Tetror och tetraliknande

Hyphessobrycon pulchripinnis

Citrontetra


Vetenskapligt namn:
Hyphessobrycon pulchripinnis
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Citrontetra
Ursprung:
Brasilien: Amazonas.
Foto på fisken Hyphessobrycon pulchripinnis Foto © Kjell Fohrman
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, använd gärna ett s.k. färgfoder för att få fram de bästa färgerna.
Den är en romspridare bland växter och är relativt lättodlad, men inte så produktiv. Den odlas bäst i ett speciellt odlingsakvarium dit man flyttar ett par.
Citrontetran är en fredlig stimfisk som passar i de flesta sällskapsakvarier ihop med andra fredliga fiskar. Den kan dock vara något skygg och för att den skall trivas och visa upp sina bästa färger är det nödvändigt med hög kvalitet på vattnet (täta delvattenbyten), tätt med växter (vid sidorna och utefter bakrutan), ett något dämpat ljus (några flytväxter) och en mörk botten.
Hanarna är slankare än honorna, som speciellt under lekperioden är rundare. Hanens analfena har en mer markerad svart söm.

Medlemmarnas kommentarer



Växtfoder
Kommentar av: c90368 den 2007-03-26

Har sedan en tid konstaterat att någon äter av finare växtblad. Matade idag med endast ärtor. Citrontetrorna var extremt intresserade av detta! Så troligtvis är det de som även tuggar på växterna. Detta stämmer även tidsmässigt då jag köpte dem för ca två månader sedan och växtskadorna kommit under denna period. Hade funderat på denna tetra i över ett år innan inköpet och har definitivt inte blivit missnöjd. Fungerar perfekt med mina fullt utväxta Scalarer.

Favorittetran
Kommentar av: Bilbo den 2002-11-28

Denna tetra är lättskött och mycket vacker, den fisk som är på bilden gör inte arten rättvisa eftersom den gula sömmen på analfenan inte syns tydligt, med rätt foder och rätt ljus gör inte den här fisken någon besviken, den blir dessutom tillräckligt stor för att klara Scalarer och liknande, mina trivs utmärkt i ca 30 grader tillsammans med Discus och Flaggciklider

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information