Swedish flag English flag
Zoopet
Gymnocorymbus ternetzi
Tetror och tetraliknande

Gymnocorymbus ternetzi
Sorgmanteltetra


Vetenskapligt namn:
Gymnocorymbus ternetzi
Tidigare vetenskapligt namn:
Tetragonopterus ternetzi
Moenkhausia ternetzi
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Sorgmanteltetra
Ursprung:
Bolivia, Brasilien och Argentina.

Foto © Mark Smith
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är en mycket produktiv art och är en romspridare bland växter. Eftersom den är romrövare odlas den bäst i ett speciellt odlingsakvarium från vilket avelsdjuren flyttas omedelbart efter leken. Yngeln kläcks efter ca ett dygn och är lätta att föda upp.
Sorgmanteltetran är en fredlig stimfisk som passar i de flesta sällskapsakvarier. Den trivs i de flesta akvarier och ställer inga större krav på akvariets inredning, även om akvariet gärna kan innehålla en del växter och ha en inte alltför ljus botten.
Den är en mycket vanlig akvariefisk och dess popularitet beror till största delen på ungfiskarnas mycket intensiva svarta färg (främst på fenorna). Tyvärr mister äldre exemplar den svarta färgen och blir mer gråaktiga (fotot ovan visar ett äldre exemplar).
Hanens analfena är bredare än honans, dessutom är hanens ryggfena smalare och spetsigare. Honorna är något rundare, dessutom löper hennes analfensöm mer parallellt med buklinjen.
Om man har få av denna art, kan de ibland börja bita lite på fenorna hos fiskar med långa fenor. Foto 2 visar den vita formen av denna art och den är sannolikt en avelsform.


Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Snäll och tålig!
Kommentar av: Sorgmanteltetran den 2014-04-06

Jättebra fisk!
Jag har tre stycken och har haft dem sedan jag startade mitt akvarium för mer än ett år sedan.
De har överlevt allt som mina andra fiskar inte alltid har klarat. De är också väldigt snälla! De gör aldrig någon av mina andra fiskar illa. Det har faktiskt bara hänt en gång och då åt de upp mina neontetror (10st), men annars väldigt bra! :)

Rekommenderas starkt!

mycket fina
Kommentar av: wiktor den 2010-01-21

har 10 st sorgmantel tetror (stavning) dom ee mycket fina att titta på och bra för nybörjare mina har växt som tusan på två veckor "! och dom pasar bra i hop med svärdbärare ,neontetror,mal,praktbotia De är de jag har i mitt akvarie och dom ee mycket bra kompisar :)

Mörkare egentligen
Kommentar av: AQUA! den 2010-01-05

Mitt lilla stim är mycket mörkare än den på bilden. Stjärtfenan och ryggfenan är svarta.
(Den på bilden är förmodligen gammal)
Mycket fredlig och rolig att titta på!
Rekommenderas starkt till nybörjare!

Sorgmanteltetrayngel
Kommentar av: wolf488 den 2009-02-06

Kollade bakom min bakgrund och fann 16 sormanteltetrayngel fast jag inte sett dom leka.

Sorgmantel men Glad!
Kommentar av: Olof Loklint den 2007-09-26

Har 20 stycken som stimmar i mitt sällskapsakvarium. Trevliga och dekorativa fiskar. De växte snabbt från 3 till 5 cm. Deras beteende är underhållande. De sprider ut sig, letar mat, samlar ihop sig, stimmar fram och tillbaka i bakgrunden, stannar upp, sprider ut sig och letar mat i hela burken, samlar sig i stim och ockuperar ena hörnet i burken där de åker upp och ned i strömmen från innerfiltret. Klart sevärda och trevliga tetror som dessutom verkar robusta och tåliga. De är även väldigt GLUPSKA! När jag en gång i veckan bjuder på hackade räkor blir de som tokiga! Måste ses :)

sorgmanteltetra
Kommentar av: ollie den 2007-03-08

har 2 st har haft dem i 3,5 år första fiskarna jag köpte mår fint den ena blev av med fenan men den växte ut väldigt snälla

Ja!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-29

Detta är en jättebra nybörjarfisk!Köpte 3 st för ca ett år sedan (dom var inte yngel utan vuxna då) och dom lever än!Jag rekomenderar starkt denna fisk!

/Queen

Vacker tetra!
Kommentar av: Odane den 2006-10-16

Införskaffade fyra sorgmantlar som startup fiskar till mitt 80L akvarium och de är verkligen hur fina som helst. Livliga och skarpa i färgen. Den sorgmantel som finns på bilden gör tetran verkligen inte rättvisa. Skall införskaffa tio till om några veckor då den biologiska balansen i akvariet är ok. Jag kan verkligen rekomendera den här fisken!

Häftig fisk
Kommentar av: PlatyYngel den 2006-10-04

Har 5 st och ingen av dem är speciellt blek. Alla är mörka och fina, speciellt på morgonen när jag tänder ljuset.

Har just nu 2 gigantiska honor, är jättetjocka och dessutom VÄLDIGT stora. Dom håller ihop i karet och rör aldrig andra fiskar. Helroliga att sitta och kolla på.

Rekommendera varmt!!

väldigt!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-17

Väldigt vakra fiskar!

Livlig
Kommentar av: Fiskius den 2006-09-15

Köpte 10 st förra veckan och dom är mist sagt livliga och väldigt fina med :) Passar utmärkt till nybörjare, precis som jag :)

Fina!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-27

Dem här fiskarna är jättefina.Har själv 3st.Om man har dem i en röd hink (med vatten i såklart!!) och sedan släpper i dem i akvariumet är dom orange istället för svart.Har hänt det när jag gjorde en storrengöring i mitt akvarium!

