Djurmagazinet

Text och foto: Micke Norén

1) Ta ett tomt glasspaket i plast, eller liknande. Klipp av locket, tvärs av, på mitten. Tryck ned ena halvan av locket på högkant in i glasspaketet, ungefär mitt på glasspaketet, så den sitter fast och delar av glasspaketet i två halvor. Det skall vara tätt mellan locket och sidorna, men en glipa på ett par millimeter mellan glasspakets-botten och lockets kant. Det kan behövas en tejpbit för att hålla locket på plats.


2) Ta en rågad matsked (det blir ungefär 20 gram) bordssalt, med eller utan jod spelar ingen roll, i en liter vatten och häll det saltade vattnet i glasspaketet så det fylls till cirka hälften.


3) Häll sedan ett kryddmått artemia-ägg på ena sidan om "avspärrningen", och ställ glasspaketet ljust (ger bättre kläckning) och på så sätt att temperaturen blir mellan 20 och 30 grader (idealiskt är cirka 25-27 grader).


4) Vid 25 grader kläcks artemiaäggen efter cirka 24 timmar: Du kan se de nykläckta artemiorna som små hoppande gulbruna prickar.

5) Artemia dras till ljus, så tänd en lampa vid ena hörnet av glasspaketet, på den sida av "avspärrningen" där du INTE la i äggen.


6) Artemiorna simmar under avspärrningen mot ljuset, och samlas i en tät svärm närmast lampan, medan de tomma äggskalen blir kvar på andra sidan av avspärrningen.


7) Du kan nu lätt suga upp artemiorna med en slang & ned i ett nylonkaffefilter eller artemiasåll.


8) Tvätta artemian i sållet genom att FÖRSIKTIGT skölja dem med kranvatten. Om man, som på bilden, har ett flatbottnat såll, kan man koncentrera artemiorna i ett hörn genom att luta sållet.


9) Klart! Nu är det bara att mata fiskarna med artemian.

Artemian bör användas samma dag som den kläcks, detta eftersom den snabbt förlorar i näringsvärde. Det innebär att man får starta om varannan dag med nytt vatten & nya ägg. Genom att ha två skålar igång, startade med ett dygns mellanrum, kan man ha konstant tillgång till artemia.


Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik