Labyrintfiskar

Trichopodus trichopterus

Marmorgurami


Vetenskapligt namn:
Trichopodus trichopterus
Tidigare vetenskapligt namn:
Trichogaster trichopterus
Osphromenus trichopterus
Familj:
Belontiidae
Handelsnamn:
Marmorgurami
Ursprung:
Malaysia, Burma, Laos, Kambodja, Vietnam, Thailand och öar i indoaustraliska arkipelagen
Foto på fisken Trichopodus trichopterus Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Denna art är en skumbobyggare och den bygger ett stort skumbo som sedan vaktas av hanen. Om inte akvariet är väldigt stort (minst 120 cm) bör honan plockas bort efter leken, eftersom hanen kan vara ganska aggressiv mot henne. I övrigt är denna gurami-art en mycket fredlig fisk som passar bra i ett större sällskapsakvarium, även om den bara kan hållas tillsammans med andra lugna, fredliga fiskar.
Akvariet skall vara tätt planterat men med ett fritt simutrymme och många flytväxter. Den trivs bäst i ett lågt akvarium där det finns gömställen bland stenar och rötter.
Hanen har en spetsig utdragen ryggfena.
Denna art som är en odlingsform av den blå guramin är en mycket populär akvariefisk och är en av de tåligaste labyrintfiskarna.

Medlemmarnas kommentarerhar 2
Kommentar av: michael760325 den 2012-03-16

hur snälla som hällst

Söt!
Kommentar av: catgirl199 den 2011-10-29

Jag har ett mellanting av marmorgurami o blågurami supersöt:)

Fina fisken!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-09

Dom här fiskarna är väldigt fina!Skulle köpt dem men har inte plats nu när en av småfiskarna fått yngel(platy eller guppy)

/Queen

härliga...
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-01

köpte 2 st guramis för ett år sedan en guld o en marmor tyvärr dog guldguramin ganska tidigt men marmorguramin lever o frodas tillsammans med 20 neontetror,10 vinkeltetror,4 slöjstjärtar o nån enstaka riotetra. men han är en riktigt charmknutte kommer som besatt varje morgon när jag tänder upp o ska mata dom. ställer sig under hålet o gapar förbrilt för att få mat. annars en mycket lugn herre som kan få sina tuppjuck o göra utfall mot vattenytan o sen ner o gömmer sig under barken för att sen sticka upp igen. ser nästan ut som han gör det bara för att "jävlas" med dom andra småfiskarna då dom far runt i "hela" akvariumet

Vakra!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-27

Dom här fickarna är vakra!Har haft 3 såna förut för ett tag sedan.

/Queen

Supefina
Kommentar av: Watermelon den 2005-12-03

Jag köpte ett par av de här igår :) Underbart fina, mina har inte starka färger men jag tror de är rätt unga, de är kanske 6-7 cm. Synd bara att min akvariebelysning "slaktar" deras färger och får dem att se vitgråa ut :S När man släcker akvariet blir de klarblåa ut och skimrar dessutom i turkos :)

Min hane har blivit akvariets "kung", när det bjuds på algtabletter som egentligen är avsedda för malar jagar han bort alla andra fiskar, inklusive sin fru, och äter själv! Ett stort ego med andra ord XD Annars är han dock snäll mot sin hustru, hon följer efter honom hela tiden och på nätterna brukar de "sova" tillsammans i grottan :)

Rolig vacker
Kommentar av: master_blom den 2004-10-31

har nyss köpt 2 en hane och en hona dom e jätte roliga att titta på mycket trevlig fisk som dansar med varandra

Radera din kommentar
Sällskaps sjuka
Kommentar av: jorgen41 den 2004-03-15

Mina Marmor Guramis är otroligt sociala när jag tar ner armen i akvariet för att plocka en snigel eller klippa några blad kommer dom och naffsar i håret på armarna :-)

Otroligt rolig fisk.

Och dom älskar att posera för kameran kommer alltid fram till rutan så att man måste flytta på sig för att inte ta allt för nära bilder.

Radera din kommentar
Blyga i början - inte för få
Kommentar av: gugges den 2003-08-05

Lite blyga i början när man har släppt i dem, men efter ett par dagar är det full fart på dem! Jag skulle inte råda till att ha under 6st då de kan bli lite "stökiga" mot varandra annars.

Radera din kommentar
Marmor...
Kommentar av: JoBoo den 2003-06-02

Mina två marmor gurami (hane + hona) är jätte fina och maffiga. Men nackdelen är att hanen inte tycker om honom lika mycket som hon verkar tycka om hanen =). Han jagar bort henne hela tiden. Så jag måste köpa en till hona så hon inte blir ihjäl stressad...=/

/JoBoo

Guldgurami
Kommentar av: Conny_B den 2003-01-28

min erfarenhet av denna fisk är att Guldguramin är något känsligare en de övriga 2 och ofta har röda ögon .

yngel
Kommentar av: m@ts den 2003-01-05

Skulle ett par dagar innan julafton göra lite julfint i akvariet, så ser jag en av mina blåguramihanar bete sig lite underligt. Kippade efter luft och sen in bland flytväxterna och släppte ut ett litet "moln" av luftbubblor.
Vi satt på juldagen, hela gänget i soffan framför akvariet och såg hur ett par lekte under boet.
Han höll sedan halva akvariet under strikt bevakning. Ynglen är nu ca 1 vecka och hanen håller fortfarande stenkoll.
Har väl inga större förhoppningar att något yngel ska klara sig i akvariet, men helt otroligt att få se detta "skådespel" på första parkett.

\Mats

Marmorgurami
Kommentar av: Cathrin den 2002-10-25

Det här är en av de vackraste och trevligaste fiskar jag haft. När jag sätter mej vid akvariet kommer de simmande som för att hälsa och de defilerar förbi ibland som för att visa upp sej. När de trivs får de en alldeles underbar blålila färgton med lysande vita prickar på fenorna. Helt klart ett underbart blickfång i karet!

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information