Vetenskapligt namn:
Mikrogeophagus ramirezi
Tidigare vetenskapligt namn:
Papiliochromis ramirezi
Apistogramma ramirezi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Fjärilsciklid
Utbredning:
Västra Venezuela och Colombia
Foto: Peter Fredriksson
I naturen lever olika fiskarter i olika vatten som håller olika temperaturer. Oftast är det tropiska fiskar som finns i våra akvarier, vilket innebär att de vill ha ganska varmt vatten. Vattentemperaturen kan dock variera under året även i tropiska vatten. Till skillnad från människan är fiskar växelvarma djur, vilket innebär att deras kroppstemperatur följer med svängningar i vattentemperaturen. Därför är det speciellt viktigt att vi har rätt temperatur på akvarievattnet.
Arter som lever i vatten där det är stora svängningar i temperaturen mellan olika årstider är naturligtvis mindre känsliga för temperaturvariationer än de som lever i vatten där temperaturen är ungefär samma året runt.
De temperaturer vi har angivit för varje art anger inom vilket intervall temperaturen skall hålla sig i akvariet för att fiskarna skall trivas.
Att ange en arts max.längd är inte det enklaste. En art blir ofta olika stor i naturen och i akvarium (oftast större i akvariemiljö), hanar och honor är olika stora osv. När vi beräknat en arts längd har vi utgått från normal vuxen storlek i naturen, samt den största av honan och hanen (oftast hanen, men långtifrån alltid).
Den längd vi angivit kan skilja sig ganska mycket från den längd de kan uppnå i akvarium. Ett exempel på ett släkte som blir betydligt större i akvarium är malawicikliderna i släktet Aulonocara. I naturen blir de oftast inte större är 9 cm, i akvarium blir de ofta 13-14 cm, dvs 50% längre. Anledningen till att en art blir större i akvarium än i naturen är tillgången på mat. I akvariet får de betydligt mer mat, som de inte behöver arbeta (motionera) för, än de får i naturen.
Ett exempel på motsatsen är hajmalen (Pangasius hypophthalmus) som i naturen kan bli 130 cm, men som i akvarium kan bli 80 cm, ja ofta inte ens så lång. Anledningen till detta är att fiskarna behöver utrymme för att växa till naturlig storlek. Är akvariet för litet stannar den oftast upp i växten.
Därför är det svårt att ange en exakt vuxenstorlek, men siffran som angivits är ändå en ungefärlig utgångspunkt.
Här anges från vilken världsdel en speciell art härstammar. Hela världsdelen är visserligern markerad, men detta innebär i regel inte att arten lever i hela det markerade området.
Sannorlikare är att den bara finns i ett mindre område som t.ex. vid ett litet rev i en speciell sjö, i ett större flodområde etc. För närmare angivelse av området se "Utbredning" på varje fiskbeskrivning.
pH är ett mått på vattnets surhet och alkalinitet och mäts i en skala från 0 till 14 där pH 7 står för neutralt vatten, över 7 är basiskt (alkaliskt) och under 7 är surt. pH-värdet bestäms av om den materia (t.ex. mineraler, organiskt material) som har löst sig i vattnet är alkaliskt eller surt och av mängden löst materia.
Olika arter lever i naturen i olika sorters vatten. I Sydamerika och Asien är oftast vattnet surt (pH under 7) till neutralt (runt 7), i Västafrika relativt neutralt (runt 7), i Centralamerika och djupvattenssjöarna i Östafrika basiskt (över 7).
Därför är det viktigt att fiskarna i akvariet har ungefär samma vatten. Vill du ha reda på mer om pH, som hur man mäter, eller hur man ändrar pH-värdet uppmanar jag dig till att gå in på rubriken "Akvarievatten" som du finner i huvudkolumnen till höger. Under rubriken "Akvarievatten" hittar du också mycket annan information om olika vattenkemiska förhållanden man måste tänka på. Till exempel är det mycket viktigt att känna till vattnets KH-värde.
För varje fiskart har vi angivit ett intervall inom vilket pH-värdet skall befinna sig för att just denna art skall trivas. Visst kan man genom långsam tillvänjning vänja många arter till att överleva i vattenvärden som ligger utanför detta intervall, men det är definitivt inte att rekommendera eftersom det dels är frågan om djurplågeri och dels i det långa loppet ändå riskerar att ta en ände med förskräckelse.
Ett annan viktig faktor vad gäller pH-värdet är att det hålls stabilt, dvs det får ej variera för mycket, stora hopp i pH-värdet (även om den övre och undre gränsen ligger inom intervallet) är mycket skadligt för många fiskarter. Mer om detta hittar du i avdelningen "Akvarievatten".
Olika fiskarter kräver olika storlek på akvariet. Vad som påverkar detta är naturligtvis i första hand fiskens storlek, men det finns också annat. Aktiva fiskar som simmar mycket kräver ett större akvarium än en mer passiv osv.
Vi har angivit en siffra både för akvariets minsta längd och för dess minsta innerhåll i liter. Ofta följs dessa bägge siffror åt, men inte alltid. Framförallt väldigt aktiva fiskar vill ha relativt långa akvarier eftersom de simmar mycket och då behöver ett stort simutrymme. Andra ganska passiva men stora fiskarter äter kanske mycket och då krävs det ett stort liter-innehåll för att det är lättare att upprätthålla en biologisk balans i ett sådant akvarium.
I regel följs dock de bägge måttstockarna åt. Vår angivelse kan bara ses som en ungefärlig utgångspunkt för hur litet ett akvarium kan vara. Ett större akvarium är aldrig fel och det är alltid lättare att sköta och hitta en biologisk balans ju större ett akvarium är.
Olika arter är olika väl anpassade till ett liv i akvarium. En del arter skall inte gå i akvarium. Vi har utifrån vår bedömning placerat samtliga arter i olika grupper allt efter deras svårighetsgrad, med 1 som enklast och 5 som svårast.
1 - Mycket tålig, fredlig och lämplig nybörjarart.
2 - Relativt tålig och fredlig art som normalt är lättskött.
3 - Lämplig som akvariefisk, men läs helst en bok och/eller prata med någon med erfarenhet av denna art, för att sätta dig in i dess speciella krav.
4 - Denna art är svår att hålla i akvarium och är bara lämplig för specialister som kan erbjuda arten rätt förhållanden i ett specialakvarium.
5 - Klart olämplig som akvariefisk. Oftast på grund av artens storlek och/eller aggressivitet.
Den gradering vi gjort är självklart beroende av vår erfarenhet (och av de övriga akvarister vi konsulterat) av just dessa fiskar. Andra akvarister kan ha kommit fram till andra slutsatser, utifrån de förhållanden de haft sina fiskar under. Dessa kan också ha rätt, även om de kanske inte satt samma "betyg" som vi gjort.
Därför skall våra "betyg" inte betraktas som en evig sanning som inte kan ifrågasättas, utan bör tas med en nypa salt, men i alla fall tas som en utgångspunkt när det gäller att veta hur svårskött en art är.
SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) driver en odlingskampanj för att uppmuntra till odling av akvariefisk. Alla som är medlemmar i en SARF-ansluten akvarieförening kan delta i odlingskampanjen och t.ex. erövra märken efter hur framgångsrik man är som odlare. Även andra kan självklart ha nytta av att veta de olika odlingsvalörerna eftersom de anger svårighetsgraden för odling av de fiskar man har.
Mer information om odlingskampanjen finns på http://www.sarfakvarist.se/SARFValorer.html Följande nivåer finns - guld, silver och brons - de fiskar som är utmärkta med ett ? som odlingsvalör har ännu inte placerats på någon nivå.
Dessutom finns något som heter "elit". Vissa arter har funnits under en längre tid i Sverige men aldrig odlats och dessa har alltså fått epitetet elit. Så snart någon har lyckats odla någon av dessa arter så flyttas arten direkt från "elit" till "guld". Vi var valt att ange de arter som nu är "elit" som "guld" eftersom vi inte har möjlighet att kontinuerligt uppdatera de förändringar som sker. För den som är intresserad av ta reda på vilka arter som är "elit" uppmanar vi att ni tittar på SARFs hemsida enligt ovan.
Fiskar äter i och för sig oftast vad de erbjuds, men
deras tarmsystem (långt för växtätare, kort för
köttätare) kan ta skada om de utfodras med felaktig
kost (speciellt känsliga är växtätarna). Därför skall
man inte hålla rena växt- och köttätare ihop.
Köttätare
En art som i huvudsak lever av kött som kan komma
från små ryggradslösa djur, snäckor, småfisk etc.
Allätare
En art som kan äta det mesta.
Växtätare
En art som äter fiberrikt grönfoder – oftast alger,
växtplankton men ibland akvarieväxter
Kött och allätare
En allätare som i huvudsak äter kött.
Växt och allätare
En allätare som i huvudsak äter grönt.
Vissa arter skall man ha en grupp av. Hur många som
behövs varierar mellan olika arter (mellan 4-20).
En del arter behöver gömställen. Beroende av art kan
gömställena bestå av grottor med stenar eller rötter,
täta växtsnår, sand som de kan gräva ned sig i etc..
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium levande och fryst foder, men även torrfoder.
Fjärilscikliden är en parbildande substratruvare som leker öppet. Den lägger upp till 200 ägg på en flat sten. Larverna kläcks efter 2-3 dygn då ynglen flyttas till en grävd grop, efter ca 6-7 dagar är ynglen frisimmande. Yngel och larver vaktas av bägge föräldrarna. Arten är visserligen revirhävdande, men ändå relativt fredlig.
Akvariet skall innehålla flera gömställen i form av rötter, stenar och växter och vara ganska tätt planterat, även om det också skall ha en fri simyta. Bottenmaterialet bör vara fin sand (det kan gärna också ligga en del döda blad etc. på botten) och belysningen vara dämpad. Det är bäst att skaffa en mindre grupp och låta dessa växa upp tillsammans för att allt sedan efterhand para ut sig. Om man vill ha flera hanar ihop krävs ett större akvarium.
Det är inte lätt att se skillnad på könen, men honorna är oftast något mindre och har ett något rödare bukparti. Hanens främre ryggfenstråle är längre än honans.
Det finns flera olika populationer som färgmässigt skiljer sig något åt. Det finns också flera framavlade varianter.
Fjärilscikliden är en mycket populär akvariefisk, men den är dessvärre något känslig och ställer ganska höga krav på vattenkvalitén.
Fler bilder på arten
Foto: Ad Konings
Foto: Christian Alfredsson
Foto: Linda Ivarsson
Foto: Mattias Allroth
fjärilar
Köpte ett par i lördags. Redan har de tuffat till sig och äter tillsammans med mina corys
Ska defenitivt skaffa flera till
Kommentar av: Soffan74 den 2018-02-26
Söta och svåra att få yngel av.
Supersöta fiskar..jag bara älskar dem. Har precis fått yngel av vårt par med lite hjälp. Alla våra fjärilsciklider har fått ägg men aldrig yngel tidigare eftersom de äter upp äggen. De verkar inte så trogna mot sin partners. De hanar vi har haft har skiftat hona vartefter de har varit läge att lägga rom.
Kommentar av: Annicka 74 den 2012-01-16
köpte jippi!!!!!!!!!!
köpte idag 6 stycken yngel av dessa eftersom det är bättre att köpa de som yngre. de simmar två och två så man vet aldrig vad som händer...
