Tetror och tetraliknande

Pygocentrus nattereri

Piraya


Vetenskapligt namn:
Pygocentrus nattereri
Tidigare vetenskapligt namn:
Serrasalmus nattereri
Serrasalmo piranha
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Piraya
Ursprung:
Guyana
Foto på fisken Pygocentrus nattereri Foto © Peter Nyman
Köttätare. Fiskätare. Äter i akvarium frysfoder, fiskfiléer men ibland även pellets. Förutsatt att de får tillräckligt med foder och har tillräckligt med utrymme brukar de inte angripa andra fiskar.
Den är en substraruvare och leker i gropar i sanden som bökats upp av hanen. Det första dygnet vaktar bägge föräldrarna rommen, därefter jagar hanen bort honan. En lek kan ge upp till ca 1000 ägg. Efter 8 dygn är ynglen frisimmande.
Pirayan är en stimfisk. I naturen går den i jättelika stim och kan där vara farlig för allt levande. Deras farlighet för människan har dock kraftigt överdrivits.
I akvariemiljö är den ofta rätt skygg och står och trycker i ett hörn. Men den har vassa tänder så även om risken för ett bett inte är hög, bör man iaktta en viss försiktighet vid skötseln av akvariet.
Den trivs bäst i ett stort akvarium med rejäl vattencirkulation och bra filtrering och en del rötter som kan utgöra skydd. Växter kan vara svåra att hålla ihop med pirayor.
Hanen har en rödaktig strupe och en silvergul grundfärg. Honan är något gulare. Fotot visar en hona som inte riktigt trivs, därav den något mörka grundfärgen.
Ynglen har svarta punkter på kroppen.

Medlemmarnas kommentarerPirayor
Kommentar av: Faltsetas den 2010-07-25


Hej! jag har alldrig haft några problem med mina pirayor, att dom äter upp nån annan, sjukdom lr vadsom...

De med att nån fått sina uppätna av dom andra brukar oftast vara brist på utrymme då dom får liknande ångest-attacker å äter upp dom andra för å få plats, så skaffa er ett riktigt stort akvarium om ni skall ha dessa skönheter, kan även vara bra å slänga i någon foderfisk nåra ggr i månaden...

jag har pirayor (pygocentrus natterei) med väldigt olika storlekar å dom har alldrig gett sig på nån annan, 4 st 30-35 cm har 2 st 20-5 cm, 4 st 10-15cm, 4 stycken 3-5 cm,

Pirayor...
Kommentar av: Faltsetas den 2010-07-21

Hej! jag har alldrig haft några problem med mina pirayor, att dom äter upp nån annan, sjukdom lr vadsom...

De med att nån fått sina uppätna av dom andra brukar oftast vara brist på utrymme då dom får liknande ångest-attacker å äter upp dom andra för å få plats...

jag har pirayor med väldigt olika storlekar å dom har alldrig gett sig på nån annan, har 2 st 20-5 cm, 4 st 10-15cm, 4 stycken 3-5 cm,

sjyssta
Kommentar av: Wild_88 den 2006-12-10

rätt inrtessanta fiskar har 10 st i ett 375 kar än så länge har ett 720 på g men får inte starta upp det för farsan än:/ men dom äter det mesta mycket i förhållande till storlek också ger dom allt från mask-kött-pellets dom fick ett helt rådjurshjärta idag som dom slukade på under 1 min!:P dom dom tre äldre är 20-25 dom mindre är 15-20cm dom går fint ihop med stora gibbicep malar ancistrus malar äter dom upp direkt sen funkar det fint att ha jättevalisneria ihop med dom samt en stor amazon.

växer snabbt
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-17

Jag har precis skaffat mina Pirayor, men jävlar vad dom växer. Köpte dom när dom var lite mindre än 1 CM och nu är dom 4cm på drygt 1,5vecka. Jag släppte ned en guppy i, som dom var och nafsade på, men nu är den en i gänget. Så guppyn har fått namnet Rambo av mig.


Dom är härliga fiskar, jag har 10st. Lite rädda men annars as coola!

Piraya!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-20

Pirayan är häftig.När man släpper ner mat åt dem går alla på maten och då ser man bara pirayer och skum och sedan när dom skingrar sig är maten borta,detta gör dom på ca 1cekund

/Queen

För små utrymmen
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-19

Alla här verkar ha för små utrymmen för sina pirayor. har du en grupp på 10 fiskar behövs minst ett 1500 l stort akvarie långt innan de är 1 år gamla.
Ta och skaffa lite mer utrymme åt era fiskar. speciellt du som hade 15 st på 375 l.

Jens

Feg fisk!
Kommentar av: rn77 den 2006-05-08

Denna fisk är mer rädd än en kardinal tetra. Skaffa skivtetror istället. Fenbitare blir dom oftast! har haft dom i olika omgångar med som mest 10 st. Fin stímfisk men tänk till en extra gång innan inköp!!

varning
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-07

om man ska ha mer än en piraya så är det bäst att dom är lika stora annars äter den största upp dom anndra det har hänt hemma hoss mig tro mig och det tror jag att ni inte vill ska hända jag hadde 5 från början nu har jag bara 1 kvar

Lugn fisk
Kommentar av: robbygg den 2005-08-09

Jag har 9 stycken i ett 720 liters kar. Dom har gått där i fem år, fick dom när dem var cirka 5-10 cm långa nu är dem 25-35 cm. Akvariet är inrett med några rötter och engelsk sjösten.

Allmänt kan jag säga att det är en väldigt lugn fisk. Visst dom kan bråka ibland och har man inte täckglaset på då så blir allting blött runtomkring. Ett ganska massivt ljud också om dom råkar slå i fenan i glaset när dom får ett ryck. En härlig känsla när dessa stora djur simmar fram lugnt i akvariet. Jag matar dom främst med pellets.

Fina fiskar!
Kommentar av: LYDGJ den 2004-06-21

Jättefina fiskar! Jag har 9st som är ungefär 15cm i mitt 230 litersakvarium. Men kommer snart att fixa ett akvarium på 600 liter till dom. Jag köpte 10st pirayor men dom åt upp en. Dom var inte så skygga i början när jag hade dom, jag brukade handmata dom och så, men sen blev dom jätteskygga, dom visa sig aldrig. Men nu efter 7 månader så är dom framme mera. Jag provade att lägga i en levande mört i samma akvarium som pirayorna. Den levde i ca 10 minuter, sen åt dom den. Annars matar jag dom med pellets, räkor, hela levande/döda fiskar, hackad gädda och aborre, oxhjärta och mygglarver. Akvariumet har mycket mera alger nu än förut. Beror nog på att mina algätare inte vågar komma fram.

Mvh. Simon

Radera din kommentar
Räddharar
Kommentar av: Helgonet den 2004-05-12

Det är vad pirayorna är. Jag har 15 st i en 325 l burk och de får storstryk av Elfenbenscikliderna som har lekt. Fastän pirayorna är mer än dubbelt så stora.... Men det där att mata äkta pirayor med räkor mellan fingrarna rekomenderar jag inte. Min kompis höll på att bli av med hela fingertoppen på det viset. Det gick "bra", men f-n vad det blödde. Däremot älskar Pacus att äta på det viset.

Radera din kommentar
Intressanta fiskar...
Kommentar av: krilleflyers den 2004-05-12

Jag kan gott rekomendera pirayor.
Mina pirayor var första dagarna ljusskygga och gömde sig. Men nu när jag ska mata dom med räkor, så kommer dom upp till ytan och tar räkorna från mina fingrar...

Radera din kommentar
Personliga
Kommentar av: BollzterX den 2004-03-07

Pirayan är En rolig fisk om man har något fler av dom jag har 5 st och dom trivs och är nyfikna på allt som rör sig det är olika från fisk till fisk betende..Otroligt lättskötta djur.Vackra är dom också

Radera din kommentar
Mesigaste fiskarna jag har sett
Kommentar av: Dr.Evil den 2004-02-29

Dem är dem mesigaste fiskarna jag har sett. Enda gången dem är kaxiga är när dem är i naturen i stim på 1000 fiskar. I akvariet vågar dem aldrig lämna skuggan.

Radera din kommentar
Trevliga fiskar..
Kommentar av: Andreax den 2004-02-23

jag har ett litet stim på fyra pirayor som börjar närma sig 15cm. Jag har dom tillsammans med ett par röd ciklider, ett par scalarer och en påfågel ciklid i deras storlek. Han har blivit en i gänget och dom följs åt hela tiden. dom går på en diet med räkor och lite ciklid pellets.. dom är så fina och deras rykte är orättvist. Andreas

Radera din kommentar
Svårt att utfodra utan att smusta ner för mycket.
Kommentar av: Annsan den 2004-02-02

Min erfarenhet av Piraya är god. Men tyvärr så kan det vara lite svårt att utfodra dom. De är lite väl lättskrämda så om man lagt i foder och fiskarna blir skrämda så bli fodret liggande på botten och vattnet blir dåligt. Det tar lång tid innan fiskarna vågar sig fram från sina gömställen och då har oftast fodret löst upp sig....Men men...jag städer gärna lite extra för det är väligt fina fiskar...//Annso

Radera din kommentar
Tråkig?
Kommentar av: Garpen den 2003-04-20

Mina pirayor stod mest still i ett hörn.
Det kan nog bero på att jag aldrig fick dom att trivas. Det kan kanske bero på för litet akvarium (10st/325liter).
Andra jag pratat med har mer positiva erfarenheter.


Skit spännande
Kommentar av: Ekbor den 2003-03-14

fin och rolig firre om man har många

En av de lättaste!
Kommentar av: Markosaur den 2003-02-01

Hejsan!
Otroligt nog så är det här en av de lättaste skötta fiskar jag har haft, tänka sig det.
Den går på en diet of Räkor och Ciclid pellets

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information