Bli medlem på Zoopet

Text: Kjell Fohrman

Den 12/2 2003 så besökte Kjell Fohrman och Christian Alfredsson för Zoopets räkning Simontorp Säteri AB som är en av sveriges största grossister på akvariefisk, akvarier och akvarietillbehör.

Resultatet av detta besök blev ett reportage om företaget samt ett antal foton på fisk som vi framöver kommer att använda på Zoopet.

 

  Simontorp Säteri ligger i ett naturskönt område mitt i Skåne.
  Denna byggnad är den ursprungliga bostaden för familjen Rausing.
  Simontorps VD Stellan på sitt kontor.
  Till höger ligger kontorsdelen, i de stora byggnaderna till vänster ryms en del av lagret och odlingen.
  På Stellans kontor står detta lilla, men snygga, akvarium.
  Några hundra svärdbäraryngel på tillväxt. Svärdbärare har odlats sedan 1995.
  På Simontorp bedrivs odling i stor skala av koi. Här syns några av de halvmeterlånga avelsdjuren
  Simontorp har ett flertal egna transportbilar, från stora lastbilar till små "minibussar" som denna.
  Plocklagret på några hundra kvadratmeter som vid starten var det enda varulagret. Nu har antalet kvadratmeter lageryta mångdubblats.
  Några av odlingskaren för ciklider.
  Benny var en av de första som Simontorp anställde på fisksidan. Idag ansvarar han för försäljningen.
  Mats är den som ansvarar för odlingen av sällskapsfisk. Här förbereder han matning med nykläckt artemia.
  Avelshonor av svärdbärare som går ca. tio st i varje nätkasse där de nyfödda ynglen kan simma igenom nätmaskorna.
  Hasse ansvarar för den stora ciklidodlingen.
  I hela denna lokal odlas ciklider. Totalt används ca. 500 akvarier i ciklidodlingen.
  Några av de drygt 2.000 akvarierna.
  Den fisk som det säljs mest av är neontetran.
  I de stora bassängerna "kokade" det av koi-yngel som var ca 10 cm långa.
  Britt som ansvarar för tillbehörslagret skriver ut en följsedel på datorn.
  En jättelik lagerbyggnad är fylld med enbart akvarier för försäljning.
  Hela Simontorpgänget samlat för fotografering. Fotot tagit vid ett högtidligt tillfälle när en av de anställda gick i pension.

Simontorp Säteri är ett företag inom Tetra Pak koncernen och här har genom åren skett en hel del stora förändringar. Företagets namn kommer naturligtvis från själva egendomen med samma namn. 1941 köptes egendomen av Ruben Rausing (som avled 1983) och har alltsedan dess förblivit i familjens ägo. Från början så utvecklades här förpacknings-lösningar för mjölk och de flesta av oss håller väl nära nog dagligen i en "Tetra Pak". Idag ryms här en grossistanläggning med akvarier, tillbehör och akvariefisk.

Vildsvin men inga mobiler
Säteriet ligger mycket naturskönt mitt i Skåne. Ja det ligger till och med så avskilt ute i naturen att mobilen inte fungerar här och då förstår ju alla moderna människor hur fruktansvärt isolerat det måste ligga!!! Nåväl även om det ligger lite för sig själv så är det faktiskt nära till väldigt mycket, det tar t.ex. mindre än 45 minuter till Köpenhamn.

Inom området finns två vilthägn på 290 respektive 180 hektar och här är viltstammarna täta med dovhjort, rådjur, vildsvin och mufflon. Dessa trivs i den natursköna och varierande terrängen. I dammarna inom hägnet finns gott om inplanterad ädelfisk och kräftor vilket gör det hela till ett eldorado för den sportfiskeintresserade.


Övervintrande student
På kontoret träffar jag på Stellan som 1968 började jobba på Simontorp. Han började jobba där för att genomföra ett student/forskningsprojekt över sommaren, men det blev en minst sagt lång sommar, eftersom han fortfarande jobbar kvar där. Sedan åtskilliga år är han VD. Nu blev hans uppgift att svara på mina frågor:


Hur kommer det sig att ni på Simontorp egentligen började med akvariefisk?
Fisk har faktiskt odlats här på Simontorp i över 300 år: ruda, karp, öring, regnbåge, piggvar....