Kommentar av: zvärd den 2012-01-04
mina dog en varm sommar men kanske ska köpa några nya.
mina dog för ett år sen men nu när ett av mina akvarium är nästan helt tomt så kanske jag köper några yngre indvider som får växa upp i mitt kar.
/zvärd
Kommentar av: zvärd den 2012-01-04
Snälla o vackra....
Otroligt vacker fisk som är lugn o snäll. Passar bra i sällskapsakvarium tillsammans med andra lugna fiskar. Får lätt yngel men det är sedan väldigt svårt att få dem att överleva. Dom är så små så små... Men vill man som sagt ha en liten vacker ciklid så är denna perfekt.
Kommentar av: Millis71 den 2011-09-29
Könsbestämning, fler än ett par.
Ett sätt att bestämma könet på fjärilsciklider är att kolla på magen. Honan är nämligen mycket rödare på magen än hanen.
Jag köpte först två fjärilsciklider (en hona och hane) och släppte ner i mitt 120L akvarium, sen köpte jag, en månad senare, 2 till från en annan affär och släppte ner i akvariet. Det visade sig att den gamle hanen blev extremt revirbenägen och började jaga den nye. Jag trodde att detta skulle sluta efter någon dag men icke! Så jag möblerade om i akvariet för att ingen av dem skulle ha ett revir men det hjälpte inte. Kanske är mitt akvarium inte tillräckligt avgränsat? Mitt tips är att man inte ska ha fler än ett par om akvariet inte är större än 120L. Eller att man köper de två paren samtidigt så att de kan dela upp akvariet från början.
Kommentar av: Ralleballe den 2010-12-02
Underbar Fisk!
Köpte två stycken för några veckor sen, men en av dom dog efter några dagar av mun-röta :/ men nu har jag behandlat fiskarna och den andra mår fin fint :) ska snart inhandlas en partner !
Kommentar av: cookie den 2010-09-30
Tålighet och yngel
Många som ger uttryck för att fisken skulle vara känslig. Det är den också men inte om man har ett stabilt ph och sköter sina vattenbyten. Gör amn det är det inga som helst problem. När det gäller lek och yngel så är det inte heller några problem att få frisimmande yngel från en kull. Håller man bra vattenvärden så är det inga problem för äggen. Precis som med alla fiskar kan man dock inte vänta sig framgång vid första leken.
Kommentar av: vordf den 2010-07-28
dog
Jag hade först 2.En hane och en hona sen köpte jag ett till par.Den andra hanen dog först sen den första sen dog en (hona eller hane).Sen dog den andra honan nu har jag en hona kvar jag ska köpa en hane till henne i övermorgon.
Kommentar av: zvärd den 2010-06-03
av zyllEe
dom här fiskarna är jätte jätte tama mina kan jag fånga med handen ! dom är lungna man kan klappa dom om dom är på ytan <3
Kommentar av: zylloxz den 2010-05-16
Riktigt fin!!
En otroligt fin ciklid en av de finaste, och väldigt lättlekt enligt mig mitt par lade rom samma dag som jag köpte dem:)
Kommentar av: gurranr37 den 2010-03-07
en del av könsbeskrivningen, inte helt rätt
Det där med att hannens ryggfensstråle är längre än honans är stämmer inte oftast inte så det tycker jag inte man ska gå efter alls.
Kommentar av: pikachu den 2009-09-10
Otroligt vackra
Jättevackra och intressanta att titta på. Fick lek redan andra dagen efter att jag köpte mitt par, men de blev stressade och åt upp den. Det är inte svårt att få rom, utan snarare att få yngel och därefter stora yngel ... ;)
Kommentar av: Vimsa den 2009-09-02
Hane på bilden
På bilden visar dom en hane så att ni vet hur de ser ut.
Kommentar av: Maxnine den 2009-05-20
Könsskillnad
Har sett många negativa inlägg om könsskillnaden om att det inte stämmer om vad vissa skriver. Och därför ska jag berätta hur man ser skillnad på dom.
