Hemigrammus bleheri
Tetror och tetraliknande

Hemigrammus bleheri
Rödmunstetra, rödhuvudstetra


Vetenskapligt namn:
Hemigrammus bleheri
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Rödmunstetra, rödhuvudstetra
Utbredning:
Colombia och Brasilien.

Foto: Christian AlfredssonOdlingsvalör

Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är inte lika lättodlad som många av de andra tetrorna. Den är en romspridare som helst leker i stim bland finbladiga växter. Äggen kläcks efter 28-36 timmar och är frisimmande efter 4 dygn. Ynglen är mycket små.
Rödmunstetran är en fredlig, livlig stimfisk som passar i de flesta sällskapsakvarier. Den är dock en något ömtålig art som ställer ganska höga krav på vattnet (pH, temperatur etc.) Man bör använda ett vattenpreparat vid vattenbyten.
Ett lämpligt akvarium innehåller en del växter och har en inte alltför ljus botten.
Hanarna är slankare än honorna, som är något rundare, speciellt under lekperioden.
Den förväxlas ofta med Hemigrammus rhodostomus och Petitella georgiae. H.bleheri har intensivare färger än de bägge andra.

Anmäl fel på artbeskrivningen

Fler bilder på samma art

Nedan kan Zoopet's medlemmar lägga in en kommentar om sin EGEN erfarenhet av denna art. Diskussioner om arten skall föras i Zoopets "Forum" och inte här och därför får inga frågor ställas, man får inte heller gå i polemik med andras synpunkter. Berätta enbart om dina EGNA erfarenheter av arten.

Köpes och Säljes-annonser får inte förekomma bland kommentarerna och sådana raderas snart de upptäcks och dessutom kommer personen som lagt in dom att faktureras 500 kr inkl. moms.

Alla kan ta del av denna information. Zoopet garanterar inte att den information som anges är korrekt


Rödmunar och Slöjstjärt av Smulle (2016-03-10 13:03:52)

Jag har startat upp ett 180 liters kar där jag har rödmunstetra, kilrasabora och guppy. ..
I dag kom en slöjstjärt som inte har nått hem. Jag googlade och fick det till att den ska gå ihop med mina för dom är alla fredliga....
Men rödmunnarna beter sig som ett stim pirayor, dom jagar skiten ur stackars slöjan... Kommer detta avta eller går inte dom ihop över huvudtaget? ??????

Räd av Smulle (2016-03-10 12:03:59)

Vacker. av Ryskbompa (2012-10-11 22:10:17)

Superläcker och rolig tetra. Lätt värt dom extra kronorna dom kostar. :D

Supersöta av Plejaderna (2012-02-29 21:02:37)

Har precis köpt 11 sticken ca 2 cm stora tetrisar. Var så fina i butiken men väl hemma i 260l blev de jättebleka. Just nu, 2 och ½ timme efter inkoppningen är de åter röda på huvudet och simmar så fint tillsammans. Skall bli spännande se de växa upp!

Vacker fisk av prisoner (2009-03-12 15:03:04)

Har själv 30st viltfångade Rödmundstetror. Jätte vackert. Dom går i hop med mina Scalarer utan problem med att bli uppätna. Tycker dock att dom kan vara lite kräsna vad det gäller maten och känsliga mot ph värdet och temp i vattnet om man vill se dom färga ut ordentligt. .

Det märks om de trivs av Twitch (2008-09-24 18:09:36)

Hemigrammus bleheri röda segment avmynnar till ett sträck en bra bit efter gälarna om det är bra vatten och de trivs. Ibland nästan en huvudlängd till. Är de stressade eller befinner sig i ogynnsamma vattenförhållanden visas inte detta (åtminstonde inte alls lika tydligt) utan den kommer endast vara röd vid huvudet.

Det är bara bleheri som har detta genetiska drag, dess släktingar är endast röd vid huvudpartiet, som också är svagare rött.

Om mina rödmunnar av Solid (2007-08-16 22:08:14)

För tillfället har jag tio rödmunnar i mitt akvarium.

Från början köpte jag åtta stycken rödmunstetror. Trots att jag, med tanke på deras känslighet för nytt vatten, tog det lugnt när jag introducerade dom i akvariumet så dog hälften inom två dagar av omställningen. De andra överlevande fick dock snart färg och verkade trivas, så jag gjorde ett nytt försök. Snart köpte jag 6 till vilka överlevde allihopa.

När jag någon månad senare skaffade nytt akvarium på 200 L märktes det att de verkligen började komma till sin rätt.

