Labyrintfiskar

Trichopodus leeri

Mosaikgurami


Vetenskapligt namn:
Trichopodus leeri
Tidigare vetenskapligt namn:
Trichogaster leerii
Osphromenus leeri
Familj:
Belontiidae
Handelsnamn:
Mosaikgurami
Ursprung:
Indonesien, Malacka-halvön, Borneo, Sumatra och Thailand.
Foto på fisken Trichopodus leeri Foto © Nabil Bases
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, men behöver ett visst vegetabiliskt tillskott.
Mosaikguramin är en skumbobyggare och den bygger ett stort skumbo mellan två vattenväxter. Detta vaktas sedan av hanen, som visserligen jagar iväg honan men inte på samma bryska sätt som många andra labyrintfiskar.
Mosaikguramihanen är under lektiden svagt revirhävdande, men den är i det stora hela en mycket fredlig fisk. Två hanar kan dock slåss en del med varandra.
Mosaikguramin passar bra i ett medelstort sällskapsakvarium. Den kan bara hållas tillsammans med andra lugna, fredliga fiskar. Akvariet skall vara tätt planterat men med ett fritt simutrymme och många flytväxter. Den trivs bäst i ett lågt akvarium där det finns gömställen bland stenar och rötter.
Hanen är intensivare röd och har mer utdragna och spetsiga rygg- och analfenor.
Mosaikguramin är en populär akvariefisk och är en av de tåligaste labyrintfiskarna.

Medlemmarnas kommentarerunderbar fisk!
Kommentar av: bettasplendensftw den 2015-04-18

Jag absolut älskar mina mosaikguramisar! Det paret jag har nu är oskiljaktiga och trevliga mot alla andra fiskar i akvariet utan problem (däribland en kampfisk). De har dessutom fina färger och lyser upp akvariet ordentligt. Ska du skaffa sällskapsakvarium - tveka ej på dessa!

(+ väldigt tåliga. Har haft ur-vatten-upplevelser med hannen vilket fick mig att tro att han skulle fara illa men han har inte påverkats alls!)

ok fisk
Kommentar av: Digleslem den 2013-04-25

man bör verkligen minst ha 4 stycken i ett akvarium. dom trivs inte alls lika mycket då och de mår också bettre väldigt tåliga fredliga snella söta och goa mot andra fiskar dom kittlar andra fiskar med sina långa under spröt. kan gå med prinsip alla fiskar eftersom dom kan seja ifrån tlx mina går tillsamans med en jack dempsey och 2 geophagus brasiliensis e veldigt snygga och så kan man ha dom med små fiska med

ok fisk
Kommentar av: Digleslem den 2013-04-25

man bör verkligen minst ha 4 stycken i ett akvarium dom trycker inte lls lika mycket då och de mår ochså bettre väldigt tåliga fredlik snella söta och goa mot andra fiskar dom kittlar andra fiskar med sina långa under spröt kan gå med prinsip alla fiskar eftersom dom kan seja ifrån tlx mina går tillsamans mwd en jack dempsey och 2 geophagus brasiliensis e veldigt snygga och så kan man ha dom med små fiska med

...
Kommentar av: firren_99 den 2011-04-22

Mina 3 Mosaikguramis är väldigt fredliga. När de gick i ett mindre akvarium var de väldigt skygga, men när de kom till det större är de framme mkt mer. Jag har 3 honor och idag ska jag inhandla 1 hane till de.
De är också en väldigt vacker fisk.

Det är roligt att se när de känner på olika saker med sina "spröt".

Arsenalwille
Kommentar av: arsenalwille den 2010-01-28

Jag har 2st Mosaikgurami har haft dom i 2 dagar första dagen gömde dom sig så fort man rörde på sig men nu är det bättre!

gurami
Kommentar av: lennie84 den 2009-08-27

Jag har ett rätt stort kar på 540 liter där 6 guld gurami 6 blå gurami och 6 mosaik gurami går och de är helt fantastiska att se på.
Verkligen en super trevlig fisk.
Dock om man inte har mycket växter och lite utrymme till dem att simma runder på så har de en tendens att börja jaga omkring på varandra, de trivs bäst i ett tätt planterat akvarium tillsammans med andra lugna fiskar

Gurami hälsar
Kommentar av: Oregistrerade den 2008-09-01

Jag har 2 mosaikgurami. 1 hane och en hona.
Honan köpte jag idag och direkt när hon kom ut ur påsen simmade hon direkt ner till hanen, hälsade på honom och sen blev det en puss.

Hon hälsade på nästan alla andra fiskar.

Personliga!
Kommentar av: PetitJolie den 2007-03-11

Har fyra stycken. De är jätteroliga o personliga, dock ganska skygga i början men det går över när de vet att de får mat av en...:P Ganska roliga. Gruffar lite med varandra i "matkön" när de ska bestämma vem som ska gå först och när de inte riktigt är överens. Då "pussar" de varandra på kroppen och ibland på munnen. Tycker det ser ganska mysigt ut, men de gillar inte att få en artfrände-puss... ^^

fin
Kommentar av: EMIL_EMPO den 2007-03-09

hade en sånhär för typ 3 år sen ! skiit snygg och mäktig ! min var fulvuxen

Riktigt fina!
Kommentar av: Leonard den 2006-11-30

Dessa fiskar blir ofta enormt sygga, inte alls lika den på bilden när dom är som bäst iaf ;)
Alldeles oranga på buken och blåttskimmrande sidor =) En supersnygg fisk!

Fina
Kommentar av: Feggaz den 2006-11-04

JAg hade två mosaikguramisar förut, men nu har den ena dött :( synd för det är riktigt fina fiskar..

"har samma problem själv"
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-24

min hane går på alla i mitt akvarium också han är på honan och alla mina andra fiskar också. till ex. har ahn bitit på ina guppy¨s svansar!

Fina fiskar
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-20

Har ett par mosaikguramis som var mina första fiskar. Hanen är lite hård mot honan, speciellt när det är matdags. Han sätter även andra på plats. Verkar dessutom mycket tåliga, de överlevde vitaprick som tog död på alla andra utom ancistrusen. Mycket vackra också.

Jonas, Malmö

underbara fiskar!
Kommentar av: Hella2 den 2006-10-15

Dom är en av det tåligaste och snälla arterna jag har haft! Dom är alltid framme och vill ha mat,dom är och nafsar på fingrarna så fort jag lägger i mat.rekomenderar dom starkt! Vackra är dom också:))

tja
Kommentar av: Rooster den 2006-03-16

nä den e väl inte mer aggressiv än nån anna gruamiart. men däremot mot artfränder kan den va lite elak. men är annars en relativt fredlig fisk tycker jag

snäll mot människor!
Kommentar av: dark_anthon den 2006-03-15

min mosaik gurami (gurra) kommer ofta till mig när jag besöker akvariet.

Rädda?
Kommentar av: Watermelon den 2005-12-01

Min kompis har mosaikguramis och dom verkar jätteskygga, så fort man kommer ett par meter ifrån akvariet så gömmer de sig. Och då har de ändå relativt tätt med växter.

2 Mosaikguramis
Kommentar av: Bullen200 den 2004-12-06

Jag har två st, jättefina! :P
Fast honan är en aning större än hanen ^^ Kommer snart låta dom få ett eget litet (65-liters) akvarium där jag tänkte odla lite guramis ^^ Fast hanen verkar väldigt agressiv? Den hoppar på mina blå guramisar hela tiden (har bergis hjälpt till att äta upp den som en gång var den tredje)Fast det kanske beror på vad jag tills nu trodde var tigerbarber (de är breda inte höga, har många korta svarta ränder och är guldiga och röda)är ganska agressiva mot alla (åt upp alla mina förra guppys å sånt)?

Radera din kommentar
Blyg mosaikhane
Kommentar av: Malin_Mellankomisk den 2004-02-06

Vår mosaikhona är mycket modigare än hanen, som bara sticker och gömmer sig. De är båda nya i karet och sällskapar endast med en golden nugget pleco. Ombytta roller med andra ord. För visst brukar guramihanar överlag vara "modigare"? Man blir påmind om att även fiskar är individer :)

Radera din kommentar
Goa fiskar
Kommentar av: down den 2004-01-05

Jag har 4 st mosaik gurami i ett 110 liters akvarium- 2 hanar och 2 honor. Inga bråk utan de flockas främst i mitten av akvariumet. Har fått ungar 2 gånger när flytväxter har använts.

MVh Mattias

Radera din kommentar
Jätte söta..!
Kommentar av: Jalla_girl87 den 2003-12-29

köpte mina idag verkar jätte fina och lugna, hanen var inte blyg han ver och "hälsa" på alla mina fiskar trots att mina silver dollar var (som vanligt) super mesiga... Verkar redan lite kära i varran (honan och hanen..)

Radera din kommentar
Mycket vackra!
Kommentar av: Alva den 2003-10-18

mosaikguramin är en mycket vacker fisk! den på bilden är en ungfik och har inte riktikt fått färg ännu

Radera din kommentar
Mosaik guramin
Kommentar av: JoBoo den 2003-06-02

Jag har två stycken mosaik gurami en hane och hona. Och redan från första dagen när jag köpte dom och släppte ner dom i mitt akvarium var dom jätte gulliga mot varandra. Hanen ser efter honan, och lockar fram henne när det är mat. Dom är jätte gulliga och jag ångrar verkligen INTE att jag köpte dom!
/JoBoo

Fin!
Kommentar av: Danne_90 den 2003-01-23

Superb fisk för alla akvarium :)

Trevliga!
Kommentar av: Danne_90 den 2003-01-15

jag tycker att mosaikgurami är en utomordentlig nybörjarfisk. Dem är ganska stillsamma (förrutom vissa hanar)
och är ganska robusta! Kan starkt rekommendera dem!

Fredliga ?
Kommentar av: Växt den 2003-01-08

hej jag har 1st mosaikgurami.
Jag hade 2 men hanen var på honan så mycket att jag var tvungen att ge bort honan till en kompis.

Fredlig?
Kommentar av: Minna den 2002-11-04

Jag har två mosaikguramis, en hanne och en hona. Hannen är allt annat än fredlig, så fort han kommer i närheten flyr alla andra fiskar. Den han jagar mest är sin hona, men det är han inte ensam om så det är ett litet mysterium.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information