Labyrintfiskar

Trichogaster chuna

Honungsgurami


Vetenskapligt namn:
Trichogaster chuna
Tidigare vetenskapligt namn:
Colisa sota
Colisa chuna
Familj:
Ospronemidae
Handelsnamn:
Honungsgurami
Ursprung:
Nordöstra Indien och Assam i Bangladesh
Foto på fisken Trichogaster chuna Foto © Pia Johansson
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men behöver fint levande eller fryst foder.
Honungsguramin är en fredlig och något skygg skumbobyggare. Hanen står för byggandet och bygger ett löst sammanfogat skumbo. Ynglen kläcks efter 24-36 timmar och är frisimmande redan efter en dag.
Honungsguramin är under lektiden starkt revirhävdande, men är i övrigt en mycket fredlig och något skygg fisk. Den kan därför bara hållas ihop med andra fredliga mindre arter. Vill man hålla flera par ihop, eller blanda med andra arter skall akvariet var på minst 80 liter.
Akvariet skall vara tätt planterat, men med simutrymme och en del flytväxter. Den trivs bäst i ett lågt akvarium där det finns gömställen bland stenar och rötter.
Hanen är honungsfärgad med en blåsvart strupe, dessutom är analfenans främre del svart. Honan är svagt brunfärgad. Tydligast framträder färgskillnaderna under lektiden, annars är de rätt lika.
Honungsguramin är ganska känslig för oodinium (sammetssjukan).Foto 1 och 3 visar en hane
Foto 2 och 4 visar en hona

Medlemmarnas kommentarerJätte fina!
Kommentar av: Sirikan den 2013-05-29

Jag hade en orange hane och en grå hona, de försökte göra ett skumbo vid pumpen men det gick inge vidare, jag hoppas de klarar sig i sitt liv i himmelen.

Gulliga men lite skygga
Kommentar av: Halofan den 2011-07-27

Väldigt fina fiskar som vi köpte för att våra bandguramis skulle få lite sällskap.
Honan blev dock biten efter en timme av våra Palettciklider men nu mår hon jättebra. Hänger mest längst bak i akvariet men kommer gärna fram när det vankas mat.

Konstiga par
Kommentar av: viggen_l den 2010-08-23

Hade från början 2 par av honungsgurammi och det blev ganska lustigt. Hanarna fick stor stryck av båda honorna och fick nöja sig med ett hörn. Sen gick honorna och små pysslade om varandra och "smekte" med spröten. Tyvärr dog ett par så nu får hanen som är kvar komma fram och vara med och mysa. Fast han får uppläxning i bland om han inte gör rätt. Mycket trevlig och snäll fisk för övrigt inga tendenser till skygghet.

Honungsgurami
Kommentar av: arsenalwille den 2010-04-05

Jag har 2st en hona och en hane.Jättefina fiskar men dom gömmer sig mycket

Betydligt tuffare än de ser ut
Kommentar av: Oregistrerade den 2010-03-30

Fina och lättlekta, men kan vara riktigt tuffa mot varandra. Jag köpte 2 honor och en hane. Den ena honan bet av den andra honans bukfenor 2:a dygnet. Vilket ledde till att stackarn dog en vecka senare trots att jag placerat henne i ett eget akvarium. De 2 kvarvarande lekte, men efter leken fick jag flytta ut alla andra fiska ur akvariet(54L), inklusive honan eftersom hanen vaktade ynglen så agresivt. Många nybörjarfel förstås, men det ska bli oerhört spännande att se ynglen växa upp :)

ÅÅÅH
Kommentar av: Carlputte den 2006-07-11

Köpte två honungsguramisar, en hona och en hane, hanen (trodde jag ja) dog direkt och jag skulle köpa en ny.... så nu har jag två hanar som bråkar lite ibland, det känns ganska jobbigt när man läser dom andra kommentarerna om en massa yngel... =(

Desperata?
Kommentar av: gladhertha den 2005-11-15

Mina leker i filterkammaren bakom hemmagjorda bakgrunden, där hanen dragit med sej några flytväxter.
Desperata? - jag vet inte men leker gör dom. :)

Lättlekta
Kommentar av: Galadien den 2005-08-04

Mina 2 honungguramisar leker ständigt. Har dem i ett 63 liters akvarium där de verkar trivas jättebra. Har aldrig velat göra något åt rommen (som ibland kommer 2 ggr/veckan), men upptäckte för ett tag sen ett centimeter stort yngel som har överlevt mot alla odds. Hanen är jättevacker i sin underbara lekdräkt även om det för mig blir lite frustrerande med ständig lek eftersom han blir rätt så revirhävdande.

Lättodlade
Kommentar av: Night_Mare® den 2005-05-16

Flyttade mina honungsgurami till ett mindre akvarium med mindre genomströmning. Gissa om dom började leka dagen efter :-) Nu väntar jag bara på att hundratalet yngel blir stora så man ser dom ordentligt.

Söta
Kommentar av: Alva den 2003-12-14

mina små honungsgurami bor i ett 100l med massor av växter. Jag har haft dom i 3-4 v nu och dom har precis lekt för första gången... allså, dom är lättlekta, lättskötta och fredliga.

Radera din kommentar
Hur söta som helst!
Kommentar av: Cleo85 den 2003-11-09

Dom är ju helt underbara jag är jättkär i labyrintfiskar.... Första gången jag såg den i en bok så var jag kär!!!!
Jag kan rekomendera den varmt till dem som funderar på en sån, enda nackdelen är att dom är lite skygga men dom vänjer sig....=)//Cleo85

Radera din kommentar
Vilka färgskiftningar!
Kommentar av: small den 2003-04-03

Var tveksam till denna lilla fisk när jag så den i zooaffären,men efter löfte om att den skulle börja "färga ut" (var grå och ganska trist i affären)när den funnit sig tillrätta så gav jag den en chans.Efter 3-4 dgr har den helt ändrat utseende.Är faccinerad över färgskifningarna.Måste känna sig tillfreds i mitt akvarium,för den är inte alls så skygg som man läser att den ska vara.Rekommenderas varmt!

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information