Ciklider - Sydamerika - Dvärgciklider

Cleithracara maronii

Nyckelhålsciklid


Vetenskapligt namn:
Cleithracara maronii
Tidigare vetenskapligt namn:
Aequidens maronii
Acara maronii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Nyckelhålsciklid
Ursprung:
Guyana, Surinam
Foto på fisken Cleithracara maronii Foto © Anders Johnsson
Köttätare (små ryggradslösa djur) och allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Nyckelhålscikliden är en fredlig parbildande fisk. Den är en öppen substratruvare som lägger äggen (upp till 400 per lek) på en sten (i regel), blad eller i en grop och tar sedan hand om ynglen väldigt länge. Ungfiskarna kan bli kvar upp till ett halvår hos föräldrarna.
Den är en ganska lättskrämd art och akvariet skall därför innehålla flera gömställen (stenar och rötter). Bottenmaterialet skall vara fint grus eller sand och belysningen något dämpad. Eftersom den är så fredlig, gräver väldigt lite samt inte rör växterna passar den väldigt bra i ett sällskapsakvarium.
Det är mycket svårt att skilja könen åt. Hanen är oftast något större och har i regel mer utdragna rygg- och analfenor.

Medlemmarnas kommentarerInte alls blyg enligt mig
Kommentar av: bigRobert den 2013-02-02

Jätte fin och trevlig fisk, mina kommer fram till handen och hälsar och de har de gjort från dag ett, min kusin (bigTony) här på zoopet har samma upplevelse av sina, snarare närgångna och nyfikna.

Knepig men fin fisk !
Kommentar av: pontusstridhh den 2011-07-13

Köpte nyss ett stort kar fick då även med ett på 110 med en sån här i ! Ganska skygg men gillar den ändå. om man sitter framme och tittar på honom så kommer han fram tillslut. Men som jag sa, en fin firre !

Väldigt härliga!
Kommentar av: Vimsa den 2010-05-31

Rekommenderar varmt denna firre. De är mycket nyfikna av sig och trots att de är långt ifrån lika färgglada som vissa andra dvärgciklider, tex. fjärilar, så är de ett trevligt inslag i akvariet. Varnar dock för att de kan vara känsliga för dålig vattenkvalité (Mina 6 är det). Dessutom bör inga Nyckelhål införskaffas om akvariet står där det är mycket liv och rörelse, då de lätt blir väldigt rädda och stressade om man klampar fram till akvariet och rör sig snabbt. Detta kan ibland gå så långt att de simmar in i rutorna. Sammanfattningsvis dock en väldigt trevlig och snäll ciklid, skulle aldrig kunna tänka mig att göra mig av med dem helt och hållet. Har en grupp om 6 som förhoppningsvis ska para ut sig snart.

Rekommenderas inte!
Kommentar av: abbimicke den 2007-09-13

Vi köpte två stycken som var ganska stora. Direkt när vi satte dem i akvariet åkte de ner till bottnen, och en av dem la sig på sidan och rörde sig inte! Den andra låg bredvid. Så låg de i evigheter. Sedan började de sakta simma omkring i akvariet, men så fort vi kom i närheten försvann de igen. Livrädda för oss utanför akvarieglaset. Det är den enda fiskarna som vi har haft som inte förstår att fodret kommer vid ytan. De åt ingenting. Efter ett dygn var en Scalar och en Ampullariasnäcka döda. Måste bero på Nyckelhålscikliderna. Vi släppte i 11 nya Guldancistrusyngel och de blev genast anfallna så vi tog upp Nyckelhålscikiliderna och la dem i en hink för att sedan ge tillbaka i affären. En av dem la sig på sidan igen, låg så i tre dygn och dog sedan.

Trevlig fisk med kul beteende!
Kommentar av: Nevinx den 2006-12-06

Jag fick hem 5 stycken nycklar förra måndagen, och de är ju jättefina. Nu har två börjat leka (tror jag) och de andra tre får knappt vara framme i karet, så dem ska jag nog flytta på till min andra balja.

De är skygga som attan, men det här ena paret har kommit över sin skygghet och jagar tom med min taggiga Ancistrus....... Ska bli kul att se om det blir något av det! Det är oerhört roligt att de trivs så bra i sitt nya hem att de börjar leka redan!

Trevlig och flexibel dvärgciklid!
Kommentar av: gladhertha den 2005-11-20

Mina är inte alls skygga! Tvärt om! Dom går just nu med 5 eldbukar och tre jordätare. Alla stimmar glatt tillsammans! ;) Flexibel och lite "köttigare" dv. ciklid, annars skulle jag inte vågat ha den med mina nuvarande eller mina kommande fiskar (channa bleheri!). Finfin teckning. Min hona har mycket tydligare teckning en hanare. Även lite rundare i formen.

Trevlig fisk!
Kommentar av: _nitr2am den 2005-11-07

Detta är mina favoriter i mitt kar. Fruktalnsvärt söta.. när man komer fram till karet och råkar överaska dem så blir de lite rädda..nästan som att de är blyga.. men sitter man där så kommer dom fram.. och vilka härliga färger:) MYCKET trevlig fisk och snäll mot andra fiskar i karet! Har aldrig fått sådan färg på dem som på bilden.. lite mörkare.. men trivs de som kommer färgen fram.

Roliga!
Kommentar av: saxen den 2004-11-03

Dom är verkligen duktiga snigelätare! Utrotade varenda snigel i mitt akvarium:D. Jag hadde dom med neontetror, men det funkade inte, nu går dom i ett eget akvarium med kuliålar och det fungerar jättebra. Tycker inte att dom är nervösa av sig, tvärt om. Väldigt roliga och titta på när dom gräver och grejar;) men dom river aldrig upp några växter.
Rekomenderar denna fisk!!!

Radera din kommentar
Både modig o feg.
Kommentar av: AndreasBK den 2004-10-23

Jag har en vuxen hane.
Han är mycket snäll och låter t.o.m. mindre fiskar vara ostörda i akvariet.
Men han gillar inte när scalarerna leker och försöker hålla honom borta från den goda rommen. Det funkar i ett par minuter, sen spöar han upp scalareparet och äter upp rommen för dem.
Fast i sin tur får han spö av min siamesiska algätare.
På senare tid har han blivit riktigt social.

Radera din kommentar
Underbara
Kommentar av: Emotional den 2004-09-16

Jag har 4st nyckelhålsciklider. Dom är så fina och gulliga! Hur kan man motstå dessa sötnosar?! Glupska och nyfikna,men samtidigt skygga och försiktiga.

Radera din kommentar
bästa fisken
Kommentar av: ploon den 2004-09-01

Jag har 7nycklar och dom är både söta och tuffa, dom är specielt coola när dom leker då dom spänner ut hjälarna.

Jag fick dom att lägga ägg två gånger men då hade jag en säggmunsmal som åt upp äggen dom lyckades inte jaga bort malen. Men nu e malen borta så jag hoppas att dom skall lägga ägg igen.

ett tips om ni får ägg och har en mal så borde den avlägsnas för dom är ofta envetna.

Radera din kommentar
Snäll och lite skygg
Kommentar av: rowi den 2004-08-11

Har 4 st nyckhålsciklider som gärna tränger sig fram först när det blir matdags. Trots att de är störst i akvariet så försvinner de snabbt som ögat när man är framme med sughäverten eller växtsaxen.
Mitt ena par har lagt rom vid tre tillfällen men jag har tyvärr inte fått några yngel än. Lekfärgen bli väldigt intensiv, speciellt hos honan. Otroligt vacker tycker jag.
Kan varmt rekommendera denna ciklid!!

Radera din kommentar
Snigelätare
Kommentar av: stefangustaf den 2004-06-08

Skaffade dem efter det att jag läst på en engelsk hemsida att de äter sniglar, och det stämmer. Äter inte fullvixna sniglar men väl snigelägg. Så nu har jag snigelfritt i akvariet.

Radera din kommentar
Underbar fisk !
Kommentar av: Patrik_Tq den 2003-12-25

Detta är min favofisk utan tvekan.
Otroligt vacker och den är lugn.
Mina är inte så skygga och dom äter artemia ur min hand.

Radera din kommentar
.........
Kommentar av: GoodZilla den 2003-04-07

Mina nyckelhåls cikilder har lekt för första gången och dom vårdar ynglerna bra. En KANON fisk!

Underskattad ciklid
Kommentar av: Micke_A den 2003-03-13

Nyckelhålscikliden är en mycket trevlig, och trots avsaknad av starka färger, mycket vacker ciklid. Den har långa vimpelliknande rygg och analfenor. Den är på grund av sina ganska lugna färger ofta förbisedd, vilket är synd.

Den är fredlig och lugn, men kan ta vara på sig själv ganska väl, särskilt vid matningen. Mitt ena par höll en Brasiliensishane stången, tills han växte ifrån dem. Det paret har ägg just nu, ska bli kul att se om de vaktar dem som de ska.

En snäll ciklid som bara den.
Kommentar av: Gurami den 2003-03-11

Ojoj. Säger jag med så trevlig ciklid underbart söta. Kan nafsa ibland när man ger mat. För maten är MIN. Tycker dom säkert. Men som sagt. Så söta så söta :D Snälla. En bra ciklid för nybörjare. /Gurami

Oj, vilken trevlig ciklid!
Kommentar av: Anita.A den 2003-01-16

Jag har ett stim på 8 st nyckelhålsciklider och de är jättefina, snälla, lugna, nyfikna, inte alls blyga. De är inte könsmogna ännu, så jag får dela upp dem snart. Jag kan rekommendera denna fisk till ett lugnt akvarium med växter som de kan gömma sig bland och med fiskar som är lika lugna och snälla som dem. Ett mjukt, surt vatten, med flytväxter som skuggar och ger nyckelshålscikliden trygghet. De kan vara lite glupska vid matning.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information