Barber och Rasboror

Boraras merah

Minirasbora, dvärgrasbora, merah rasbora


Vetenskapligt namn:
Boraras merah
Tidigare vetenskapligt namn:
Boraras brigittae
Rasbora merah
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Minirasbora, dvärgrasbora, merah rasbora
Ursprung:
Asien: västra och södra Borneo
Foto © Sonja Cygnel
Allätare och köttätare (små ryggradslösa djur). Äter i akvarium allt standardfoder men bör ges t.ex. nykläckt artemia.
Merah rasboran är en romspridare vars lek föregås av en häftig jakt. Vid själva parningen omslingrar hanen honan ett kort ögonblick. Den är inte speciellt produktiv, utan den lägger bara ett mindre antal med ägg som sedan kläcks efter ca 48 timmar. Efter leken bör föräldrarna flyttas eftersom de är svåra romrövare.
Den är en fredlig och livlig stimfisk (minst 8 st) som trivs bäst i ett akvarium som är ganska tätt planterat, varav en del flytväxter, men den vill även har en fri simyta. Belysningen skall helst vara dämpad. Akvariet kan gärna innehålla några rötter samt en botten som delvis är täckt med blad eller torv.
Den kan gå i ett sällskapsakvarium med andra små arter, men bör helst hållas tillsammans med andra små rasboror (ej andra Boraras eftersom det då föreligger en korsningsrisk) och danior.
Hanarna är slankare och har intensivare färger.
En del menar att B. brigittae och B. merah i själva verket är samma art. Tills det är fastslaget vad som gäller betraktar vi dock dom som 2 separata arter. Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information