Numera har de starka färger och har växt till sig ordentligt. Det är minst sagt intressant att se deras stimbeteende. De är otroligt utpräglade stimfiskar och vänder en av dom håll följer alla efter, de håller ALLTID ihop!

Lite mer som stämmer/ inte stämmer om rödmunnarna... Ofta läser man att de bara äter mycket smått foder. Mina äter precis allt som går in i munnen, och trots en liten mun lyckas dom proppa i sig röda mygglarver hela. Vanligen kan man läsa att hanarna har djupare rött huvud. Men mina har allihopa lika mörkröda huvuden, dock är honorna betydligt rundare och nämnvärt större än hannarna. När det gäller vattenbyten är de mer eller mindre kända som mycket känsliga. Men enligt min uppfattning gäller det endast innan dom aklimatiserat sig. När de trivs i akvariet och vant sig vid vattenbyten är dom inte ett dugg känsligare än andra fiskar.

Rekommenderar dom absolut, men inte i för små akvarier. Dom behöver en del simutrymme för att trivas!

Helt underbar tetra! av felix_ragnar (2007-07-31 16:07:31)

Enligt mig den finaste tetran. Den stimmar helt underbart bra. Den stimmar även ibland med andra tetror har jag märkt. Så vill man ha ett fint inslag i sin SA-burk så ska ni skaffa rödmunstetror

Mycket trevlig fisk av gizmogirl (2007-02-07 09:02:22)

Har för tillfället 5 st av dessa och det är 3:e året de är inne på nu så de är tåliga.Ska införskaffa fler sen när det blir vår :).

favorit av strato82 (2007-01-12 22:01:14)

Min favorit stimfisk. Håller ihop helatiden.

Coola av Oregistrerade (2006-09-20 16:09:20)

Coola fiskar det här!

/Queen

tuffing av Oregistrerade (2006-09-18 19:09:09)

jag hade 12 st i mitt akvarium men tyvärr blev 11 st uppätna en min pakistanbotia :( fast den som e kvar nu e riktigt kaxig, den är en av dem elakaste i akvariet nu ;)

Härlig fisk :D av Oregistrerade (2006-03-30 17:03:49)

Jag har, sen tre månader tillbaka ett stim på 10 rödmunstetror.

När dom köptes var dom ganska små och bleka. Nu har dom växt säkert 1-2 cm och har starka färger. Dom håller alltid ihop och mår hur bra som helst!

har läst nånstans att dom är svårskötta och skygga, men det vet tydligen inte mina..... :P

Har även läst att dom bara äter väldigt smått foder, men mina äter röda mygglarver utan problem.

Jättefin, trevlig stimfisk!

Superfisk av Jonna91 (2005-07-17 17:07:16)

Jag har 12 stycken indianer(som vi kallar det) i mitt akvarium, dem stimmar jättebra och dem är inte alls så svåra att hålla som det sägs. De tål ändå ganska mycket och är förövrigt mycket vackra :D

gammal bicht-fisk av lenis3 (2004-12-04 00:00:00)

hej! har 10 rödmunnar och från början stimmade de bra i mitt 100l. Nu har en gammal fisk "tagit över" karet typ och jagar bort de andra rödmunnarna när de kommer i närheten. Just denna fisk har jag fått av en kompis för 2 år sen och han i sin tur hade fått den av någon. Så jag tror den är rätt gammal och tjurig typ. men fin!

hade dock problem när jag köpte rödmunnarna, några dog p.g.a att stjärtfenan på något sätt "försvann". detta hände några fiskar och endast en med detta symptom klarade sig. tror 2-3 st dog. vet inte vad som hände, kanske bet de varann i fenan inuti påsen och sen blev det någon form av infektion.

slutligt, mycket fina fiskar.

Köpte 18 st idag. av Mård (2004-09-09 00:00:00)

Funderar på att köpa några fler i morgon....hur fina som hällst...riktigt stiliga när dom simmar ihop :)

Jättebra fisk tycker jag! av MusiCat (2003-05-13 00:00:00)

Jag har sju rödmunstetror som verkligen håller ihop jämt! Har haft dem i över ett år, och de är de enda fiskarna som alltid verkar ha mått jättebra! Det sägs ju att de är känsliga fiskar, men det har jag inte sett någonting av alls! Fina fiskar i stim, med knallröda huvuden!

Stimfisk av Emanuel (2003-02-22 00:00:00)

Håller med fullständigt.

Håller ihop i vått verkar det som. :)
Alltid i grupp vilket är bra då mina scalarer ibland verkar närgångna på ensamma fiskar.

stimfisk! av Jonas81 (2002-09-04 00:00:00)

vill du ha en fisk som håller i hop i stim så ska du sattsa på rödmunstetran.