Från slutet av 1960-talet var signalkräfta för inplantering den överlägset största produkten med en produktion av ca 1 miljon stycken per år. 1994 ändrades så reglerna för inplantering, så att signalkräfta bara fick inplanteras där de redan fanns. Marknaden för oss försvann över natten, och vi stod här med en fin odlingsanläggning och kunnig personal.

Vi fick då förfrågan från några zoogrossister om vi inte kunde odla akvariefisk till dom? Efter stor tvekan beslöt vi att göra ett försök, och började med svärdbärare, black molly och platy. Det var sommaren 1995. Ja, så gick det som det gick.....


Men nu har ni ju även annat än fisk
Från början handlade det i stort sett "bara" om fisk men när vi så 1999 köpte Fohrman Aquaristiks grossistverksamhet på akvarietillbehör så ökade försäljningen rejält. Inte bara tillbehörsförsäljning sköt rejält fart utan faktiskt även fiskförsäljningen började öka rejält. Vi har sedan dess mer än 4-dubblat vår omsättning. Just nu ligger ökningstakten på 25-30% per år, vilket vi naturligtvis är mycket nöjda med.


Vad tror du om framtiden för akvariehobbyn?
Mycket ljus framtid. Ökad urbanisering gör att människan avlägsnas alltmer från naturen. Men behovet sitter i generna! Akvariet är den enda "biotop" som man kan ha i en modern lägenhet.


Idag måste ju alla som jobbar med levande djur utbilda sig. Lagstiftningen säger dock att bara en person från varje företag måste gå en utbildning, men ni har skickat alla de som jobbar med fisken hos er på utbildning. Varför?
Investering i utbildning av personal är väl använda pengar som man får igen i förbättrat resultat. Dessutom kan våra kunder (butikerna) ringa direkt till fiskavdelningen och då skall vårt folk ha ungefär samma kunskapsnivå som uppringaren. Dessutom gillar jag personligen utbildningskravet, för det höjer branschens anseende!


Ni har ju mängder av produkter i ert sortiment, men vilken produkt säljs egentligen mest?
Startset för akvarier är den största produkten, vilket ju visar på en ljus framtid för akvaristiken.


I ert sortiment finns ett stort antal varumärken, men vilket varumärke är viktigast för er?
Svårt att säga - konkurrensen är hård men om jag måste nämna några så får det bli Aquael och Aquatic Nature som ligger i varsin ände av prisskalan.


Ni har satsat väldigt mycket på egen odling av akvariefisk, men hur mycket av det ni säljer är odlat?
Ungefär 45% odlar vi idag själva, medan ungefär 25% köps in från andra odlare i norden, 20% kommer från asiatiska odlare, medan ca 10% är vildfångat.

Vi har dock redan investerat väldigt mycket i att bygga ut vår egen odling och vi kommer i framtiden att investera än mer. Vår målsättning är att vi skall odla 90% själva.

Vilken är din favoritfisk
Allra godast är Guldbraxen (Dorada)!
Bland akvariefiskarna har jag valt grön tigerbarb+tigerbarb+kongotetra till mitt eget akvarium hemma, så det besvarar väl frågan.

Akvarium på alla rum
Jag avslutar pratstunden med Stellan för att bege mig över till fiskavdelningen. På vägen ut tittar jag in på övriga kontorsrum för att heja på Benny, Micke och Andreas och samtidigt passar jag på att kolla på deras akvarier. Det är nämligen så att samtliga har sitt eget akvarium på sina resp. kontorsrum. Rätt ovanligt, visst brukar man hitta ett utställningskar i något utrymme dit alla besökare kommer (även detta finns här), men att var och en på kontoret har sitt eget akvarium att ta hand om hör definitivt till ovanligheterna, klart positivt.


Sällskapsfiskodling
Utomhus var vädret kanon och omgivningarna gnistrande vackra och jag tog en kort promenad (kort pga att det var snö och att jag hade lågskor) innan jag begav mig in i den tropiska hettan i fiskhallen.

