor. De exemplar som finns i handeln är i regel odlingsformer.


Fler varianter på arten

Medlemmarnas kommentarerintressanta fiskar
Kommentar av: viktorbj den 2013-08-20

kampfiskar är både intelligenta och fina man skall inte ha en en eller flera honor med en hane om inte akvariet är över 100 liter eftersom annars kan det bli problem med aggressiviteten oss fiskarna. för att håla kampfiskar i bästa skick och kvalite måste fiskarna få både bra mat och rätt mängd mat! och fiskarna får INTE vara tillsammans med fiskar som konkurrerar om maten eftersom kampfiskar vanligtvis inte konkurrerar om maten med andra fiskar utom samma art och fiskarna måste få kost av foder som inehåller proteiner över 50% eftersom fiskarna är karnivorer en bra ide är att ge frysfoder till kampfiskarna på morgonen och granulat eller flingfoder som inehåller proteiner över 50% på kvällen

Fin men lite aggressiv
Kommentar av: Sirikan den 2013-01-19

Jag har en jätte fin kampfisk. Det som är sämre med hanen är att han alltid försöker bita på honan.

Karismatisk
Kommentar av: StrawberryDiscio den 2012-03-28

Har en lugn och fin hane av typen Veil tail + Royal blue.
Vaktar duktigt "mathålet" och hade i början lite svårt för två blå guppys. Ser lite häftigt ut när han fäller ut sina gälar för nya fiskar.
Men nu är det iaf lugn och ro mellan dom och alla verkar veta vem som är The Boss!

Favoriten!
Kommentar av: rasermusen den 2011-12-28

Jag har en kamp hona i mitt 200L. Den värkar stor trivas! Bara man har mycket växter och rötter så trivs dom bra.. Min favo fen form är nog dumbo ear :)

En vacker blåing
Kommentar av: VisualDarkness den 2011-09-28

Den blåspräckliga hudfärgade honan var min gamla vackra. Hon var den enda honan som verkligen varit snäll.

fantaskiska
Kommentar av: rexi den 2011-07-18

jag har en blå kampfiskhane med lite svart på huvudet. hade två honor men en dog så nu har jag bara en kvar.
hanen gillar krill och honan föredrar granulat

Tåliga & vackra
Kommentar av: Felill den 2011-07-02

Jag har haft en kampfiskhane (köpte honom i augusti 2010, han dog idag :/) & två honor.
Det hela slutade dock med att jag en dag kom hem och hanen hade knappt några fenor kvar, men han överlevde faktiskt :)

Hanen har varit väldigt, väldigt tålig tycker jag. Ibörjan hade jag en för stark pump för honom (..), men även det klarade han och blev helt frisk igen.

Berra, syskonen Tagg och Tetrapacket
Kommentar av: Iqaluk den 2011-05-20

Har en blå (lite röd) kampfisk som jag kallar för Berra. Han bor ihop med 10 mycket trevliga tetror (Tetrapacket) och tre aningen skygga men alltid vakna kuhliålar (Taggmage, Taggrygg och Kotten).

Drömfisken
Kommentar av: Guppy55 den 2010-12-04

Det här är nog min drömfisk att ha i akvarium(jag har inte plats i mitt akvarium för till fället).Fast man får passa sig för att ha flera hanar tillsammans.

Aggressiv och tålig
Kommentar av: VisualDarkness den 2010-05-15

Aggressiva individer råkar lätt i bråk och drar därmed på sig skador som leder till det ena och det andra. Dock är de seglivade som attan och brur sig inte nämnvärt om vare sig tumörer, dåligt vatten, söndertuggade fenor eller liknande.

Trots detta skall man inte missköta dem, istället ska man ge dem betydligt mer än deras minimikrav när det gäller skötsel om man vill ha fina fiskar hela deras livslängd.