Hanen: har längre strå längst fram på ryggfenan. Och är mycket färgglad jämnfört med honan.
Honan: är inte så himla färgglad som hanen och den har kortare strå längst fram på ryggfenan.
Kommentar av: Maxnine den 2009-05-20
Könskillnad
Jag har också haft fjärilsciklider många gånger. Jag håller på med att ryggfenastråle är lite att lita på riktigt. Men ändå tycker jag lätt att skillnad på kön. Hona har rosa fläck på magen och mera tydligt blå fläckar rung svarta fläcken på sidan. Hanen är oftast lite större.
Kommentar av: tengler den 2009-04-29
könsbeskrivning inte helt sann
Jag har hatf fjärilsciklid och vat av egen erfarenhet att det där med ryggfensstrålen ´är helt fel. det är enligt mig bara något som någon idiot har fått för är ett sätt att skilja könen åt.
Kommentar av: pikachu den 2009-04-29
Så fina!
De är så himla fina! jag har 2 st och honan har redan börjat leta efter en bra plats att lägga romen på! jag smälter verkligen på morgonen när jag tänder akvariumet och det är svårt att släcka det på kvällen för jag vill kolla på de fina fiskarna!
PS: DET ÄR EN AV MINA FAVORITFISKAR!
Kommentar av: Maxnine den 2008-12-22
En av dom vackraste cikliderna!
Den är utan tvekan en av dom vackraste cikliderna går bra och odla den i 25 gr har man ett par går ett 54 lit akvarium utmärkt, den är dock känslig för stora svängningar i vattenkvaliten
Kommentar av: annmari den 2008-09-05
Tåliga :D
Läste att de ställer höga krav på vattenkvalitén men vad jag har märkt så tål dom ganska mkt, hade ett akvarium på öland där vi har egen brunn och i vattnet fans det orstensgas men mina fiskar stortrivdes och lekte ett antal gånger :D
Kommentar av: Micke_1991 den 2008-08-31
Inte dåligaföreldrar!
Den som jag har tar hand om alla sina ägg och yngel.
Kom ihåg att inte köpa mobbade fjärilar!
Dom icke mobbade är oftast dom med mest färg.
Det är så honor vill ha det!.
Om man höjer tempraturen framkalar lek!
Kommentar av: Baf2 den 2008-05-16
Love is in the air!
Jag har precis bytt till finkornigare sand och vad gör mina fjärilsciklider? De färgar ut fantastiskt! Precis som på bilden på denna artbaskrivning! Jag trodde inte det var möjligt. Om inte det var nog så börjar de att leka. De har grävt en lekgrop och hanen försöker locka honan till en sten . . . Love is in the air!
/ Tobias HW
Kommentar av: Tutankhamun den 2008-04-13
fin men svår
fjärilscikliden är fin men om den ej trivs blir den stressad o inavel har skapat sjukdomen tuberkulos
Kommentar av: larissafaris den 2007-12-30
skön dvärgciklid
vacker och passar bra med de flesta fiskarna
Kommentar av: Cico den 2007-11-05
Trodde aldrig...
...att jag skulle falla för ciklider men dessa små underbara sydamerikanare får en ju att smälta :D
Kommentar av: Radioaktiva Räkor den 2007-08-09
Bra fisk!
Bra fisk
Kommentar av: E.R den 2007-02-09
Grus
Alla ni som säger att ni har fått yngel, har ni haft sandbotten?
Jag har svart frus ca 3mm stora korn.
Är detta ett dålig grus om man vill få yngel?
Malin
Kommentar av: _malin87_ den 2007-01-27
Vackra fiskar!
Mina två fjärilar bor i ett kar som inte är anpassat alls för dem (pga okunskap om deras lekvanor), på botten ligger grovt kantigt grus, ingen sand alls nånstans, och temperaturen liogger ganska högt (läste att man ska tempsänka när de ska leka....) Dessutom är det ganska många "äggätare" i karet nu......
MEN, igår när jag kom hem efter 2 dagars bortavaro så har de lagt ägg på ett snäckskal, de vaktar det ordentligt mot alla andra fiskarna, och byts om när det gäller att få komma ut och äta!
Anledningen till min bortavaro är just att jag skulle hämta ett nytt kar till just dem! Och så kan de inte vänta utan måste kläcka ur sig nu, knasfiskar! Men jag väntar mig inte alls att det kommer bli något, jag tror att de här komm,er att vara uppätna ganska snart, men nya karet ska inredas på fredag och sedan ska de få bo däri, och få lite bättre förutsättingar för lek och uppfödning!
Kommentar av: Nevinx den 2006-12-27
Älsklingarna!
Har köpt fyra stycken till mitt kar.. Helt underbara! Nya favvisarna!
Helt otorliga färger och de är riktiga busungar! De far runt och smaskar lite här och var på växter och grus..
Älskar verkligen dessa fiskar! Har blivit så såld att jag ska köpa ett akvarium till att odla dem i :D
Kommentar av: Emmachokladmal den 2006-12-24
Köp svenskodlade!
Köp inte små sköra fiskar, dom dör fort! :O
Kommentar av: aqvaboi den 2006-08-10
leken
jag har haft mitt par i 2 veckor och redan fått första leken. de la rommen på gruset.
Kommentar av: misonn den 2005-09-26
Ganska glupsk sötnos;-)
Stoppade ned löv i min kub igår och med kom lite godis till fiskarna. Det tog en timme för den här herrn att sluka sin fångst;-)
http://www.omstart.se/ulrika/things/pics/punkpudel.jpg
Kommentar av: Gardener den 2004-11-16
Radera din kommentar
Står pall för det mesta tycker jag!
Jag har 2 par fjärilciklider i min växtburk och de verkar tåla det mesta. Jag gissar att jag har lyckats hitta sunda exemplar !
De har fått stå ut med 90%iga vattenbyten, Ph-svängningar, Feldosering av KNO3 samt förståss alla möjliga skogar av alger. När jag medicinerade emot Cyanobakterier så fick dom spader och började leka till och med...
Dessutom blir de inte rädda när man flyttar om saker.
Tåliga helt enkelt !
Kommentar av: oveb den 2004-06-22
Radera din kommentar
Ettrig liten jäkel
Jag köpte en hona och en hane som fick flytta in i mitt lilla akvarie (hos guppy, platy o molly)eftersom jag fått höra från så många att detta skulle fungera så bra. Redan när jag släppt ner dem började de jaga mina andra fiskar och det blev kaos i akvariet. Jag bestämde mig för att ge dem en chans i alla fall och tänkte att det kanske bara är nu när de är nya och ska undersöka de andra fiskarna som de beter sig så här. En morgon några dagar senare när jag kikade in i akvariet såg jag att alla mina guppyhanar saknade stjärtfenor och hade samlats vettskrämda i ett hörn. Fjärilscikliderna for runt och jagade alla andra fiskar och högg efter dem.
Det fanns då inget annat att göra än att plocka ur dem ur akvariet och stoppa ner dem hos våra lite större ciklider. Det fick bära eller brista. Några timmar senare såg jag två små skelett flyta runt i akvariet. Man kan väl säga att de fick smaka på sin egna medicin.
Kommentar av: Maggie den 2004-06-22
Radera din kommentar
Favo firren!
Fjärilscikliden är sååå otroligt vacker. Har haft ett par och hanen var bara så läcker! En mycket trevlig firre som jag inte alls tycker är så "svår".Kommer garanterat att skaffa fler av denna sort!
Kommentar av: eunyoung den 2004-05-19
Radera din kommentar
?
jag köpte 5 stycken 4 dog och den sissta som lever och frodas (dom dog för några månader sedan) har hur fina färger som hellst
Kommentar av: hj87 den 2004-05-08
Radera din kommentar
Fin fisk
Den är inte aggresiv. man får yngel ganska lätt.Den är ganska fin, kanske.Men de tål inte så mycke.mina dog, de fick någon kostig sjukdom.det kom ut vita saker på dom.
Kommentar av: indian2 den 2004-04-01
Radera din kommentar
Mycket vacker
Har rätt nyligen köpt några av dessa, älskar när de skimra, ja nästan lyser i blått
bjornaik
Kommentar av: bjornaik den 2004-02-02
Radera din kommentar
att odla Fjärilciklid
Fjärilcikliden trivs mycket bra i vatten där du filtrerar genom torv (lågre PH) lite (20%) avjoniserat vatten vid något tillfälle sätter även fart på romläggning
Fjärilcikliden vill helst ha levande föda, ex vita mygglarver, och de älskar värme 24-29c. variera gärna temp höj till 28 när du ser lektendenser hos fiskarna (dragkamp med munnen eller tillsammans bildar/simmar cirklar kring sten eller blad) lägg i en polerad blank sten.
Rommen läggs sedan på stenen eller blad som fiskarna putsar noggrant, oftast äter de upp rom/yngel därför kan du lyfta över bladet i 1-lit glasburk under vatttnet!!!!.Svag luftning/cirkulation i burken, efter c:a 3 dygn finns bara skalen kvar på bladet (ta bort blad)ynglen är extremt små och syns nästan inte men efter på 5:e dag anar du att något hoppar i botten på burken.
Fjärilcikliden lever nu på gulesäcken och är c:a 2 mm !! efter ytterligare 3 dgr kan de få föda bestående av infusorier som du skapar av att lägga 2 små bitar kålrot i en annan liten glasburk (detta bör ske 3 dgr eft romläggningen) eft 3 dgr(6:e dagen) har du en liten vit dimma i kålrotsburken var försiktig droppa bara 2-3 droppar/2ggr-dag i yngel burken annars får du samma dimma/övergödning i yngelburken.
Byt gärna lite rumsvarmt vatten (kaffekopp) varannan dag. vid 12 dgr kan de Åta/slåss med lite !!! levande artemia.
Vid denna tid uppstår städproblemet ej uppäten artemia möglar och bör damsugas upp med smal glaspipett som du bara håller för övre änden släpp och röret fylls.(Utan gummiblåsa mao) du kan även ta typ en smal luftslang och med hävert princip suga upp yngel i en ny 1-litersburk med lite förberett rumsvarmt vatten. Detta tillsynes tuffa behandling
motsvara föräldrarnas "munputsning"
Tänk nu bara på att med artemia förändras vattenkaraktären (artemia odlas i saltat vatten)så i små burkar/akvarier så du måste byta lite vatten. efter c:a 4 veckor bör ynglen vara 4-5 mm och lite mer på säkra sidan.
Spännande eller hur, lycka till.
PS Mina Fjärilciklider har aldrig lyckats föda upp yngel själva. Ett av mina lekpar blev över 5 år.
Kommentar av: tunasol den 2004-01-25
Radera din kommentar
Fjäril
Min fjärilsciklid lyser verkligen upp mitt akvarium som för övrigt bebos av 4 gurami, 2 platy, 2 scalare o en mal. Trivs bra ihop med dom och har inga problem med att dela. Bilden uppe tycker jag inte gör min fjäril rättvisa...mycket vackrare är den!
Kommentar av: Zouzy den 2003-09-25
Radera din kommentar
Diamant
Kort sagt.Den är som en fin diamant.
Kommentar av: ami den 2003-09-16
Radera din kommentar
Underbar Fisk!