/Queen

Coola fiskar
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-09

Köpte sorgmanteltetror för några dagar sedan och jag ångrar inte mitt köp. Jättefina att titta & på gömmer sig inte..

Ps.
Kommentar av: Ginny Nessy den 2006-06-07

Ps.

Du bör inte ha fler hanar än honor.

Vackra!
Kommentar av: Ginny Nessy den 2006-05-14

Sorgmanteltetrorna var de första fiskarna som jag köpte, (om jag minns rätt), de är fantastiska och jag ångrar definitivt inte köpet. Nu, efter några år, har jag bara 2 st kvar,

(anledningen till det är att jag inte vet om jag ska fortsätta med dem eller inte, jag ska starta om akvariet till hösten. En annan anledning är att jag just nu har alldeles för många fiskar i akvariet (enligt mig själv) för att köpa nya. Typ 99 % av fiskbesättningen består av söta små ancistrusyngel som jag måste "bli av med" först.)

och trots det är de faktiskt (!) mörkare i färgen än sorgmanteln på bilden.
Jag tycker de är de vackraste "gråa" akvariefiskarna som finns och verkar vara tåliga även för en nybörjares misstag.

Mina har alltid varit mycket lugna i jämförelse med andra stimfiskar, hanarna har gärna små revir, men ibland "överges" dem och de ansluter sig till stimmet.

Rekommenderas varmt!

En väldigt söt o pigg fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-05-14

Jag har 6 st sorgmantelfiskar och dom är väldigt livliga men altid lika roliga att titta på.Trivs utmärkt med kampfiskar!Väldigt glupska är dom också ,ser ut som hungriga pirayor när man ger dom mat!Men dom är jätte roliga att ha ,och det är (tycker jag) bra att ha fiskar att titta på när man känner sig ensam o ledsen.Lättskött och bra för nybörjare(som jag)

Vacker fisk
Kommentar av: calle95 den 2006-03-12

Den är mycket vacker så länge den är ung, men vid ålder tappar den tyvärr sin färg. Annars en mycket livlig stimfisk!

bästa tetra
Kommentar av: alcar den 2005-09-14

den här tetran är
fin
lättodlad odlar den
tåliga

Mörkare om de trivs
Kommentar av: Anna Munkhammar den 2004-11-05

Jag vet inte hur sannt det är men har hört att om de trivs bra blir de lite mörkare. Övertog några av min kompis som hade dem i ett för litet kar etc. Hos henne såg man knappt att de var tecknade men när de kom till mig (skryt :-P) blev de mycket mörkare i färgen. De var flera år gamla då men de blir iaf lite mörkare om de har det bra.

Radera din kommentar
en av dom sötaste fiskar jag har sett
Kommentar av: guppy9 den 2004-10-25

jag har 11 stycken dom är väldigt snälla

Radera din kommentar
Har 6 st..
Kommentar av: elvina den 2004-10-09

Köpte dom för några dar sen och dom har redan börjat "mobba" varandra..roliga och lätta fiskar..

Radera din kommentar
Tur?
Kommentar av: GaybrielSwede den 2004-05-19

Antingen har jag haft tur med mina, eller så gör jag något som är rätt utan att veta om vad, för mina är absolut mycket mörkare i färgen, trots att de är stora nu. Har haft dem i två år.

Radera din kommentar
funkar jättebra med kampfisk
Kommentar av: Lumpa den 2004-04-27

Har sju stycken i mitt ena akvarium. är där med 1 kamphanne och 3 kamphonor och en fjärilsciklid. Har aldrig haft några problem med att de attackerar kamphannen. Sen är de ju rätt läckra att titta på oxå..

Radera din kommentar
En mycket vacker akvariefisk!
Kommentar av: Bubblan89 den 2004-04-13

Sorgmanteltetran är min favorit tera. Den är otrolig vacker att ha i akvariet.
De fungerar inte så bra med långfenade fiskar som kampfisk eller guppy, de nafsar dem i fenorna så att de blir "fransiga".
När man köper sorgmanteltetror ska man köpa ett stim på minst 10 stycken. Om man bara har några stycken så kan de bli aggressiva och börja mobba andra akvarie invånare.
På bilden här på Zoopet så tycker jag att den ser ganska grå ut. De är svarta när de är unga och när de blir gamla blir färgen grå.

Jag rekommenderar varmt Sorgmanteltran =)

Radera din kommentar
Könskillnad
Kommentar av: Myzco den 2004-03-08

Det lättaste sättet att se vilka som är honor och vilka som är hanar är att kolla på ryggfenan. På hanen är det spetsig, på honan är den rundad.

Radera din kommentar
hej!
Kommentar av: Lovisa den 2003-08-23

En mycket trevlig och tålig tetra!
Har själv denna fisk med: Blodtetror, Fjärilciklider, Pakistanbotior, Långsträckt pansarmal och en Plecostomus i ett 90 liters kar.

Radera din kommentar
Livlig fisk
Kommentar av: ZeroZ den 2003-08-03

Denna fisk är som sagt livlig och vacker, och den rekomenderas varmt till akvarium där det inte finns allt för långa fenor att bita av =)

Radera din kommentar
Går Med Kampfisk......
Kommentar av: Inge Ting den 2003-08-03

Har mina med bl.a 3 slöjkampfiskar (Siamesisk, 1 Hane, 2 Honor).
Först var de på Hanens fenor men att separerat dem i annat kar ett par dar och sedan testat med att släppa i dem igen gick det hur bra som helst!=)

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Arken zoo