Tetror och tetraliknande

Hyphessobrycon megalopterus

Svart fantomtetra


Vetenskapligt namn:
Hyphessobrycon megalopterus
Tidigare vetenskapligt namn:
Megalamphodus megalopterus
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Svart fantomtetra
Ursprung:
Brasilien och Bolivia.
Foto på fisken Hyphessobrycon megalopterus Foto © Erik Ahlin
Allätare och köttätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är en romspridare bland finbladiga växter och är relativt lättodlad. Den odlas bäst i ett speciellt odlingsakvarium dit man flyttar ett par.
Den svarta fantomtetran är en fredlig stimfisk (men kan också hållas parvis) som passar i de flesta sällskapsakvarier ihop med andra fredliga fiskar.
Ett lämpligt akvarium skall innehålla tätt med växter (vid sidorna och utefter bakrutan) och ha ett något dämpat ljus (några flytväxter).
Hanarna är slankare än honorna, som speciellt under lekperioden är rundare. Hanarna är mörkare och har svartare fenor, honornas fenor är rödaktiga.
Denna art är en relativt vanlig akvariefisk.

Medlemmarnas kommentarerSnyggaste tetran!
Kommentar av: Isako den 2018-05-08

Jag kan tycka att tetror är lite "långtråkiga" men har verkligen klickat med denna fining! Har ett litet stim på 5 just nu och planerar att utöka till runt 20, så att de fyller ut mitt 250 liters. De är lika enkla som andra tetror men är så mycket snyggare! De är glupska, nyfikna och verkar tycka om att visa upp sina fina fenor. De busar och "dansar" för varandra och inspekterar allt och alla i akvariet. På håll ser de nästan ut som ögon som simmar runt!

Vilken tur jag hade
Kommentar av: 022helpek den 2011-01-19

när jag följde akvariehandlaren råd! 14 st simmar i mitt kar. tilläggas till fakta texten att honorna förutom röda fenor oxå har en rödaktig nyans på kroppen - man kan nästan tro att det är en annan art.
Konstigt nog är det många som får enbart individer av det ena könet (hände även mig -första omgången var bara hanar) - så kolla upp när du handlar att de verkligen ser olika ut i påsen! Bör inte vara färre än 10 - det är så vackert när de spelar för varandra.Tycks bli lite blekare när de blir gamla dock.

Väldigt snygga fiskar.
Kommentar av: felina_79 den 2006-11-08

Köpte 10st Fantomtetror här om dagen som jag har i mitt 100-liters, och måste säga att jag tycker att det e en av dom snyggaste tetrorna som finns. Mycket trevlig fisk som härjar runt i hela akvariet. Skall nog köpa 10st till mitt 300-liters också!

Lycklig ägare till 10 små individer
Kommentar av: Kyoo den 2006-10-29

Har startat upp mitt första akvarium 84 l.
I fredags flyttade 10 glada fantomer in i akvariet. 6 hannar och 4 honor. Alla verkar må bra och det är roligt att se hur de intar sitt nya hem.

Stiliga
Kommentar av: ViZiR den 2004-09-02

Ja, de är helt enkelt stiliga när de glider omkring i karet i ett litet stim på fem..
Måste ha fler, då blir det ännu vackrare!

Radera din kommentar
Mycket fina fiskar
Kommentar av: twistedfish den 2003-09-04

Jag har ett antal svarta fantomtetrer och är riktigt nöjd med dem och mina hanar är mycket svartare än de på bilden. Köper hellre svart fantomtera än sorgmantel tetra på grund av den riktigt svarta färgen

Radera din kommentar
Toppen fisk!!!
Kommentar av: heffa den 2003-05-29

Detta är en riktigt trevlig fisk! Den är på många sätt BASIC och väldigt rolig att se på när hanen imponerar på honan, genom att simma runt henne. Enligt min helt egna smak, så tycker jag att den är haj liknande till utseendet. Har åtta styck hittills och det kan bli ett par till!!!

trevlig & fin
Kommentar av: unicorn den 2003-02-06

jag har fantomtetror och har haft länge, jag har två par. Två hanar och två honor. Dom är mycket fina. Dom leker och visar upp sej för varandra hela tiden. Dom är inte så färgglada men ändå trevliga och fina fiskar.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information