Den är ju helt underbar! Inte rädd för något! Inte som mina Malawi som gömmer sig så fort man närmar sig :]
Rekommenderar varmt denna fisk! De e' ju så snygga med! Kolla gärna min sida på Zoonen så får du se ett snyggt exemplar!
http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=103295
Kommentar av: Hult den 2003-09-13
Radera din kommentar
Väldigt fin fisk!
Har 2 st, 1 hona, 1 hane. Passar bra till sällskapsakvariet, är snälla mot de andra fiskarna! Kan vara lite skygga och försiktiga de första dagarna.
Kommentar av: Lovisa den 2003-08-23
Radera din kommentar
fin
fin har två små. Men visserligen inte lika vackra som den på bilden...
Kommentar av: zoll den 2003-06-15
Radera din kommentar
Äggläggnigen.
Jag hade dessa fiskar 22 timmar innan de lekte.
De la varken äggen på ett blad eller en sten, utan i en grop som de hade grävt ut i sanden(medium sand, svart).
Kommentar av: Ps.Daniel den 2003-03-19
En svår fisk.
Eftersom ingen annan har sagt det, får väl jag göra det: det är en väldigt känslig fisk. Jag tror få fjärilar lever mer än ett år i akvarium - ingen av mina har nånsin gjort det. Den blir mycket lätt sjuk, och den tål inte att ha fiskar som är det minsta aggressiva omkring sig. Några sites på nätet påstår att deras känslighet och korta livslängd beror på inavel, men jag är skeptisk mot den uppgiften.
Den är ganska lätt att få att leka, men det är svårt att föda upp ungarna.
Det finns en liknande men något större art, Boliviansk fjärilsciklid. Den är mycket robustare och tåligare, och klarar att freda sig mot andra mindre ciklider.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-19
fin fisk!!
mycket fin fisk!!
Kommentar av: skalar den 2003-03-18
Så underbar /firre
Fjärilsciklid är min absoluta favorit fisk. Så vaker och passar i dom lite mindre akvarium också.
MHV/ Firre =)
Kommentar av: firre den 2003-03-01
trevlig
Mitt par av fjärilsciklid är så roliga dem é inte alls rädd de är så nyfikna särskilt hanen han blir inte rädd och så är de sååååå vackra!!!
Kommentar av: carooo den 2003-02-27
Trevlig
Detta är en trevlig och fredlig fisk, som passar ihop med de flesta fiskarna
Kommentar av: broder_bluff den 2003-02-21
Fin
detta är en av dom absolut finatse sötvattnes fiskar jag känner till... till ett bra pris ;)
Kommentar av: Ekbor den 2003-02-20
rolig fisk
snygg och rolig fisk
Kommentar av: dvärgciklid den 2003-02-15
Dåliga föräldrar
De verkar tyvärr vara dåliga föräldrar. I varje fall var de det i mitt fall. De ynglade av sig två gånger och åt det direkt upp avkomman utan anledning. Akvariet var i övrigt väldigt stillsamt.
Kommentar av: mactatuz den 2002-11-25
Egglegging
Mange steder på internett kan du lese at du omtrent er nødt til å ha en flat sten i akvariet for at denne fisken skal legge egg.
Av personlig erfaring kan jeg si at dette er FEIL. Jeg har et par som nylig la egg på ett blad av en Echinodorus bleheri (plante), og dette bladet sto nesten loddrett. Jeg hadde flate stener, men fiskene valgte dette bladet til å legge eggene.
Kommentar av: König Löwe den 2002-10-02
passar bra..
Den passar bra med NÄSTAN alla fiskar..
Kommentar av: Sopskaftet den 2002-09-19
orädd....
fjärilscikliden är en av dom minst rädda fiskarna jag har sett. det spelar ingen roll om man kommer med "sugen" just brevid dom. medans dom andra fiskarna simmar omkring som galningar.
LOL
Kommentar av: fredde88 den 2002-09-18
Prisbelönt ciklid
Denna ciklid röstades fram som den näst vackraste cikliden i gruppen "Små Sydamerikanska ciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-09-06
Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt