Tetror och tetraliknande

Hemigrammus bleheri

Rödmunstetra


Vetenskapligt namn:
Hemigrammus bleheri
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Characidae
Handelsnamn:
Rödmunstetra
Ursprung:
Colombia och Brasilien.
Foto på fisken Hemigrammus bleheri Foto © Christian Alfredsson
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Den är inte lika lättodlad som många av de andra tetrorna. Den är en romspridare som helst leker i stim bland finbladiga växter. Äggen kläcks efter 28-36 timmar och är frisimmande efter 4 dygn. Ynglen är mycket små.
Rödmunstetran är en fredlig, livlig stimfisk som passar i de flesta sällskapsakvarier. Den är dock en något ömtålig art som ställer ganska höga krav på vattnet (pH, temperatur etc.) Man bör använda ett vattenpreparat vid vattenbyten.
Ett lämpligt akvarium innehåller en del växter och har en inte alltför ljus botten.
Hanarna är slankare än honorna, som är något rundare, speciellt under lekperioden.
Den förväxlas ofta med Hemigrammus rhodostomus och Petitella georgiae. H.bleheri har intensivare färger än de bägge andra.

Medlemmarnas kommentarerRödmunar och Slöjstjärt
Kommentar av: Smulle den 2016-03-10

Jag har startat upp ett 180 liters kar där jag har rödmunstetra, kilrasabora och guppy. ..
I dag kom en slöjstjärt som inte har nått hem. Jag googlade och fick det till att den ska gå ihop med mina för dom är alla fredliga....
Men rödmunnarna beter sig som ett stim pirayor, dom jagar skiten ur stackars slöjan... Kommer detta avta eller går inte dom ihop över huvudtaget? ??????

Vacker.
Kommentar av: Ryskbompa den 2012-10-11

Superläcker och rolig tetra. Lätt värt dom extra kronorna dom kostar. :D

Vacker fisk
Kommentar av: prisoner den 2009-03-12

Har själv 30st viltfångade Rödmundstetror. Jätte vackert. Dom går i hop med mina Scalarer utan problem med att bli uppätna. Tycker dock att dom kan vara lite kräsna vad det gäller maten och känsliga mot ph värdet och temp i vattnet om man vill se dom färga ut ordentligt. .

Det märks om de trivs
Kommentar av: Twitch den 2008-09-24

Hemigrammus bleheri röda segment avmynnar till ett sträck en bra bit efter gälarna om det är bra vatten och de trivs. Ibland nästan en huvudlängd till. Är de stressade eller befinner sig i ogynnsamma vattenförhållanden visas inte detta (åtminstonde inte alls lika tydligt) utan den kommer endast vara röd vid huvudet.

Det är bara bleheri som har detta genetiska drag, dess släktingar är endast röd vid huvudpartiet, som också är svagare rött.

Om mina rödmunnar
Kommentar av: Solid den 2007-08-16

För tillfället har jag tio rödmunnar i mitt akvarium.

Från början köpte jag åtta stycken rödmunstetror. Trots att jag, med tanke på deras känslighet för nytt vatten, tog det lugnt när jag introducerade dom i akvariumet så dog hälften inom två dagar av omställningen. De andra överlevande fick dock snart färg och verkade trivas, så jag gjorde ett nytt försök. Snart köpte jag 6 till vilka överlevde allihopa.

När jag någon månad senare skaffade nytt akvarium på 200 L märktes det att de verkligen började komma till sin rätt.

Numera har de starka färger och har växt till sig ordentligt. Det är minst sagt intressant att se deras stimbeteende. De är otroligt utpräglade stimfiskar och vänder en av dom håll följer alla efter, de håller ALLTID ihop!

Lite mer som stämmer/ inte stämmer om rödmunnarna... Ofta läser man att de bara äter mycket smått foder. Mina äter precis allt som går in i munnen, och trots en liten mun lyckas dom proppa i sig röda mygglarver hela. Vanligen kan man läsa att hanarna har djupare rött huvud. Men mina har allihopa lika mörkröda huvuden, dock är honorna betydligt rundare och nämnvärt större än hannarna. När det gäller vattenbyten är de mer eller mindre kända som mycket känsliga. Men enligt min uppfattning gäller det endast innan dom aklimatiserat sig. När de trivs i akvariet och vant sig vid vattenbyten är dom inte ett dugg känsligare än andra fiskar.

