CARES
Paracheirodon innesi
Tetror och tetraliknande

Paracheirodon innesi
Neontetra


Vetenskapligt namn:
Paracheirodon innesi
Tidigare vetenskapligt namn:
Hyphessobrycon innesi
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Neontetra
Utbredning:
Peru, Colombia och Brasilien.

Foto: Mark Smith


Den är en allätare och köttätare som i i akvarium äter allt standardfoder.
Den är en romspridare bland växter och är ganska lättlekt, om än inte speciellt produktiv. Yngeln (upp till ca 150 per lek) kläcks efter ca 24 timmar och är frisimmande efter ca. 6 dygn. Den odlas bäst i ett speciellt odlingsakvarium.
Neontetran är en mycket fredlig och livlig stimfisk som passar i de flesta sällskapsakvarier ihop med andra fredliga fiskar.
Ett lämpligt akvarium innehåller rikligt med växter, ett något dämpat ljus (med hjälp av flytväxter, eller torvpreparat som gör vattnet brunare) och har ett mörkt bottenmaterial.
Den drabbas inte lika lätt av "neonsjukan" som t.ex. kardinaltetran. De exemplar som finns i handeln idag är nästan uteslutande odlade fiskar, vildfångade är mycket ovanliga.
Hanarna är något slankare och har ett rakt längsgående blått band. Honorna är något rundare och har ett blått band som inte är lika rakt som hos hanarna.
Neontetran är sannolikt den mest populära av alla akvariefiskar och att den blivit så populär har flera orsaker bl.a. att den är vacker, tålig, lättskött, fredlig och tillgänglig.


Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på arten

Foto: Cecilia Knutsäter
Foto: Cecilia Knutsäter

Medlemmarnas kommentarer

En kvar

Jag hade 10 stycken men 9 dog. Den enda är en riktig överlevare som lever med mina 5 platy fiskar och min enda tigerbarb!

Kommentar av: Alex "firren" Jansson den 2012-01-14

Tetrapacket

Har 10 st som är nästan lika skygga som de tre kuhliiålarna. Samarbetar bra med Berra (kampfiskhane)

Kommentar av: Iqaluk den 2011-05-20

KÖPT

Jag har varit på fiskauktion köpte diamant neontetra är jätte fina.

Kommentar av: zvärd den 2010-09-26

sjukdom

den är känsliga för sjukdomar.jag har inte knäckt sjukdomen den är svår.fattar inte hur så många fiskar har dött(över 15st!)kan inte klura ut sjukdomen.

Kommentar av: zvärd den 2010-06-24

köpa

Kanske ska köpa neontetror sådär 7-8st.Väldigt fin

Kommentar av: zvärd den 2010-06-12

fina

neontetror är mycket fina fast man kan läsna på dom ibland. för dom gör inte så mycket! fast när dom väll gör nått så är dom roliga !!!!!

Kommentar av: wiktor den 2010-01-21

En fråga!!

Köpte 30 st neontetra men det blir färre varje dag. Är det mina blå regnbågsfiskar som äter upp dom tro? Enligt affären är det inte så, men om det tror ja vad jag vill. Någon som vet för jag finner dom inte nån annan stans. Antar att inte mina snäckor slänger sej efter som och slurpar på.
/Nybörjare

Kommentar av: gurkangbg den 2009-02-22

Roliga filurer.

Det här är riktigt roliga fiskar att titta på. Har 10 st i ett 200 liters. Dom leker varje förmiddag. Hannarna simmar som galningar och visar upp sej. Kors och tvärs mellan växterna och honorna sprutar ut ägg =) Äggen är uppskattad mat för både neontetrorna och övriga invånare. När dom ser ett "äggmoln" simmar dom som tusan för att hinna äta upp dem.
En okompliserad fisk. Snabb och vacker.

Kommentar av: Oregistrerade den 2008-01-11
Radera din kommentar

uppätna

Mina 10st som jag köpte i butik blev uppätna av diverse akvariefiskar på ca 2 minuter.
Cicliderna på 7cm tuggade snabbt i sig dem, samt blev någon ihjälbiten av en svärdsbärare.

Kommentar av: mortallic den 2007-11-18

Nr1 bland Tetrorna!

Jag har alltid gillat Neontetror väldigt mycket och ska så snart plånboken tillåter specialbeställa ett akvarium efter egna mått som ska funka som skiljevägg i vårat vardagsrum!
Detta akvarium kommer ligga på ca 420L och kommer inehålla endast Neontetror och några Pansarmalar :)
Skulle tro att det lutar åt 100-150 små tetror där i!
Längtar!

