Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Mikrogeophagus ramirezi

Fjärilsciklid


Vetenskapligt namn:
Mikrogeophagus ramirezi
Tidigare vetenskapligt namn:
Papiliochromis ramirezi
Apistogramma ramirezi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Fjärilsciklid
Ursprung:
Sydamerika, främst i västra Venezuela och Colombia
Foto på fisken Mikrogeophagus ramirezi Foto © Peter Fredriksson

Köttätande (små ryggradslösa djur) och allätande. I akvarium äter fjärilscikliden levande och fryst foder, men också torrfoder. Denna färgstarka fisk är en parbildande substratruvare som leker öppet och lägger upp till 200 ägg på en platt sten. Efter 2-3 dygn kläcks larverna, och ynglen flyttas sedan till en grävd grop. Omkring 6-7 dagar senare blir ynglen frisimmande. Båda föräldrarna vaktar larver och yngel. Även om fjärilscikliden är revirhävdande, är den ganska fredlig.

Akvariet bör ha många gömställen i form av rötter, stenar och växter och vara tätt planterat, även om en fri simyta också är viktig. Bottenmaterialet bör vara fin sand (gärna med några döda blad eller liknande) och belysningen dämpad.

Det är bäst att börja med en mindre grupp ungfiskar och låta dem växa upp tillsammans så att de sedan kan para sig. Om man vill ha flera hanar ihop behövs ett större akvarium. Fjärilscikliden är i allmänhet fredlig mot andra fiskar och fungerar bra i sällskapsakvarium, men kan bli territoriell under lektiden. Det är bäst att undvika att sätta dem tillsammans med mycket aggressiva eller mycket stora fiskar.

Det kan vara svårt att skilja könen åt, men honorna är vanligtvis något mindre och har en något rödare bukparti. Hanens främre ryggfenstråle är längre än honans.

Fjärilsciklidens färger kan förändras beroende på humör, hälsa och reproduktionsstatus. Om en fjärilsciklid känner sig hotad eller stressad kan den bli mer blek eller mörk.

Det finns flera olika populationer med något varierande färgmönster, samt några framavlade varianter. Fjärilscikliden är en mycket populär akvariefisk, men den är tyvärr något känslig och kräver ganska hög vattenkvalitet.

Fjärilscikliden är känslig för dålig vattenkvalitet och svängningar i vattenparametrarna. Det är viktigt att hålla akvariet rent och stabilt genom regelbundna vattenbyten och övervakning av vattenparametrarna.


Medlemmarnas kommentarerfjärilar
Kommentar av: Soffan74 den 2018-02-26

Köpte ett par i lördags. Redan har de tuffat till sig och äter tillsammans med mina corys
Ska defenitivt skaffa flera till

Söta och svåra att få yngel av.
Kommentar av: Annicka 74 den 2012-01-16

Supersöta fiskar..jag bara älskar dem. Har precis fått yngel av vårt par med lite hjälp. Alla våra fjärilsciklider har fått ägg men aldrig yngel tidigare eftersom de äter upp äggen. De verkar inte så trogna mot sin partners. De hanar vi har haft har skiftat hona vartefter de har varit läge att lägga rom.

köpte jippi!!!!!!!!!!
Kommentar av: zvärd den 2012-01-04

köpte idag 6 stycken yngel av dessa eftersom det är bättre att köpa de som yngre. de simmar två och två så man vet aldrig vad som händer...

mina dog en varm sommar men kanske ska köpa några nya.
Kommentar av: zvärd den 2012-01-04

mina dog för ett år sen men nu när ett av mina akvarium är nästan helt tomt så kanske jag köper några yngre indvider som får växa upp i mitt kar.
/zvärd

Snälla o vackra....
Kommentar av: Millis71 den 2011-09-29

Otroligt vacker fisk som är lugn o snäll. Passar bra i sällskapsakvarium tillsammans med andra lugna fiskar. Får lätt yngel men det är sedan väldigt svårt att få dem att överleva. Dom är så små så små... Men vill man som sagt ha en liten vacker ciklid så är denna perfekt.

Könsbestämning, fler än ett par.
Kommentar av: Ralleballe den 2010-12-02

Ett sätt att bestämma könet på fjärilsciklider är att kolla på magen. Honan är nämligen mycket rödare på magen än hanen.
Jag köpte först två fjärilsciklider (en hona och hane) och släppte ner i mitt 120L akvarium, sen köpte jag, en månad senare, 2 till från en annan affär och släppte ner i akvariet. Det visade sig att den gamle hanen blev extremt revirbenägen och började jaga den nye. Jag trodde att detta skulle sluta efter någon dag men icke! Så jag möblerade om i akvariet för att ingen av dem skulle ha ett revir men det hjälpte inte. Kanske är mitt akvarium inte tillräckligt avgränsat? Mitt tips är att man inte ska ha fler än ett par om akvariet inte är större än 120L. Eller att man köper de två paren samtidigt så att de kan dela upp akvariet från början.

Underbar Fisk!
Kommentar av: cookie den 2010-09-30

Köpte två stycken för några veckor sen, men en av dom dog efter några dagar av mun-röta :/ men nu har jag behandlat fiskarna och den andra mår fin fint :) ska snart inhandlas en partner !

Tålighet och yngel
Kommentar av: vordf den 2010-07-28

Många som ger uttryck för att fisken skulle vara känslig. Det är den också men inte om man har ett stabilt ph och sköter sina vattenbyten. Gör amn det är det inga som helst problem. När det gäller lek och yngel så är det inte heller några problem att få frisimmande yngel från en kull. Håller man bra vattenvärden så är det inga problem för äggen. Precis som med alla fiskar kan man dock inte vänta sig framgång vid första leken.

dog
Kommentar av: zvärd den 2010-06-03

Jag hade först 2.En hane och en hona sen köpte jag ett till par.Den andra hanen dog först sen den första sen dog en (hona eller hane).Sen dog den andra honan nu har jag en hona kvar jag ska köpa en hane till henne i övermorgon.

av zyllEe
Kommentar av: zylloxz den 2010-05-16

dom här fiskarna är jätte jätte tama mina kan jag fånga med handen ! dom är lungna man kan klappa dom om dom är på ytan <3

Riktigt fin!!
Kommentar av: gurranr37 den 2010-03-07

En otroligt fin ciklid en av de finaste, och väldigt lättlekt enligt mig mitt par lade rom samma dag som jag köpte dem:)

en del av könsbeskrivningen, inte helt rätt
Kommentar av: pikachu den 2009-09-10

Det där med att hannens ryggfensstråle är längre än honans är stämmer inte oftast inte så det tycker jag inte man ska gå efter alls.

Otroligt vackra
Kommentar av: Vimsa den 2009-09-02

Jättevackra och intressanta att titta på. Fick lek redan andra dagen efter att jag köpte mitt par, men de blev stressade och åt upp den. Det är inte svårt att få rom, utan snarare att få yngel och därefter stora yngel ... ;)

Hane på bilden
Kommentar av: Maxnine den 2009-05-20

På bilden visar dom en hane så att ni vet hur de ser ut.

Könsskillnad
Kommentar av: Maxnine den 2009-05-20

Har sett många negativa inlägg om könsskillnaden om att det inte stämmer om vad vissa skriver. Och därför ska jag berätta hur man ser skillnad på dom.

Hanen: har längre strå längst fram på ryggfenan. Och är mycket färgglad jämnfört med honan.

Honan: är inte så himla färgglad som hanen och den har kortare strå längst fram på ryggfenan.

Könskillnad
Kommentar av: tengler den 2009-04-29

Jag har också haft fjärilsciklider många gånger. Jag håller på med att ryggfenastråle är lite att lita på riktigt. Men ändå tycker jag lätt att skillnad på kön. Hona har rosa fläck på magen och mera tydligt blå fläckar rung svarta fläcken på sidan. Hanen är oftast lite större.

könsbeskrivning inte helt sann
Kommentar av: pikachu den 2009-04-29

Jag har hatf fjärilsciklid och vat av egen erfarenhet att det där med ryggfensstrålen ´är helt fel. det är enligt mig bara något som någon idiot har fått för är ett sätt att skilja könen åt.

Så fina!
Kommentar av: Maxnine den 2008-12-22

De är så himla fina! jag har 2 st och honan har redan börjat leta efter en bra plats att lägga romen på! jag smälter verkligen på morgonen när jag tänder akvariumet och det är svårt att släcka det på kvällen för jag vill kolla på de fina fiskarna!
PS: DET ÄR EN AV MINA FAVORITFISKAR!

En av dom vackraste cikliderna!
Kommentar av: annmari den 2008-09-05

Den är utan tvekan en av dom vackraste cikliderna går bra och odla den i 25 gr har man ett par går ett 54 lit akvarium utmärkt, den är dock känslig för stora svängningar i vattenkvaliten

Tåliga :D
Kommentar av: Micke_1991 den 2008-08-31

Läste att de ställer höga krav på vattenkvalitén men vad jag har märkt så tål dom ganska mkt, hade ett akvarium på öland där vi har egen brunn och i vattnet fans det orstensgas men mina fiskar stortrivdes och lekte ett antal gånger :D

Inte dåligaföreldrar!
Kommentar av: Baf2 den 2008-05-16

Den som jag har tar hand om alla sina ägg och yngel.
Kom ihåg att inte köpa mobbade fjärilar!
Dom icke mobbade är oftast dom med mest färg.
Det är så honor vill ha det!.
Om man höjer tempraturen framkalar lek!