Rekommenderar dom absolut, men inte i för små akvarier. Dom behöver en del simutrymme för att trivas!

Helt underbar tetra!
Kommentar av: felix_ragnar den 2007-07-31

Enligt mig den finaste tetran. Den stimmar helt underbart bra. Den stimmar även ibland med andra tetror har jag märkt. Så vill man ha ett fint inslag i sin SA-burk så ska ni skaffa rödmunstetror

Mycket trevlig fisk
Kommentar av: gizmogirl den 2007-02-07

Har för tillfället 5 st av dessa och det är 3:e året de är inne på nu så de är tåliga.Ska införskaffa fler sen när det blir vår :).

favorit
Kommentar av: strato82 den 2007-01-12

Min favorit stimfisk. Håller ihop helatiden.

Coola
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-20

Coola fiskar det här!

/Queen

tuffing
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-18

jag hade 12 st i mitt akvarium men tyvärr blev 11 st uppätna en min pakistanbotia :( fast den som e kvar nu e riktigt kaxig, den är en av dem elakaste i akvariet nu ;)

Härlig fisk :D
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-03-30

Jag har, sen tre månader tillbaka ett stim på 10 rödmunstetror.

När dom köptes var dom ganska små och bleka. Nu har dom växt säkert 1-2 cm och har starka färger. Dom håller alltid ihop och mår hur bra som helst!

har läst nånstans att dom är svårskötta och skygga, men det vet tydligen inte mina..... :P

Har även läst att dom bara äter väldigt smått foder, men mina äter röda mygglarver utan problem.

Jättefin, trevlig stimfisk!

Superfisk
Kommentar av: Jonna91 den 2005-07-17

Jag har 12 stycken indianer(som vi kallar det) i mitt akvarium, dem stimmar jättebra och dem är inte alls så svåra att hålla som det sägs. De tål ändå ganska mycket och är förövrigt mycket vackra :D

gammal bicht-fisk
Kommentar av: lenis3 den 2004-12-04

hej! har 10 rödmunnar och från början stimmade de bra i mitt 100l. Nu har en gammal fisk "tagit över" karet typ och jagar bort de andra rödmunnarna när de kommer i närheten. Just denna fisk har jag fått av en kompis för 2 år sen och han i sin tur hade fått den av någon. Så jag tror den är rätt gammal och tjurig typ. men fin!

hade dock problem när jag köpte rödmunnarna, några dog p.g.a att stjärtfenan på något sätt "försvann". detta hände några fiskar och endast en med detta symptom klarade sig. tror 2-3 st dog. vet inte vad som hände, kanske bet de varann i fenan inuti påsen och sen blev det någon form av infektion.

slutligt, mycket fina fiskar.

Radera din kommentar
Köpte 18 st idag.
Kommentar av: Mård den 2004-09-09

Funderar på att köpa några fler i morgon....hur fina som hällst...riktigt stiliga när dom simmar ihop :)

Radera din kommentar
Jättebra fisk tycker jag!
Kommentar av: MusiCat den 2003-05-13

Jag har sju rödmunstetror som verkligen håller ihop jämt! Har haft dem i över ett år, och de är de enda fiskarna som alltid verkar ha mått jättebra! Det sägs ju att de är känsliga fiskar, men det har jag inte sett någonting av alls! Fina fiskar i stim, med knallröda huvuden!

Stimfisk
Kommentar av: Emanuel den 2003-02-22

Håller med fullständigt.

Håller ihop i vått verkar det som. :)
Alltid i grupp vilket är bra då mina scalarer ibland verkar närgångna på ensamma fiskar.

stimfisk!
Kommentar av: Jonas81 den 2002-09-04

vill du ha en fisk som håller i hop i stim så ska du sattsa på rödmunstetran.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information