Först stötte jag på Mats Ljung som är den som basar för odlingen av sällskapsfisk. Han hade mängder av fisk att ta hand om - mest levandefödare som guppy, platy, svärdbärare och molly men även en hel del barber och tetror och mycket annat. Massor av fisk av hög kvalitet och man förstår verkligen att deras ambition är att i framtiden själva kunna odla 90% av all fisk de säljer när man ser hur bra det fungerar här, men redan nu är det trångt i odlingen så det blir säkert ytterligare en utbyggnad framöver.

Ciklidodling
Än mer imponerande är faktiskt den jättelika lokalen där det i stort sett enbart odlas ciklider. Denna avdelning innehåller ca 500 akvarier berättar Hans Emilsson för mig. Hasse är ett känt namn i ciklidkretsar och han har under många år haft en egen ciklidodling från vilken han sålt fisk till affärer och grossister runt om i Sverige. Anledningen till att han slutade med detta var att det uppstod stora problem med att skicka ut fisken till kunderna. SJ slutade ta FOTO O fiskfrakter och priset på flygfrakt steg dramatiskt och man blir nästan tvungen att själv köra ut och leverera fisken, men eftersom Sverige är stort var detta ohållbart i längden. Då fick han ett erbjudande från Simontorp om en anställning samtidigt som de köpte hans anläggning. Nu jobbar han heltid med att odla ciklider på Simontorp i den anläggning som måste vara Sveriges största ciklidodling.


0.5 miljoner liter vatten
Hela anläggningen är riktigt stor eftersom här självklart inte bara finns dessa bägge odlingsavdelningar utan även en stor karantänsavdelning och en jätteanläggning där all försäljningsfisken går.

Sedan finns det också en stor dammanläggning inomhus där man hittar tusentals med koi som dras upp under vinterhalvåret för att vara leveransklara till våren när dammsäsongen startar.

Totalt finns mer än 1.500 enheter som tillsammans innehåller ca 500.000 liter med vatten. Tänk på det när det känns jobbigt att byta vatten på sitt akvarium hemma i vardagsrummet.


Tio i Topp
Med datorernas hjälp så skaffade Stellan fram info om de fiskarter som de sålde mest av under ett år. Denna "Tio i Topp"-lista fick följande utseende.
1/ neontetra
2/ guppy
3/ kardinaltetra
4/ platy
5/ svärdbärare
6/ ancistrus
7/ siamensis
8/ slöjstjärt
9/ koi
10/ dvärggurami

Inte direkt överraskande att dessa toppar listan, men när jag gick runt och tittade så hittade jag också många intressanta och nya och udda arter som jag inte sett innan. Många av dessa fotade Christian och vi kommer framöver att presentera dom bland artbeskrivningarna på Zoopet.

Stora lagerutrymmen
När det blev för varmt inne i den tropiska hettan, tog jag en runda ute på tillbehörslagret. Från början rymdes akvarietillbehören i en liten lagerlokal på några hundra kvadratmeter. Nu var utrymmena mångdubbelt större och det finns tusentals med produkter i lager från små syrestenar till akvariemöbler med 900 liters akvarier. Bara av akvarium så säljer Simontorp dessa fabrikat Aquael, Aqualux, Bioplast, Aqua Medic, Akva Stabil och Aquatic Nature -totalt närmare 100 olika modeller och sedan tillkommer ju också bänkar i olika färger etc. Rätt mycket att hålla reda på och i lager, men så har också lagerutrymmet mångdubblats under de senaste åren.


Expansivt företag
Utan tvekan är Simontorp ett expansivt företag som satsar mycket på egen odling vilket gläder mig som akvarist väldigt mycket. Den som vill ha ytterligare information om Simontorps Säteri kan titta in på deras hemsida www.simontorp.se.

Men de 6 timmarna på Simontorp hade gått snabbt och det började mörkna utomhus så det var hög tid för mig och Christian att bege oss hemåt efter en trevlig dagsutflykt till Skåne.Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik