Labyrintfiskar

Trichopodus microlepis

Månskensgurami, silvergurami


Vetenskapligt namn:
Trichopodus microlepis
Tidigare vetenskapligt namn:
Trichogaster microlepis
Trichopsis microlepis
Familj:
Belontiidae
Handelsnamn:
Månskensgurami, silvergurami
Ursprung:
Thailand och Kambodja
Foto på fisken Trichopodus microlepis Foto © Karl Murgård
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, men behöver vegetabiliskt foder.
Månskensguramin är en skumbobyggare och den bygger ett stort skumbo med hjälp av vattenväxter. Detta vaktas sedan av hanen, som sedan visserligen jagar iväg honan, men inte på samma bryska sätt som många andra labyrintfiskar.
Den är under lektiden svagt revirhävdande, men är i det stora hela en mycket fredlig fisk. Två hanar kan dock slåss en del med varandra.
Månskensguramin passar bra i ett stort sällskapsakvarium, men den kan bara hållas tillsammans med andra lugna, fredliga fiskar.
Akvariet skall vara tätt planterat, men med ett fritt simutrymme och många flytväxter. Växterna skall vara av den tåliga sorten som t.ex. javaormbunke, jättevallisneria och anubias. Finbladiga växter blir i regel sönderplockade och används vid bobygget. Den trivs bäst i ett lågt akvarium där det finns gömställen bland stenar och rötter.
Hanarnas bukfentrådar är orange/röda, honornas är gula.

Medlemmarnas kommentarerMarodörer
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-04

Fick med en trio (en hane, två honor) med ett akvarium jag köpte och har lite blandade känslor inför dessa vackra firrar.

De är onekligen fina att se på och är livliga och aktiva, men de kan vara lite väl buffliga mot vissa av de fredligaste invånarna i karet. Mina Ancistrus blir runtknuffade ganska mycket när Guramina vill komma fram. Med övriga arter (både tuffare och beskedligare) funkar de bra.
Rumsterar runt mycket! Så alla växter bör vara väl planterade.
De kommer definitivt att äta upp/bita sönder, alla växter med tunna fina blad - de massakrerade min Ceratopteris thalictroides på en enda natt...
De bråkar ganska mycket sinsemellan men det är oftast bara småtjafs och rangbråk.
De får gå kvar och drälla eftersom jag fick dem på halsen, men det är ingen art jag kommer att köpa igen.
(Jag vill nog inte ha någon Gurami alls igen...)

Äter ALLT - fryst animalisk föda, algtabletter, flingfoder, räkmix, alger och grönsaker. Gurka och broccoli är populärt som godis då och då. Spenat och ärtor är sådär, tycker de.

Man bör tänka på att nästan alla Gurami faktiskt är tämligen stora fiskar som kräver ett ganska stort kar. Så de passar inte i småburkar.

fin fisk!!!!!
Kommentar av: dark_anthon den 2006-04-10

min månskens gurami (mona) är en mycket fin fisk =D

trashar...
Kommentar av: lenis3 den 2005-12-21

har haft 2 månskensguramis nu i några veckor. En hane och en hona. Båda har totalt förstört min stora flytormbunke..! Nu ligger växtdelar över hela ytan.. inge vidare snyggt, men fiskarna är såå fina att de lätt väger upp en trasig växt:)

Lenis

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information