Love is in the air!
Kommentar av: Tutankhamun den 2008-04-13

Jag har precis bytt till finkornigare sand och vad gör mina fjärilsciklider? De färgar ut fantastiskt! Precis som på bilden på denna artbaskrivning! Jag trodde inte det var möjligt. Om inte det var nog så börjar de att leka. De har grävt en lekgrop och hanen försöker locka honan till en sten . . . Love is in the air!

/ Tobias HW

fin men svår
Kommentar av: larissafaris den 2007-12-30

fjärilscikliden är fin men om den ej trivs blir den stressad o inavel har skapat sjukdomen tuberkulos

skön dvärgciklid
Kommentar av: Cico den 2007-11-05

vacker och passar bra med de flesta fiskarna

Trodde aldrig...
Kommentar av: Radioaktiva Räkor den 2007-08-09

...att jag skulle falla för ciklider men dessa små underbara sydamerikanare får en ju att smälta :D

Bra fisk!
Kommentar av: E.R den 2007-02-09

Bra fisk

Grus
Kommentar av: _malin87_ den 2007-01-27

Alla ni som säger att ni har fått yngel, har ni haft sandbotten?
Jag har svart frus ca 3mm stora korn.
Är detta ett dålig grus om man vill få yngel?

Malin

Vackra fiskar!
Kommentar av: Nevinx den 2006-12-27

Mina två fjärilar bor i ett kar som inte är anpassat alls för dem (pga okunskap om deras lekvanor), på botten ligger grovt kantigt grus, ingen sand alls nånstans, och temperaturen liogger ganska högt (läste att man ska tempsänka när de ska leka....) Dessutom är det ganska många "äggätare" i karet nu......

MEN, igår när jag kom hem efter 2 dagars bortavaro så har de lagt ägg på ett snäckskal, de vaktar det ordentligt mot alla andra fiskarna, och byts om när det gäller att få komma ut och äta!

Anledningen till min bortavaro är just att jag skulle hämta ett nytt kar till just dem! Och så kan de inte vänta utan måste kläcka ur sig nu, knasfiskar! Men jag väntar mig inte alls att det kommer bli något, jag tror att de här komm,er att vara uppätna ganska snart, men nya karet ska inredas på fredag och sedan ska de få bo däri, och få lite bättre förutsättingar för lek och uppfödning!

Älsklingarna!
Kommentar av: Emmachokladmal den 2006-12-24

Har köpt fyra stycken till mitt kar.. Helt underbara! Nya favvisarna!

Helt otorliga färger och de är riktiga busungar! De far runt och smaskar lite här och var på växter och grus..

Älskar verkligen dessa fiskar! Har blivit så såld att jag ska köpa ett akvarium till att odla dem i :D

Köp svenskodlade!
Kommentar av: aqvaboi den 2006-08-10

Köp inte små sköra fiskar, dom dör fort! :O

leken
Kommentar av: misonn den 2005-09-26

jag har haft mitt par i 2 veckor och redan fått första leken. de la rommen på gruset.

Ganska glupsk sötnos;-)
Kommentar av: Gardener den 2004-11-16

Stoppade ned löv i min kub igår och med kom lite godis till fiskarna. Det tog en timme för den här herrn att sluka sin fångst;-)
http://www.omstart.se/ulrika/things/pics/punkpudel.jpg

Radera din kommentar
Ettrig liten jäkel
Kommentar av: Maggie den 2004-06-22

Jag köpte en hona och en hane som fick flytta in i mitt lilla akvarie (hos guppy, platy o molly)eftersom jag fått höra från så många att detta skulle fungera så bra. Redan när jag släppt ner dem började de jaga mina andra fiskar och det blev kaos i akvariet. Jag bestämde mig för att ge dem en chans i alla fall och tänkte att det kanske bara är nu när de är nya och ska undersöka de andra fiskarna som de beter sig så här. En morgon några dagar senare när jag kikade in i akvariet såg jag att alla mina guppyhanar saknade stjärtfenor och hade samlats vettskrämda i ett hörn. Fjärilscikliderna for runt och jagade alla andra fiskar och högg efter dem.
Det fanns då inget annat att göra än att plocka ur dem ur akvariet och stoppa ner dem hos våra lite större ciklider. Det fick bära eller brista. Några timmar senare såg jag två små skelett flyta runt i akvariet. Man kan väl säga att de fick smaka på sin egna medicin.

Radera din kommentar
Står pall för det mesta tycker jag!
Kommentar av: oveb den 2004-06-22


Jag har 2 par fjärilciklider i min växtburk och de verkar tåla det mesta. Jag gissar att jag har lyckats hitta sunda exemplar !

De har fått stå ut med 90%iga vattenbyten, Ph-svängningar, Feldosering av KNO3 samt förståss alla möjliga skogar av alger. När jag medicinerade emot Cyanobakterier så fick dom spader och började leka till och med...

Dessutom blir de inte rädda när man flyttar om saker.

Tåliga helt enkelt !

Radera din kommentar
Favo firren!
Kommentar av: eunyoung den 2004-05-19

Fjärilscikliden är sååå otroligt vacker. Har haft ett par och hanen var bara så läcker! En mycket trevlig firre som jag inte alls tycker är så "svår".Kommer garanterat att skaffa fler av denna sort!

Radera din kommentar
?
Kommentar av: hj87 den 2004-05-08

jag köpte 5 stycken 4 dog och den sissta som lever och frodas (dom dog för några månader sedan) har hur fina färger som hellst

Radera din kommentar
Fin fisk
Kommentar av: indian2 den 2004-04-01

Den är inte aggresiv. man får yngel ganska lätt.Den är ganska fin, kanske.Men de tål inte så mycke.mina dog, de fick någon kostig sjukdom.det kom ut vita saker på dom.

Radera din kommentar
Mycket vacker
Kommentar av: bjornaik den 2004-02-02

Har rätt nyligen köpt några av dessa, älskar när de skimra, ja nästan lyser i blått

bjornaik

Radera din kommentar
att odla Fjärilciklid
Kommentar av: tunasol den 2004-01-25

Fjärilcikliden trivs mycket bra i vatten där du filtrerar genom torv (lågre PH) lite (20%) avjoniserat vatten vid något tillfälle sätter även fart på romläggning
Fjärilcikliden vill helst ha levande föda, ex vita mygglarver, och de älskar värme 24-29c. variera gärna temp höj till 28 när du ser lektendenser hos fiskarna (dragkamp med munnen eller tillsammans bildar/simmar cirklar kring sten eller blad) lägg i en polerad blank sten.
Rommen läggs sedan på stenen eller blad som fiskarna putsar noggrant, oftast äter de upp rom/yngel därför kan du lyfta över bladet i 1-lit glasburk under vatttnet!!!!.Svag luftning/cirkulation i burken, efter c:a 3 dygn finns bara skalen kvar på bladet (ta bort blad)ynglen är extremt små och syns nästan inte men efter på 5:e dag anar du att något hoppar i botten på burken.
Fjärilcikliden lever nu på gulesäcken och är c:a 2 mm !! efter ytterligare 3 dgr kan de få föda bestående av infusorier som du skapar av att lägga 2 små bitar kålrot i en annan liten glasburk (detta bör ske 3 dgr eft romläggningen) eft 3 dgr(6:e dagen) har du en liten vit dimma i kålrotsburken var försiktig droppa bara 2-3 droppar/2ggr-dag i yngel burken annars får du samma dimma/övergödning i yngelburken.
Byt gärna lite rumsvarmt vatten (kaffekopp) varannan dag. vid 12 dgr kan de Åta/slåss med lite !!! levande artemia.
Vid denna tid uppstår städproblemet ej uppäten artemia möglar och bör damsugas upp med smal glaspipett som du bara håller för övre änden släpp och röret fylls.(Utan gummiblåsa mao) du kan även ta typ en smal luftslang och med hävert princip suga upp yngel i en ny 1-litersburk med lite förberett rumsvarmt vatten. Detta tillsynes tuffa behandling
motsvara föräldrarnas "munputsning"
Tänk nu bara på att med artemia förändras vattenkaraktären (artemia odlas i saltat vatten)så i små burkar/akvarier så du måste byta lite vatten. efter c:a 4 veckor bör ynglen vara 4-5 mm och lite mer på säkra sidan.

Spännande eller hur, lycka till.
PS Mina Fjärilciklider har aldrig lyckats föda upp yngel själva. Ett av mina lekpar blev över 5 år.

Radera din kommentar
Fjäril
Kommentar av: Zouzy den 2003-09-25

Min fjärilsciklid lyser verkligen upp mitt akvarium som för övrigt bebos av 4 gurami, 2 platy, 2 scalare o en mal. Trivs bra ihop med dom och har inga problem med att dela. Bilden uppe tycker jag inte gör min fjäril rättvisa...mycket vackrare är den!

Radera din kommentar
Diamant
Kommentar av: ami den 2003-09-16

Kort sagt.Den är som en fin diamant.

Radera din kommentar
Underbar Fisk!
Kommentar av: Hult den 2003-09-13

Den är ju helt underbar! Inte rädd för något! Inte som mina Malawi som gömmer sig så fort man närmar sig :]

Rekommenderar varmt denna fisk! De e' ju så snygga med! Kolla gärna min sida på Zoonen så får du se ett snyggt exemplar!

http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=103295

Radera din kommentar
Väldigt fin fisk!
Kommentar av: Lovisa den 2003-08-23

Har 2 st, 1 hona, 1 hane. Passar bra till sällskapsakvariet, är snälla mot de andra fiskarna! Kan vara lite skygga och försiktiga de första dagarna.

Radera din kommentar
fin
Kommentar av: zoll den 2003-06-15

fin har två små. Men visserligen inte lika vackra som den på bilden...

Radera din kommentar
En svår fisk.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-03-19

Eftersom ingen annan har sagt det, får väl jag göra det: det är en väldigt känslig fisk. Jag tror få fjärilar lever mer än ett år i akvarium - ingen av mina har nånsin gjort det. Den blir mycket lätt sjuk, och den tål inte att ha fiskar som är det minsta aggressiva omkring sig. Några sites på nätet påstår att deras känslighet och korta livslängd beror på inavel, men jag är skeptisk mot den uppgiften.
Den är ganska lätt att få att leka, men det är svårt att föda upp ungarna.

Det finns en liknande men något större art, Boliviansk fjärilsciklid. Den är mycket robustare och tåligare, och klarar att freda sig mot andra mindre ciklider.

Äggläggnigen.
Kommentar av: Ps.Daniel den 2003-03-19

Jag hade dessa fiskar 22 timmar innan de lekte.
De la varken äggen på ett blad eller en sten, utan i en grop som de hade grävt ut i sanden(medium sand, svart).

fin fisk!!
Kommentar av: skalar den 2003-03-18

mycket fin fisk!!

Så underbar /firre
Kommentar av: firre den 2003-03-01

Fjärilsciklid är min absoluta favorit fisk. Så vaker och passar i dom lite mindre akvarium också.

MHV/ Firre =)

trevlig
Kommentar av: carooo den 2003-02-27

Mitt par av fjärilsciklid är så roliga dem é inte alls rädd de är så nyfikna särskilt hanen han blir inte rädd och så är de sååååå vackra!!!

Trevlig
Kommentar av: broder_bluff den 2003-02-21

Detta är en trevlig och fredlig fisk, som passar ihop med de flesta fiskarna

Fin
Kommentar av: Ekbor den 2003-02-20

detta är en av dom absolut finatse sötvattnes fiskar jag känner till... till ett bra pris ;)

rolig fisk
Kommentar av: dvärgciklid den 2003-02-15

snygg och rolig fisk

Dåliga föräldrar
Kommentar av: mactatuz den 2002-11-25

De verkar tyvärr vara dåliga föräldrar. I varje fall var de det i mitt fall. De ynglade av sig två gånger och åt det direkt upp avkomman utan anledning. Akvariet var i övrigt väldigt stillsamt.

Egglegging
Kommentar av: König Löwe den 2002-10-02

Mange steder på internett kan du lese at du omtrent er nødt til å ha en flat sten i akvariet for at denne fisken skal legge egg.

Av personlig erfaring kan jeg si at dette er FEIL. Jeg har et par som nylig la egg på ett blad av en Echinodorus bleheri (plante), og dette bladet sto nesten loddrett. Jeg hadde flate stener, men fiskene valgte dette bladet til å legge eggene.

passar bra..
Kommentar av: Sopskaftet den 2002-09-19

Den passar bra med NÄSTAN alla fiskar..

orädd....
Kommentar av: fredde88 den 2002-09-18

fjärilscikliden är en av dom minst rädda fiskarna jag har sett. det spelar ingen roll om man kommer med "sugen" just brevid dom. medans dom andra fiskarna simmar omkring som galningar.

LOL

Prisbelönt ciklid
Kommentar av: Kjell Fohrman den 2002-09-06

Denna ciklid röstades fram som den näst vackraste cikliden i gruppen "Små Sydamerikanska ciklider" av medlemmar i Nordiska Ciklidsällskapet - www.ciklid.se

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information