Nordiska ciklidsällskapet
Trichogaster chuna
Labyrintfiskar

Trichogaster chuna
Honungsgurami


Vetenskapligt namn:
Trichogaster chuna
Tidigare vetenskapligt namn:
Colisa sota
Colisa chuna
Familj:
Ospronemidae
Handelsnamn:
Honungsgurami
Utbredning:
Nordöstra Indien och Assam i Bangladesh

Foto: Pia Johansson


Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder, men behöver fint levande eller fryst foder.
Honungsguramin är en fredlig och något skygg skumbobyggare. Hanen står för byggandet och bygger ett löst sammanfogat skumbo. Ynglen kläcks efter 24-36 timmar och är frisimmande redan efter en dag.
Honungsguramin är under lektiden starkt revirhävdande, men är i övrigt en mycket fredlig och något skygg fisk. Den kan därför bara hållas ihop med andra fredliga mindre arter. Vill man hålla flera par ihop, eller blanda med andra arter skall akvariet var på minst 80 liter.
Akvariet skall vara tätt planterat, men med simutrymme och en del flytväxter. Den trivs bäst i ett lågt akvarium där det finns gömställen bland stenar och rötter.
Hanen är honungsfärgad med en blåsvart strupe, dessutom är analfenans främre del svart. Honan är svagt brunfärgad. Tydligast framträder färgskillnaderna under lektiden, annars är de rätt lika.
Honungsguramin är ganska känslig för oodinium (sammetssjukan). Foto 1 och 3 visar en hane
Foto 2 och 4 visar en hona
Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Alva och Agnes Ohlsson
Foto: Alva och Agnes Ohlsson
Foto: Pia Johansson

Medlemmarnas kommentarer

Jätte fina!

Jag hade en orange hane och en grå hona, de försökte göra ett skumbo vid pumpen men det gick inge vidare, jag hoppas de klarar sig i sitt liv i himmelen.

Kommentar av: Sirikan den 2013-05-29

Gulliga men lite skygga

Väldigt fina fiskar som vi köpte för att våra bandguramis skulle få lite sällskap.
Honan blev dock biten efter en timme av våra Palettciklider men nu mår hon jättebra. Hänger mest längst bak i akvariet men kommer gärna fram när det vankas mat.

Kommentar av: Halofan den 2011-07-27

Konstiga par

Hade från början 2 par av honungsgurammi och det blev ganska lustigt. Hanarna fick stor stryck av båda honorna och fick nöja sig med ett hörn. Sen gick honorna och små pysslade om varandra och "smekte" med spröten. Tyvärr dog ett par så nu får hanen som är kvar komma fram och vara med och mysa. Fast han får uppläxning i bland om han inte gör rätt. Mycket trevlig och snäll fisk för övrigt inga tendenser till skygghet.

Kommentar av: viggen_l den 2010-08-23

Honungsgurami

Jag har 2st en hona och en hane.Jättefina fiskar men dom gömmer sig mycket

Kommentar av: arsenalwille den 2010-04-05

Betydligt tuffare än de ser ut

Fina och lättlekta, men kan vara riktigt tuffa mot varandra. Jag köpte 2 honor och en hane. Den ena honan bet av den andra honans bukfenor 2:a dygnet. Vilket ledde till att stackarn dog en vecka senare trots att jag placerat henne i ett eget akvarium. De 2 kvarvarande lekte, men efter leken fick jag flytta ut alla andra fiska ur akvariet(54L), inklusive honan eftersom hanen vaktade ynglen så agresivt. Många nybörjarfel förstås, men det ska bli oerhört spännande att se ynglen växa upp :)

Kommentar av: Oregistrerade den 2010-03-30
Radera din kommentar

ÅÅÅH

Köpte två honungsguramisar, en hona och en hane, hanen (trodde jag ja) dog direkt och jag skulle köpa en ny.... så nu har jag två hanar som bråkar lite ibland, det känns ganska jobbigt när man läser dom andra kommentarerna om en massa yngel... =(

Kommentar av: Carlputte den 2006-07-11

Desperata?

Mina leker i filterkammaren bakom hemmagjorda bakgrunden, där hanen dragit med sej några flytväxter.
Desperata? - jag vet inte men leker gör dom. :)

Kommentar av: gladhertha den 2005-11-15

Lättlekta

Mina 2 honungguramisar leker ständigt. Har dem i ett 63 liters akvarium där de verkar trivas jättebra. Har aldrig velat göra något åt rommen (som ibland kommer 2 ggr/veckan), men upptäckte för ett tag sen ett centimeter stort yngel som har överlevt mot alla odds. Hanen är jättevacker i sin underbara lekdräkt även om det för mig blir lite frustrerande med ständig lek eftersom han blir rätt så revirhävdande.


Kommentar av: Galadien den 2005-08-04

Lättodlade

Flyttade mina honungsgurami till ett mindre akvarium med mindre genomströmning. Gissa om dom började leka dagen efter :-) Nu väntar jag bara på att hundratalet yngel blir stora så man ser dom ordentligt.

Kommentar av: Night_Mare® den 2005-05-16

Söta

mina små honungsgurami bor i ett 100l med massor av växter. Jag har haft dom i 3-4 v nu och dom har precis lekt för första gången... allså, dom är lättlekta, lättskötta och fredliga.

Kommentar av: Alva den 2003-12-14
Radera din kommentar

Hur söta som helst!

Dom är ju helt underbara jag är jättkär i labyrintfiskar.... Första gången jag såg den i en bok så var jag kär!!!!
Jag kan rekomendera den varmt till dem som funderar på en sån, enda nackdelen är att dom är lite skygga men dom vänjer sig....=)//Cleo85

Kommentar av: Cleo85 den 2003-11-09
Radera din kommentar

Vilka färgskiftningar!

Var tveksam till denna lilla fisk när jag så den i zooaffären,men efter löfte om att den skulle börja "färga ut" (var grå och ganska trist i affären)när den funnit sig tillrätta så gav jag den en chans.Efter 3-4 dgr har den helt ändrat utseende.Är faccinerad över färgskifningarna.Måste känna sig tillfreds i mitt akvarium,för den är inte alls så skygg som man läser att den ska vara.Rekommenderas varmt!

Kommentar av: small den 2003-04-03


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik