Barber och Rasboror

Puntigrus tetrazona

Tigerbarb


Vetenskapligt namn:
Puntigrus tetrazona
Tidigare vetenskapligt namn:
Puntius tetrazona
Systomus tetrazona
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Tigerbarb
Ursprung:
Sumatra, Borneo
Foto på fisken Puntigrus tetrazona Foto © Robin Hedström
Allätare. Äter i akvarium allt vanligt foder.
Tigerbarben är en livlig stimfisk som behöver gömställen och finkornig sand i akvariet. I akvariet skall också finnas stenar och rötter, samt ha en öppen bottenyta. Dessutom skall akvariet vara tätt planterat och gärna innehålla en del flytväxter för att dämpa ljuset.
Alla barber är relativt känsliga mot "vita prick"-sjukan. Tigerbarben verkar dock vara speciellt känslig. Den är en fenbitare och därför skall man inte hålla denna fisk ihop med gurami, skalarer och andra fiskar med långa fenor. Man skall också även alltid ha en rejäl grupp av dom eftersom de då är mindre benägna att bita i fenor.
Den är romspridare bland växter och vid leken fastnar äggen på växterna. Hanarna har starkare färger och är slankare och mindre än honorna. Honorna är rundare (speciellt under lekperioden).
Tigerbarben är en mycket populär akvariefisk och det finns flera odlingsformer av den som "grön tigerbarb" och "albino tigerbarb".

Medlemmarnas kommentarerRoliga men kan vara elaka mot andra fiskar
Kommentar av: Lundstr?m den 2015-11-26

Jag hade 14 gröna tigrar i välplanterat akvarie. Det gick jättebra första månaderna sen började de attackera andra fiskar. Bet ut ögonen på flera pansarmalar. Lade över dom till karet med mina blåcilkider men det gick inte heller då de direkt attackerade fenorna. Nu går de själva i ett artakvarium på 160 liter. Blir nog bäst så. Då de är väldigt roliga och aktiva fiskar vill jag ändå behålla dom. Varningens finger för arten då den i början kan te sig snäll men sedan när den blivit bekväm attackerar andra arter. Även om man har den i stimm. Kan tänka mig att den funkar med siameser, praktbotia och hajar, som eldstjärtar, silver el svarthaj, i stort kar.

Charmiga busar
Kommentar av: Bambikill den 2014-08-04

Jag har ett litet stim om sex gröna tigrar som går i ett kar tillsammans med små Praktbotia, svärdbärare, malar och några gurami och det funkar bra.
De är tuffa små krabater - de tog över karet från dag ett - men de bråkar inte med de andra fiskarna om de inte blir utmanade. Men blir de det - vinner de.
De tjafsar sinsemellan men inte med de andra arterna - vilket ytterligare bevisar att de behöver ett stim för att må bra och inte terrorisera andra fiskar i karet. Nu är mitt stim tämligen litet men det verkar funka bra och emellanåt går de dessutom i stim med botiorna och svärdbärarna.

Väldigt aktiva, nyfikna, orädda och livliga firrar.
Mina har inte gått hårt åt inredningen - de har slitit upp någon enstaka dåligt rotad växt, men i övrigt har de varit ganska väluppfostrade tycker jag.

De äter VERKLIGEN allt! De är totala matvrak och kan säkert äta ihjäl sig om man låter dem.
Äter fryst animalisk föda, karnivortabletter, algtabletter, flingfoder, snäckor (...), grönsaker (speciellt gurka och förvälld broccoli är kanongott tycker de), räkmix, rubbet. Skönt med fiskar som inte är kräsna.

Jag anser att de behöver ett ganska stort kar även om de inte är några jättefiskar, eftersom de är så livliga och aktiva - de behöver plats att simma på.
De måste absolut vara i stim!

Tigerbarb
Kommentar av: Anakin88 den 2013-03-27

Har ett stim av denna något rastlösa men också enerigrika och vackra fisk på 12 st individer. Väldigt roliga att titta på, de håller sig verkligen tillsammans. De går nu i ett 320 liters kar tillsammans med diverse andra fiskar bl.a. en scalar och fem gurami. Gör dem inte en fluga förnär så vill inte påstå att denna fisk är aggressiv. Däremot kan den vara rastlös så föreslår att man har den i ett stim på minst 10 st för att de ska må bra.

fenbitare trots större stim
Kommentar av: FamCarlin den 2013-03-24

Vi provade Tigerbarber i vårt sällskapsakvarium men det gick inte så bra. Trots att vi gick på rekommendationen att ha mist 10st (vi köpte 15) så var några individer aggressiva fenbitare och kunde inte lämna våra skalärer ifred.
Det vara bara att fånga in hela bunten och lämna tillbaka den till affären.

Mycket Underhållande
Kommentar av: linkhouse den 2012-08-31

Jag har 10 st i ett 240 liters akvarium. Första dagarna var dom lite små blyga men sen är dom hur livliga och roliga som helst.

Dom är snälla mot mina andra fiskar och är inte mobbare. Det är ett nöje att titta på dom när dom alltid har nått för sig och är sällan stilla. Dom leker med varandra, turas om att jaga, som att dom leker tjuv och polis, sedan byter dom vem som ska vara polis en stund.

Dom blir helt vilda och galna när jag tar fram fiskmat burken då vet dom att det är gott på gång. Jätte kul att mata dom. Dom blir som små pirajor och äter upp maten snabbt. :)

Dom kommer bra överens med mina 5 guld barber jag också har i akvariet och några malar.

Ensam nu
Kommentar av: Alex "firren" Jansson den 2012-01-14

Jag hade 4 stycken av denna fina fisk men 3 dog. nu nåt år senare lever han med mina Platy fiskar och mår skit bra. PS är fenbitare ha t.ex. platy med dem DS =D

Stimmiga
Kommentar av: PaChE den 2010-06-23

Härliga små krabater som stimmar väldigt fint med runt våra stora fiskar. Efter ett tag blir de inte rädda för något och när man stoppar ner armen så är de där och nafsar direkt:)

Minst 10st är att rekommendera då det är en njutning att se de stimma så väl efter en utsedd ledare i packet.

as ball
Kommentar av: Lukas_08 den 2010-03-25

denna fisk sätter fart i karet. vi har 6st och dom är snälla mot andra fiskar. patrullerar fram och tillbax. fått 1 som lagt rom.

Fenbitare?
Kommentar av: Djurvännen den 2009-10-11

" Den är en fenbitare och därför skall man inte hålla denna fisk ihop med gurami, skalarer och andra fiskar med långa fenor." Jag har påde 6 gurami och 2 Scalare den låer dom vara i fred.

de har starka personligheter
Kommentar av: Djurvännen den 2009-10-11

hade 2 st, tills en bet av alla fenor på den andra, flyttade den till ett annat kar där växte den sig stark och nu agerar den Polis, håller koll på alla fiskar, typ :) fast den biter inte på andra, ibland sätter den mina gurami på plats:)

Tigerbarb "jade"
Kommentar av: xlnt4ever den 2009-08-05

Köpte dessa underbara fiskar i mitt zoo, för drygt 1 vecka sedan, var inne idag och beställde fler, har 8 st och dom har inte ens gjort ett enda utfall mot någon annan fisk. Köper 8 till MINST av denna underbara fisk så aggresiv ?? knappast har svarta neoner i karet med och siameser dom leker t.o.m ihop ibland.

Spa fiskar
Kommentar av: fesoj den 2008-12-11

Hej först och främst måste jag säga att mina tigrar inte är mobbare, de är tio st.

Sen måste jag nämna en roig grej, ni kanske har sett filmer på hur man på spa använder små fiskar som äter dödhud på fötterna...
mina tigrar gör samma sak :) (fast på händerna)

Stupidos
Kommentar av: JojjeN den 2008-10-30

Hej!
Vad jag ser så har alla som har haft aggressiva tigerbarber haft ett "stimm" på mindre än 5 stycken.

När det framgår så tydligt, så varför skyller ni på hela arten när ni borde fatta med arslet att det är ni som borde köpa fler? Alla som har över 10 kan ju ha dom med guramis och allt möjligt. (Dom flesta iaf)

Barber + gurami = sant
Kommentar av: Oregistrerade den 2008-09-12

Jag har 12 st tigerbarber, varav tre gröna (blir vackert med ett stim i vilken det finns tydliga individer som kontrasterar i färgen). Dessa 12 barber bor tilsammans med 3 mosaikgurami i ett 90-liters akvarium (mycket gömställen och växter), fungerar utmärkt.

Barber kan nafsa (ytterst sällan i mitt fall), men det är guramin som regerar. Som många redan har skrivit, så gäller det att ha ett stort stim, så att fiskarna är upptagna med att bevaka varandra och inte utagerar mot andra arter. Några individer kan vara mer aggresiva än andra, då menar jag mot andra utanför stimmet, dessa kan man försöka att "tagga ner". Isolera dem från flocken under några timmar. Fungerar också om man ska utvidga stimmet och en ny hanne får för mycket stryk. I värsta fall kan man ta bort en individ som inte klarar att uppföra sig. Gör inte det omgående, utan låt de hitta inbördes ordning i stimmet. Men går inte det (alla fiskar sitter och trycker, medan en gör inget annat än att jogga bort), ta bort individen.

Mosaikguramin är tuffa rackare och om man bara har en bra balans i akvariet gurami sinsemellan (de trakaserar inte varandra för mycket) så kommer inte barber vara ett problem.

Barber och botior, kan vara ett problem när det gäller mat. Barber är glupska och snabba, botior kan ibland inte hävda sig. Frysta delikateser som bloodworms, ska då serveras på botten i någon form av plastbehållare med håll i, så att botior får bättre chans att komma åt godsakerna.

Lycka till med barber
/Barb


Trevlig fisk
Kommentar av: Zebrafisken den 2008-08-17

Jag kan varmt rekomendera dem eftersom dom är otroligt vackra att titta på. Men man ska inte ha dom tillsammans med fiskar med stora stjärtfenor som guldfisk sslöjstjärt scalare eftersom tigerbarberna är fenbitare.. Har fyra st och är väldigt försjust i dom.

Mobbare? NEJ!
Kommentar av: Grodlund den 2008-04-09

Tigerbarber är absolut inga mobbare!
Bara man ser till deras behov.
Ha aldrig mindre än 8 tigrar!
Se till att ha tätt planterat!
Lämna en öppen yta.
Ha järna flytväxter.

Jag har 15 tigerbarber och de är hur snälla som hellst. De rör aldrig mina siamesiska algätare, aldrig mina ancistrusar, aldrig mina polkadot botia - inte ens räkorna!

En välmående tigerbabr är en snäll tigerbarb.
Har man ett tillräckligt stort stim så kivas de bara inom stimmet och de endast för att etablera en rang-ordning.

Har man för få eller om de är stressade (tillexempel av för dåligt med gömmställen) så blir de nervösa och bitska och jagar andra fiskar.

Älska Tigerbarber!

Inte snälla!
Kommentar av: Tobias Hellström Wärja den 2008-03-25

De må vara vackra att se på, men snälla mot andra fiskar är de inte!

Tiger barb...
Kommentar av: Fruxo den 2007-06-08

Hej ..jo det förhåller sig så..
köper man tigerbarb..så skall dom vara Minst 8-10. för att vara rekomenderat.
Fiskarna håller då koll på varandra..och stör inte de andra lika mycket som om dom vore färre..om dom är för få börjar dom jaga..och om dom är uppe vid ytan ofta,,gäller det att fixa vattenbyte..som vill ha det ofta.
enkel sens moral här...
ju fler de är tillsammans ju gladare dom blir...och rent "dricka"...
ha det gott. alla ni där ute.

Alltid något på gång
Kommentar av: Desan den 2007-01-27

Jag hade 10 tigerbarber.En av de dog för att den var mobbad och fick aldrig mat.Nu har jag bara 9 kvar. Men de är för roliga! Alltid något på gång. Så fort man kommer är de vid rutan!

Tigerbarb=mobbare?
Kommentar av: albino_myra den 2006-10-01

När man läser alla dessa kommentarer får man en inställning till tigerbarberna att de är otroligt aggressiva och mobbar andra fiskar. Jag har ett stim på fyra fiskar och det enda jag har märkt med dem är att de käkade upp min albinomal när den dog. Min åsikt är att dessa är roliga och intressanta fiskar att sitta och titta på, är aldrig stilla och roar sig med att jäklas lite med andra fiskarna ;)

För små stim
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-09-20

Till er som klagar på tigerbarberna om att dom bråkar med andra arter och biter fenor, skaffa flera, jag har 10st ihop med 3 skalarer i ett 100liters akvarium och dom rör väldigt sällan skalarerna, vid större akvarier krävs ännu större grupper för att dom ska hela tiden ha artfränder att busa med :)

Tigerbarb
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-30

Tigerbarben är OTROLIGT vaker!

/Queen

Tigerbarb ihop med skalar
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-27

Jag har ett stim med tigerbarb ca 16 stycken i ett 275 l akvarium ihop med både skalar och gurami och det funkar hur bra som helst.
"Tigrarna" är otroligt vackra när de simmar i så stora stim och har man så pass många så bryr de sig inte om skalarna eller guramisen är min efrarenhet.

störig...
Kommentar av: Kattgräs den 2005-03-08

mina tigerbarber biter på guppynas fenor..dom är jättejobbiga

snäll
Kommentar av: guppy9 den 2004-11-02

mina tigerbarber är jättesnälla men mina platys är inte så snälla mot min kampfisk!

Radera din kommentar
helt coola
Kommentar av: paraplyt den 2004-09-24

mina (gröna) tigerbarber e helt störtsköna... bra stimfisk men kan bli lite retiga av sig.. t.ex bita iandras fenor c(=

Radera din kommentar
Trevlig, snygg och rolig fisk
Kommentar av: Zirkons den 2004-09-01

Har alltid haft tigerbarer i våra akvarier. Har aldrig haft några som nafsat på fenor, ändå har jag alltid haft dem tillsammans med Scalarer och andra långfenade fiskar.

Mycket rolig fisk som gör att det blir lite liv i akvariumet. Stimmar mycket bra och de tenderar få andra stim soms timmar dåligt att hålla sig i sitt stimm.

Rekomenderas!

Radera din kommentar
Våran egen frisör (barber)
Kommentar av: Doggosh den 2004-06-30

Fisken kan vara lite jobbig mot andra fiskar. Ta reda på om fisken fungerar ihop med det du redan har innan du köper den!!

Radera din kommentar
tigerbarb + kampfiskhona
Kommentar av: diane den 2004-05-20

Det är inte tigerbarber som nafsar och jagar snarare tvärtom.Min kampfisk hona jagar de nästan hela tiden speciellt de gröna tigerbarb.

Radera din kommentar
Mina är jätte snälla och roliga att se på
Kommentar av: Nybörjar-Helen den 2004-03-24

Tigerbarberna som jag har är faktiskt riktigt trevliga och inte alls så aggresiva.

Jag har 5 stycken tillsammans med 2 stycken svärdbärare, med ganska långa stjärtfenor.

Från början var barberna där och nafsade men nu, efter en vecka verkar det inte alls vara lika intressant.

Dom är nyfikna och kommer alltid fram till glaset när man går dit.
Dom är väldigt lekfulla och svärdbärarna har dom helt enkelt inte tid med verkar det som.

Nu kanske jag har haft tur med mina eftersom man läser att dom är jätte ettriga och elaka mot andra fiskar.

Radera din kommentar
snälla
Kommentar av: sebastian den 2004-03-09

tigerbarbar är inte styga, och ni som har broblem med elaka tigerbarbar ska köpa fler, dom ska helst vara 8 stycken, om dom är färre så brukar dom vara jobiga, själv har jag 11 stycken och det fungerar jätte bra, köp fler tigerbarbar dom är så häftiga.

Radera din kommentar
Tigerbarb
Kommentar av: aletta den 2004-02-16

Vi har inte haft några problem med våra barber. De första 2 dagarna var de efter våra tetror och de förstörde en växt. Men nu har de lugnat ner sig och verkar trivas. Vi har 5st

Radera din kommentar
Farlig fisk!
Kommentar av: kottpower den 2004-01-05

Vi släppte ned en unge som var en black molly. Den va ca 1 mån och 1 vecka. Vi visste inte om den skulle bli mat till de andra men ingen verkade bry sig. Alla fiskar kollade på den och brydde sig inte. Men sen kom en av våra tiger fiskar och åt den.

Hemsk gluppsk fisk och jag är inte så förtjust i den, Men det är min farsa som bestämmer över akvariet, jag vill gärna sälja eller ge bort de. (Tror nog inte han vill de)

PS! Har ni fiskungar så vänta tills dom blir ganska stora om ni har tiger-fiskar. De äter upp allt under 2 cm.

Radera din kommentar
Barb
Kommentar av: Osiris den 2003-11-11

Jag har 10st Tigerbarber ihop med 2 st palettciklider. i ett 120 liters. Det har funkat jätte bra. Cikliderna är på barberna en hel del men dom verkar inte brys sig så mycket. Dom stimmar fint.

Radera din kommentar
Små Gangsters..
Kommentar av: JoBoo den 2003-09-13

Våra tigerbarber är väldigt "evil" för om man inte täckt över alla rötter till växterna är dom där och äter.
Dom är inte heller rädda snarare tvärt om!
När vi ska ändra i akvariumet simmar dom precis tätt intill, ibland är dom nära att bli ihäl klämda..
rolig fisk!
/JoBoo + Benke

Radera din kommentar
Fenbitare
Kommentar av: Fiski den 2003-08-31

Jag tycker att barber är roliga att ha. Jag har två stycken gröna sådana och de är väldigt livliga och brukar jaga varandra.
Problemet är bara att de biter i andra fiskars fenor! Jag har även två scalarer i samma akvarium och det är inte så lyckat.......
De "stackars scalarerna" blir av med en fenbit typ varje dag...
Så att ha barber med t.ex. scalarer, slöjstjärtar och guramis är inte att rekommendera!!

Radera din kommentar
Tiger Nafsare borde dem kallas
Kommentar av: RAYO den 2003-08-21

Ja har nyss sköp 3stTiger barb fiskar första dagen va hellt ok.andra dagen började dem blyg samt börja bita deras fennor Gurami och guld fiskar . sen började dem jaga också .. men jag tror nog att dem leker bara när dem är så få .man ska nog testa att sköpa fler så att dem leker med varandra iställe ??

Radera din kommentar
Tigerbarber med smak för Skalarens långa fenor....
Kommentar av: Inge Ting den 2003-07-28

Tåliga firrar. Har själv hört att det är olika fisk till fisk det där om att nafsa Scalarer och Guramis i ändan.
För mig gick det inte iallafall.....

Radera din kommentar
Jag röstar på 'elak'.
Kommentar av: Mike_Noren den 2003-05-13

Det är helt riktigt att den här fisken inte är aggressiv, men den är ändå anledningen till att jag har undvikit allt vad barber heter i snart tjugo år.
De kan liksom inte låta bli att j-vlas med de andra fiskarna, och ju svagare och snällare en fisk är, desto mer j-vlas de med den. Tigerbarber är fiskvärldens mobbare.

De funkar bra med stora & elaka ciklider (fast inte så stora att de kan svälja tigerbarber förstås), sämre med små & snälla ciklider, och riktigt genomuselt med små eller långfenade fiskar som guppy och scalare.

Inte alls aggressiv
Kommentar av: magic den 2003-04-03

Det är helt fel att kalla tigerbarben för aggressiv. Den är livlig, naturligt ettrig och de tycker om att jaga varandra och andra fiskar. Jag ser det inte som något revirhävdande beteende utan mer av ett sätt att roa sig. Tigerbarben är en ganska menlös fisk faktiskt - men billig och ganska rolig.

Dessvärre kan det bli lite jobbigt för andra fiskar i akvariet eftersom de också kan bli jagade. Framförallt "lugna" fiskar är i farozonen. T.ex. kampfiskar kan få det jobbigt.

Mrsonk's Tigerbarber
Kommentar av: mrsonk den 2003-02-24

Jag tycker det är överdrivet hur aggresiva tigerbarber är. Mina är snälla och fredliga, visst stimmar de men det är ju bara snyggt. Köp många då är de som vackrast.

JObbig men fin!
Kommentar av: Markosaur den 2003-02-19

Jag har 1 TigerBarb men jag va tvungen att flytta den när jag köpte en pallet ciklid eftersom den börja nafsa på dess fenor

OBS aggresiv
Kommentar av: PG den 2003-02-14

OBS aggresiv.

Tigerbarb
Kommentar av: Znuttan den 2002-10-25

Vacker fisk, men äter på alla andra fiskar. Väldigt jobbigt. Vi hade fem eller sex från början och då var det väl okej, men när det bara var en, två eller tre kvar så blev dom odrägliga. Vi borde kanske ha köpt flera då, men vi ville inte ha några fler sådana. Hur som helst åt dom upp dom flesta fiskar som inte var över ca 2 cm i längd.

Tigerbarb (gröna)
Kommentar av: krba40 den 2002-09-10


Väldigt vacker fisk som stimmar fint.
Hade dock en hel del problem med den. Mitt stimm mobbade nya fiskar, följde efter dem efter inkoppning och bet dem.
De visade sig också vara mottagliga för sjukdomar. Hela sitmmet dog tämligen smatidigt.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information