Kommentar av: Galion den 2007-09-19

Tetror<3

Jag har ett stim neoner... som jag kallar dom. De är väldigt söta! De blandar sig med ett annat stim. De är otroligt underhållande när dom åker igenom hålor, grottor m.m. Jag skulle bara vilja att dom förökade sig... ´men de anser jag är mkt svårt. Jag har inget tålamod! Yngel, yngel o yngel! Håll ut neoner!! Mvh Neonernas drottning

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-20
Radera din kommentar

Busiga!

Dessa fiskar är oerhört söta! Gav ärtor till min mal och tetrorna spelade fotboll med de två ärtor jag lade ned, i flera timmar! Gissa om jag satt klistrad framför akvariet under kvällen ;)

De tetror jag haft har varit väldigt tåliga och goa, så trevliga fiskar!

Kommentar av: Zeraphia den 2006-08-08

Lättskött fisk


Ska inte hållas ihop med för stora eller för livliga fiskar i ett sällskapsakvarium, då den blir fiskmat eller stressas.

Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-11
Radera din kommentar

fin fisk

jag hade 100st i mitt akvarium men nu har jag bara en alla andra dog efter ett år men min är 2 år och är ovanlig stor den är nästan 6cm o det är en hona

Kommentar av: aqua men den 2005-08-17

Fin fisk till fel ändamål!

Neonen e riktigt fin med starka färger, men e lite för tråkig anser jag. Det är ju en stim fisk som med ro sätter färg på ditt akvarie...

Men jag använder allt för ofta fisken till föda till silverhajar å liknande.

=( synd men sant... Ha de gott!

Kommentar av: Spirit den 2004-11-07
Radera din kommentar

fina men ibland konstiga

Inköpte kanske 20 st till mitt 112L kar, efter kanske en vecka så fanns det 15 kvar, och nu efter lite vitaprick sjukan, och andra konstigheter ("sår/skavsår" vid ändfenans början, en firre fick något vitt hängande ut från såret så jag blev tvungen att ta bort den, *ingen aning vad det var*).
Annars väldigt vackra att titta på.

Kommentar av: mice_lord den 2004-11-06
Radera din kommentar

Käkar bryselkål!

Släppte idag ner en halv brysselkål till min pleco... men han/hon verkar ganska ointresserad, men neonerna däremot käkar som galna :)

Kommentar av: sammy den 2004-09-13
Radera din kommentar

Ett vanligt problem med neontetra

...beror på att de är så glupska. Om man matar med torrfoder, glufsar de gärna i sig torrfodret innan det hunnit blötas upp, och får då luft i magen. Symptomet är att de får kämpa för att undvika att flyta upp till ytan. Normalt sett går det över av sig själv, men ibland kan de dö av det. Enklaste sättet att undvika problemet är att blöta upp fodret innan man häller i det.

Kommentar av: Azur den 2004-07-12
Radera din kommentar

några tetror i litet akvarium

Jag köpt 6 st.förra året och en dog efter 4 dagar.Köpte igen och nu har jag 10 st. tillsammans med malar och tigerbarb som jag köpte igår.Neontetror är färgstärka än andra tetror och ger liv i karet.Letar efter flyttväxter men hittar ej än,jag vill dämpa ljuset lite för att få fram tetrornas färger.

Kommentar av: diane den 2004-05-20
Radera din kommentar

Sådär...

Första gången jag köpte Neontetror, för fyra årsedan, var när jag var en riktig nybörjare. Men jag hade fyra neontetror tillsammans med två svärdbärare. Vips! På morgonen var hela bunten döda.
Några veckor senare. Fiskarna i vattnet. Två timmar senare så var alla döda. Men i somras köpte jag ett begagnat akvarium på 63 liter, där följde det med sex guldbarber & en neontetra som nu är fem år gamla. Neontetran fick två kompisar, de dog ganska snart. Sedan fick hon en kardinalkompis, men jag ska kanske åka till Umeå imorgon, där ska jag köpa fem neontetror...
Rätt trevliga, men ungfiskar är inte så härdiga. Kardinltetror däremot är härdigare än vad många tror. Kardinalen jag har var ensam nere i djuraffären, & åkte sedan 16 mil i en plastpåse tills han tillslut kom hem till mitt akvarium, i November.

Kommentar av: Ciklidguramin den 2004-05-20
Radera din kommentar

Dör? Nej, lever!

alla fiskar dör nog om man inte sköter dem på ett korrekt sätt. Där tror jag inte att det skiljer ngt mellan olika fiskar. Jag anser att det är en fin, liten men vacker, fisk som är mycket bättre en ngn annan tetra...