En varning för att ha dem tillsammans med andra labyrinter så som guramis av egen erfarenhet.

www.kampfisk.se
Kommentar av: DjHypnoz den 2010-04-20

För er som är intresserade eller nyfikna på Kampfiskar, öppnades nyligen www.kampfisk.se (vad vi hoppas kommer att bli) Sveriges största kampfiskforum!

www.kampfisk.se

Tåliga???
Kommentar av: Pelle78 den 2009-10-15

dem är ju inte alls tåliga....har provat nu med 2 hanar....dock inte samtidigt.....och en hona....bägge hanarna har dött...den första efter någon vecka...dagen efter jag hade köpt honan faktiskt...och den andra dog redan dagen efter den kom hem....TRÅKIGT!!!

375
Kommentar av: tetraodonfeber den 2009-06-09

jag hade en kampfisk i ett 375L en gång, den stortrivdes,

min favorit!!!!!
Kommentar av: Erik. den 2009-03-14

jag har en kamp fisk hane och hona dom är under bara min favorit fisk tåliga fiskar det som är intresant med hanen är att hanen ser inte ut som han gör i naturen han ser ut som honan där. men kamp fisken är bara så cool!!!!

Kampfisk
Kommentar av: aggehunk den 2009-02-24

Den ger sig på mina Guppy, och den tar Stjärtarna på mina Neontetror...

Annars Mycket trevlig fisk Vacker att titta på.

Ö
Kommentar av: paroonkiller den 2008-11-21

har ju haft såna men inte i samma kar då men dom äter ju upp fenerna på dom andra fiskarna men jag läste på internet att dom kan inte hoppa men det gjorde mina:( ner på golvet

Min snygging
Kommentar av: LisaG den 2008-07-18

Min kampifisk var lila, han bodde i ett akvarium på 54 liter, han hade två svärdbärare och en mal som kompisar.

Svärdbärarna var från början 4 st (ung fiskar), men den ena var lite liten och råkade hamna i vägen när min kampfisk skulle äta, så plötsligt så satt halva svärbäraren fast i kampfiskens mun. Kampfisken fick varken ut eller in fisken, den satt fast. Så jag håvade in kampfisken för att försöka få bort fisken, men just då lyckades han spotta ut det som var kvar av svärdfisken.
En annan svärdbärare råkade med vara i vägen en annan gång, och förlorade ena ögat, så den fick jag ta bort.
Hade min kampfisk ganska länge, sedan en dag började han att blekna i färgerna och kort där efter hittade jag han död.

kampfisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2007-11-05

själv tycker jag inte att hanen är aggresiv. Mina två honor är bråkigare än min blå/röda hane. Rekommenderar den till nybörjare som proffs.

Mycket vacker
Kommentar av: Freddi_girlie den 2007-08-18

Har precis skaffat en mkt vacker röd, blå kampfisk hona. Väldigt vacker och lättskött fisk! Har den i ett 2 liters akvarium, och dt funkar super!

Kitkat
Kommentar av: kitkat den 2007-03-28

Har en hane och 4 honor i ett 30l kar. det går jätte bra med dom allihopa. honorna e lite små tykna mot varandra men har respekt för hanen. Hanen e jätte lugn, jagar nästan aldrig sina "fruar" är knappt intresserad. Har varken doppvärmare eller pump men det funkar endå och dom mår prima, har även en mal där också en anticus och den trivs perfekt.

Vacker firre med personlighet!
Kommentar av: Jens A. den 2007-03-27

Jag har haft några kampfiskar genom åren, och jag får säga att de är kungen av varje akvarium de kommer till. :)

Dessutom är den en av de fiskar som verkar ha stark personlighet...de verkar till och med gilla att bli kelade med! Jag har ibland sett kamphanar som strykt sig gång på gång genom bladverk...kanske är det så att de vill hålla sina fenor fina genom detta, och vissa därför till och med gillar att bli klappade?

Finns också de som kan lära sig att göra tricks, har jag hört...skulle inte förvåna mej. :)

puss
Kommentar av: nuppsi den 2007-01-13

enligt mig går det utmärkt att ha kampfiskar med guppys. jag har en guppyhane och tre honor, en kampfiskhane och två malar. de trivs jättebra tillsammans, och ingen har ätit på någon. jag hade dock några tetror innan, de blev jagade och ätna och sen dog dom...

Vacker att se på!
Kommentar av: PetitJolie den 2006-11-07

Mkt vacker fisk! Lite nervös dock. Speciellt min hane Emanuel, som måste bo i ett eget kar. Annars spänner han ut sig och jagar allt och alla.
De är personliga och har väldigt snabba reflexer, och är oftast först på maten.
Röda mygglarver är en favorit hos mina fyra kampisar!

Elaka honor
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-24

Jag har en hane och 3 honor i ett ganske litet akvarium tillsammans med andra fiskar, och 2 små grodor. Jag tror iaf jag har 2 grodor kvar, honorna mobbar grodorna hela tiden så dom syns aldrig, dom simmar runt med grodorna i munnen osv. Dessutom är honorna ganska tråkiga, dom gömmer sig bara i växterna. Hanen har tröttnat på dom och leker med mina kopparbarber istället, jag förstår honom.

2hanar?KNAPAST!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-17

Om man har 2 hanar så går allt åt skogen med dom är små kämparna!Det kan även bli problem med yngel.Dom här är väldigt vakra men äter yngel jättemycket!I sälskap ska man inte heller ha te x guppyhanar och andra fiskar mad långa stjärtfenor för kampfiskhanen atackerar dem för att de ses för dom som rivaler!

för lite utrymme!!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-14

jag var på en zoo affär i london, där hade dom kampfiskar i ca 10x10 cm stora kuber, dom såg inte ut att trivas, så snälla ge era kampfiskaar gott om utrymme!!

helsköna!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-02

jag har en hane och tre honor. mycket fina allehopa. testa häva ner skalade kokta ärtor... dom älska det!
min först hane tappa fenorna helt en dag... konstigt... han verka må bra endå, simma upp o tog luft och så. men efter en vecka hitta jag honom död.
köpte en ny hane och en till hona, hade två honor innan.
nu efter fyra veckor börja han bygga skumbo. (: jag blev supergla samtidigt jag fick en aning till panik... har ju inte plats för nå yngel precis... :P
jag måste varna att dom kan bitas... fick blåmärke... :P
helsköna! :)

Synd att den är så vek...
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-07-25

Hade 6 kampfiskar (2 hanar och 4 honor i ett mindre akvarie,ca 200 liter) tills för en tid sedan. De gick jättebra ihop tills så en dag detta började läcka och jag fick flytta över dom till ett större där dom blev foder åt mina 4 silverhajmalar. Jag trodde att de var tuffa nog att freda sig... Men men... Man lär så länge man lever... :(

Sonic dog i natt
Kommentar av: neleh den 2006-06-10

Hej,

Vår hanne Sonic dog i natt. Hans fenor hade blivit misshandlade av en av våra honor, Tova. Efter en tid i egen skål och då det verkade som han piggnat till hade han nu varit tillbaka i vårt 160 l akvarium sedan nga dagar. Här har olika fiskar med haft då Sonic + honor Tova och Jenny. Namn efter ena sonens tjejkopmpisar. Tova är den som visat sig bli hetare i humöret medan Jenny är betydligt lugnare. Skall prova med en ny hanne som kanske bättre funkar i hop med honorna.

Kampskar är annars väldigt trevliga fiskar, personliga.

2 st kampfiskar!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-14

Har 2 kampfiskar ,en hane och en hona.Dom är ganska speciella och snygga(särskilt hanen).Kampisarna passar utmärkt med sorgmanteltetra.En rolig och pigg fisk passar lika bra för nybörjare som vana fiskägare.

ska köpa...
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-02

Jag ska köpa kampfiskar och undrar om nån har några tips.
w.lagstrom@telia.com

En riktig snygging
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-11

vars kamplusta oftast hålls mot den egna arten. Själv har jag hållit en hane i sällskapsakvarium, med slöjstjärtar utan problem.

lila
Kommentar av: miss muffi den 2005-03-19

jag har en lila kampfisk som ser väldigt arg ut. hon på akvarieaffären sa att lila kampfiskar är ovanliga, stämmer det

Min Kampfisk hane
Kommentar av: Jerry den 2005-03-06

Den är jätte fin för hela kroppan förutom huvudet är knall rosa och huvudet är ill rött...den finaste av alla kamp hanar ja har haft..!!=)...


Ska börja odla......

vill gärna ha lite bra tips...!!!=)=)

Min första kampis
Kommentar av: Drakulla den 2004-08-21

Jag har bara haft akvarium (100 l)i 2-3 veckor. I det har jag 5 platys, 2 otocinclus och sen köpte jag en kampfiskhane som är röd och heter Hot Chili.
Han verkar ha sitt lilla revir på ena sidan av akvariet. Det finns en ihålig stock som han gillar att simma in i. När sugmalarna skulle få sin mat-tablett tog han den i munnen, som en hund, och simmade in i stocken. Då fick han ha den för sig själv. När platysarna ville simma in och smaka, blev han sur och jagade bort dom. Han är herre i akvariet, men inte aggresiv, bara nyfiken. Kommer platysarna för nära, så säger han ifrån. Jag har strykit honom över ryggen nån gång och han kommer gärna fram och nosar på mitt finger.
Det kommer säkert att bli mer kampisar i framtiden... Härlig fisk!

Radera din kommentar
lugn och elak
Kommentar av: Kalle Anka den 2004-07-25

jag har en kampfisk med en hona som inte är så snäll mot mina 24 kardinaltetror. I affären sa dom att dom gick bra ihop men hon kan vara lite elak ibland har ätit upp en del fenor på dom små liven.

Radera din kommentar
Tåliga...och underbara =)
Kommentar av: Mini_agge den 2004-06-29

Jag har en kamphane och en kamphona. Dom bor inte tillsammans eftersom honana är elak mot hanen.... Jag trodde att det skulle vara tvärtom men men..... Jag har fått dem att leka en gång och just nu är mina små små kampyngel 2,5 veckor gamla. Hoppas verkligen att dom överlever.

Jag håller absolut med om att dom är tåliga....

Mycket bra nybörjarfisk enligt mig...

Radera din kommentar
fin fisk
Kommentar av: Nezz92 den 2004-06-14

Jag tycker kampfisken är en väldigt vacker fisk med stora fenor. (Iaf. hanarna) Det är dock synd att man inte kan ha flera hanar i ett akvarium...
Dom är annars förhållandevis fredliga mot andra mindre/större fiskar. Honorna är väldigt fredliga och mina går iaf. ihop med alla fiskar.
-----
Min hane har ett skumbo nu! Va kul att han verkar trivas med sina två tjejer! I början va han lite skygg och gömde sig hela tiden men nu är han framme och visar sina fina fenor. :D

Radera din kommentar
Angående labyrintorganet
Kommentar av: jackson den 2004-06-14

Bara för att labyrintfiskar ha labyrint och klarar (måste) andas lite luft, så innebär det inte att man kan missköta fisken. Den skall ha rent och syrarikt vatten som alla fiskar. Den klarar ganska små akvarium, men då är det ett MÅSTE att sköta vattenbyten och matningen exemplariskt. Så mindre akvarium är inte något för nybörjare...

Däremot är den en utmärkt fisk i lite större akvarium, även för nybörjare (ca 60-100 liter). Man bör dock se till att deras önskemål angående temperatur tillgodoses. Annars är det risk för sjukdommar (exempelvis pricksjukan).

Radera din kommentar
Nybörjar fisk
Kommentar av: Doggosh den 2004-06-13

Det är en utmärkt nybörjar fisk eftersom den inte behöver så mycket utrustning förutom ett akvarium med kanter (alltså inte runt, helst). De har ett s.k labyrintorgan som ger dom förmågan att ta luft från ytan och omvandla det till syre. Alltså behövs det ingen pump för att de ska överleva. Men å andra sidan så blir fisken ganska så tråkig i längden (tycker jag iallafall).

Radera din kommentar
Köpte dom idag!
Kommentar av: Nezz92 den 2004-06-06

Igår köpte vi en fin kampfiskhane, men tyvärr jagade han/bet mina guramier, så han fick flytta. Han blev då rejält deprimerad och åt i princip ingenting! Så idag köpte jag två fina honor till honom och gissa om han blev glad! I början jagade han dom lite men det är ju helt normalt och nu simmar han lugnt runt lite... Han är blå med svart huvud och honorna är ganska mörka, den ena med blåa fenor den andra med röda. Alla verkar trivas bra! Förut hade vi en annan lite mindre blå hane tillsammans med guldfiskar men han var nog rädd för han gömde sig mycket i alla växter. Tyvärr är han död nu och guldfiskarna är i dammen.

Radera din kommentar
kampfisk är vacker!
Kommentar av: diane den 2004-05-20

Hade en blå kampfisk hane och köpt senare en röd hona och en blå hona.Den röda honan var mycket fint min dog utan att jag förklaring.Drunknar vet jag ej,hade de i en 8 liters glasskål.Min man matade de föremiddagen och när jag kom hem efter jobbet vi letade på honan då låg hon under pumpen död.Efter några dagar fick hanen en svamp liknande som gjorde att fenorna ruttnade sedan dog efter 2 dagar.Den blå honan hade jag flyttat långt innan i det stora 30 liters akvarium efter fick något i magen så det såg ut som balong vanligen en "bukvattenpest".Jag hällt medicin i det stora akvarium och hon lever ännu fast magen är samma som innan.Nu jagar hon mina tigerbarb,lustig fisk.Hanen är vakert men aldrig tänker mig att skapa ny.Kampfiskar är medvetna och man kunde klia de i ryggen.Blev ledsen när jag forlorade de två.

Radera din kommentar
Grmbl ..
Kommentar av: Sol den 2004-05-09

Skulle bara vilja påpeka till alla som använder Kampfiskar som "dekoration" i t.ex. glasvasar och andra runda små föremål - Kampfiskens balans sinne skadas i runda skålar vilket gör att den ramlar ner en dag på botten och drunknar.

Radera din kommentar
Små skålar
Kommentar av: johanna_axelson den 2004-05-04

tycker det är plågeri att ha desa fiskar i små skålar. även om dom klarar det så tycker jag personligen att man ska ha plats åt sina djur.

Radera din kommentar
Kampfiskar är underbara!
Kommentar av: Bubbelina den 2004-05-01

Hej jag är galen i kampfiskar! jag har ett 300L med 5 honor och en hane i. å så har ja ett 100 liter med 1 hane och två honor i! Å två 45L i den ena har ja en hane å i den andra två honor! Älskar denna fisk jag har lyckats få dom leka två gånger å det är så vackert! tåliga små rackare detta =)=)

Radera din kommentar
Våldsammare honor
Kommentar av: mice_lord den 2004-04-11

Jag har en kampfisk hanne och 2 honor.
Honorna e våldssammare än hannen.
Funderar på att skaffa ett litet akvarie bara för kampfiskarna.

Radera din kommentar
äntligen!!!
Kommentar av: ivanelvis den 2004-03-27

lekte dom, efter ett år. helt otroligt, jag har allt på film, hoppas ni att dom överlever,

Radera din kommentar
Otroligt tålig!
Kommentar av: nattensfurste den 2004-03-02

Detta måste vara en av de tåligaste fiskar man kan ha! Dom är glada och visar sig gärna när man kommer i rummet. Mina tycker att mygglarver är mycket gott!!

Radera din kommentar
Akta småfiskarna ;)
Kommentar av: kevlargirl den 2004-02-22

Min kampfiskhane har bara neontetror som "kompisar". De så jäklarna nafsar i hans stjärtfenor. Men en dag tog han igen det vid matdags. Såg nog fel på maten och en neontetra och högg tag i en i huvudet. Släppte efter några sekunder, så med halva neonens huvud i magen! Den lilla simmade något förvirrad vidare och med ett öga fattigare. Gjorde slut på dens plåga, dog direkt när jag håvade upp den. Så med detta vill jag bara säga att man bör kanske inte ha en agressiv kampis med småfiskar.

Radera din kommentar
flera kampfiskhanar i samma akvarium!!!
Kommentar av: Sebbe Salvini den 2004-02-18

Hej,

ville bara säga att ha flera kampfiskhanar i samma akvarium är inget att leka med. eftersom att de dödar varandra i ett sk. krig. Att ha flera bli ännu värre. om jag får säga detta själv så säger jag en sak.
kampfiskar, liksom andra fiskar och djur är indevider och har känslor. fiskar är inget att leka med.

Radera din kommentar
mitt test funkade inte så bra
Kommentar av: JaXxS den 2004-02-03

hehe.. 3 stycken hanar räckte inte.. för två bråkade rejält.. plus att andra fiskaar la sig i bråket.. så den ena har typ inga fenor kvar :( som de kan gå.. men nu ska ja få ett till akvarium.. så ja ska dela på dom :)

Radera din kommentar
ett litet test
Kommentar av: JaXxS den 2004-02-02

ja har tre kampfiskshanar i mitt akvarium... för testa hur de går...tänkte köpa en till sen.. för min ide är så att om man har två.. då bråkar dom. har man flera..då är dom så upptagna me varandra på så sätt att dom inte bråkar

Radera din kommentar
fin men dum firre
Kommentar av: Markosaur den 2004-01-11

Jag födde upp en kull, min första och det gick sketbra, har några i stora burkar fast de flesta som e 8 eller 9 stycken i ett 43 liters kar.

hade innan 4 hannar ihop i det och det gick sketbra, fast nu e det bara 3 stycken, ena hannen fick flyttas på efter han fick spö. men annars är det väldigt lungt. hade en dum en i sitt eget 19 liters some hela tiden simma in och fastnade i ett hål på en mangrov rot så jag fick ta ut roten

Radera din kommentar
Många säger tålig...
Kommentar av: e_cat den 2004-01-03

och de har rätt.. denna lilla/stora krabat är tålig.. Min hane blev kapad av sina fenor av mnina två honor. Men han är på G efter 1månad så är de halvt utväxta igen..
Han har även hoppat en del gånger ur akvariet, en fall höjd på 1 meter... honorna är lika knäppa.. =)
Han har varit med om mycket..

En vacker fisk som är trevlig i akvarium utan pump. ex skål. Hade min i en konjak-glas (storlek 6L) med lite växter, rödsand och han blå.. läckert och enkelt att sköta, lite väl mkt vattenbyten, men ok.. =)

Passar nybörjare som proffs, enligt mitt tycke.

Radera din kommentar
Bråkstake
Kommentar av: Leopardmonni den 2003-12-19

Jag köpte för en vecka sen en kampfisk och den bråkar lite med mina killis. Fast den är så vacker. Helt röd. Den heter "Flame". Den här fisken är fin men kan som sagt vara bråkig..

Radera din kommentar
Bra fisk.
Kommentar av: zidjan den 2003-12-09

Tålig och vacker fisk.
Synd bara att nåt annat fiskkräk har ätit på stackars Imotephs fenor. Det blir fiskpinnar till middag.

Radera din kommentar
Betta/Kampfisk linkar
Kommentar av: cri den 2003-08-18

How to Care for Your Betta.

Food: Bettas are carnivores (meat-eaters). They may nibble on plants but they do not receive proper nutrition from plants (example: the roots of the Peace Lilly); it takes 2-4 weeks for a betta to starve to death, when not fed properly. Pellet foods specially formulated for Bettas is recommended; usually 3 to 4 pellets twice a day. This can be supplemented (optional) with live or frozen foods like bloodworms, or baby brine shrimp every other day. Bettas need to be fed daily; however, it is all right if you miss a day or two on occasion. Any leftover food should be removed so that it does not foul the water. Do not overfeed your Betta as this can lead to constipation and a "swimbladder problem".

Trick not to over feed...
Feed fish daily by dampening end of toothpick, dipping toothpick into betta fish food and then dipping toothpick into betta fish water.

Air: Bettas breathe the oxygen from the surface of the water.
Do not obstruct his access to the surface or you will witness the drowning of a fish.

Tank Mates: Never put two male Bettas together. Males are territorial and will fight if put together. A single male can be kept in a non-aggressive tank. Females can be kept in a community tank but need plenty of hiding places and plant life to hide in


http://216.122.176.138/garden/projects/00december2.htm


http://home.swipnet.se/pomad/artikel.htmhttp://www.geocities.com/mollyjoyful/betta.html
http://www.bettatalk.com/
http://www.bettasrus.com/
http://majesticbettas.com/
http://www.healthybetta.com/
http://www.healthybetta.com/downloads/Betta_Care_Sheet.pdf
http://www.hv3.7h.com/Swim%20Bladder%20Disease.html
http://www.cbsbettas.org/bettas.html
http://www.bubblenest.net/
http://www.sweetwaterseaspwd.com/betta/about_bettas_page.htm
http://www.bettastarz.com/diseases.htm
http://pub36.ezboard.com/faquariumbbsfrm3?page=1

Kampfisk/Betta vas information...
http://www.bettasrus.com/products/bettavase.htm
http://www.bettasrus.com/products/bettavase_email.htm
http://robertsflorist.com/fish/index.shtml
http://www.petfish.net/lillybetta.htm
http://www.foundus.com/betta/betta.htm
http://www.bettatalk.com/betta_in_a_vase.htm
Mvh,

Christina

_________________________________________________

Radera din kommentar
Mer Om Kampfisk.......
Kommentar av: Inge Ting den 2003-08-03

Mer Om Kampfisk:

http://home.swipnet.se/pomad/artikel.htm

Radera din kommentar
En mkt vacker fisk
Kommentar av: Sebbe Salvini den 2003-07-22

Kampfisken är en mycket vacker fisk. båda honorna och hanarna tycker jag.
Jag gillar kampfisken pga deras humor och deras temperament. endel hanar är "fega" och endel är så agressiva att dom måste vara med agressiva fiskar. (min ena kampfiskhane är jätte agressiv, han var med skalarer på en akvarieaffär och var ledaren i det akvariumet).
Så att det varierar lite hit och dit på temperamentet och dessutom så är dom så extra gulliga då dom ser en och tittar på en med sina oskyldiga ögon. kampfiskhonorna rangar varandra hela tiden. dom är väldigt agressiva med en som en stor ciklid då, men oftast mycket agressivare än hanarna.
Jag har själv ett par kampfiskar och beundrar dom mycket. och dessutom så behöver dom ju inte syrepump eller filter eftersom att dom har labyrinten i munnen som gör att den kan andas syre från atmosfären och så är dom väldigt tåliga. men tyvärr så har 2 av mina kampfiskhonor dött av samma sjukdom, vet inte vad, men det är nog någon kampfisksjukdom. Men det som är så synd är ju att kampfiskhanarna bråkar, annars så skulle jag ha många hanar.

Radera din kommentar
Tålig!
Kommentar av: zoll den 2003-07-03

Mycket tålig, nog den tåligaste fisk jag haft.
Den överlevde alla mina nybörjarfel,
Sen så är dom ju vackra också hanarna då speciellt.

Radera din kommentar
Kampfisken!
Kommentar av: Bubblan89 den 2003-04-14

Kampfisken är en härlig fisk.
Den är tålig och lättsköt.
Jag har 1 hane och 4 honor och jag tycker att honorna är mycket aggressivare än hanarna.

En mycket tälig fisk
Kommentar av: Sebbe Salvini den 2003-04-14

Kampfisken är en mycket vacker o tälig fisk. Jag har märkt att mygglarver är gott, tycker min kamphane valle.
Kampfisken Är en lugn fisk.
Det är också bra. Den behöver bara ta syre från atmosfären....
En fisk som är personlig, på något sätt.

//nadja

Kampfisken
Kommentar av: jonas_k den 2003-02-02

den e fin å tålig, men ganska aggressiv... Leker ganska lätt

Min första fisk
Kommentar av: shpend den 2003-01-18

kampfisken är en mycket fin och tålig fisk som inte är så känslig för vilket ph man har i karet det är synd att man bara kan ha en hanne i karet

Tålig..
Kommentar av: Flake den 2002-09-17

Fisken tål mycket, när man odlar så brukar honans fena bli "misshandlad" eller hanens, men det läker snabbt. Snabbare än andras tycker jag...

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information