Kommentar av: malawi´n den 2004-03-28
Radera din kommentar

dör

jag hadde 22 neontetror efter 3 dagar var det bara 7 kvar.


Kommentar av: sebastian den 2004-03-09
Radera din kommentar

fin fina

dom är fina och färgglada men blir lätt rädda jag har 70st i mitt 400liters och det rockar!!!

Kommentar av: Race den 2004-03-02
Radera din kommentar

Lägger Ägg

Min ena Neontetra hona lägger ägg:)..Fast tyvärr äter dem upp äggen

Kommentar av: NinaStina den 2004-01-24
Radera din kommentar

Små och lättskötta

De här är verkligen lättskötta fiskar! Och så piggar de ju upp akvariet med sin fina färg. Jag rekommenderar starkt neontetran, speciellt för nybörjare. Det är roligare ju fler man har av dem!

Kommentar av: Leopardmonni den 2003-12-13
Radera din kommentar

Älskar dom!!!

Dom är så snygga!!!

Kommentar av: saxen den 2003-10-28
Radera din kommentar

Neontetran.

ohh en sådan förtjusande liten varelse!!!
jag har bara ägt 12 stycken i en liten vecka och är redan upp över öronen förälskad i dessa små tuttinuttor.

Kommentar av: nilsbrundin den 2003-10-20
Radera din kommentar

Snyggaste tetran..

Har man ett lagomt stort stimm så simmar dom omkring som galingar och leker..men ett förlitet e dom nästan still helatiden..

Kommentar av: Sopskaftet den 2003-08-22
Radera din kommentar

Rolig!

Mina neontetror går i ett 112 iters kar med ciklider .
Dom jagar varandra hela tiden och står alldrig still!

Kommentar av: cool den 2003-04-24

Lite ömtålig men otroligt färgstark.

Jag tycker inte jag riktigt kan hålla med om att neoner är särskilt tåliga - tvärtom är det min erfarenhet att om man köper 20 så kan man räkna med att hälften dör inom ett år. Gamla, 5 centimeters, neoner tycker jag man väldigt sällan ser.
Men de är otroligt färgstarka. Jag tror inte det finns några andra sötvattensfiskar som kan mäta sig med neon- och kardinal-tetra vad gäller färg.


Kommentar av: Mike_Noren den 2003-04-23

Grymt sköna firrar ! ! !

Älska dem, men köp bara inte ett för litet stimm, för då blir det att de simmar en och en ! ! !

Kommentar av: ZeroZ den 2003-04-23

Neontetrans tålighet?

Jag har haft mina juveler i snart två år, och aldrig råkat ut för nåt missöde som jag själv inte varit orsak till...det gäller att ha tålamod och inte ha för bråttom. Visst kan dom vara känsliga, men man får tänka på vad man utsätter dem för?? Nya medlemmar i akvariet är alltid en stressfaktor för både invånare som för de nya gästerna... Oh! visst, så har Vitapricksjukan slagit till. Man lär sig av sina misstag sägs det...Eller? Jag har gjort det i alla fall tror jag...och har infört inköpsförbjud i neontetrornas kar sen ett halv år tillbaks, bara täta vattenbyten 50% var fjärde dag och rätt ph balans och vad får man då?...Visst! tillökning!! Fast fullt så här enkelt är det inte, det borde ni förstå ni som har försök att odla Neontetror, men… viss sanning ligger i det jag nämner…För mig är dom tåliga, trevliga och vackra…Har snart ett 50-tal egenodlade juveler…Har hittat den räta vinkel som var sné…

Kommentar av: Poseidon den 2003-04-23
Radera din kommentar

De små rackarna...Mmm så fina

Jag hade lyckan att få tillökning av just dessa små juveler...Med lite tur och tålamod lyckades jag odla fram några stycken...Det var inte lätt...mitt mål är att ha så många av dem det vara går, har en 200 liters kar som jag tänkte använda för ändamålet...Jag tycker de är så vackra och livliga och att se dom leka då är det ett tecken på att de trivs. Och då mår man vara bra.Kommentar av: Poseidon den 2003-04-16

Hyfsad

Denna fisk är ganska lättsköt men blir i längden tråkig den passar bra i sällskapsakvarium

Kommentar av: Knutte Bus den 2003-04-05

Hmmmm

Jag tycker de är bra å de är fina;)

de är bra i sällskaps akvarium


MVH ida

Kommentar av: NinaStina den 2003-04-05


Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt
Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik