Vetenskapligt namn:
Trigonostigma heteromorpha
Tidigare vetenskapligt namn:
Rasbora heteromorpha
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Kilfläcksrasbora
Utbredning:
Malaysia, Singapore, Sumatra och Thailand.
Foto: Mark Smith

Skugga
I naturen lever olika fiskarter i olika vatten som håller olika temperaturer. Oftast är det tropiska fiskar som finns i våra akvarier, vilket innebär att de vill ha ganska varmt vatten. Vattentemperaturen kan dock variera under året även i tropiska vatten. Till skillnad från människan är fiskar växelvarma djur, vilket innebär att deras kroppstemperatur följer med svängningar i vattentemperaturen. Därför är det speciellt viktigt att vi har rätt temperatur på akvarievattnet.
Arter som lever i vatten där det är stora svängningar i temperaturen mellan olika årstider är naturligtvis mindre känsliga för temperaturvariationer än de som lever i vatten där temperaturen är ungefär samma året runt.
De temperaturer vi har angivit för varje art anger inom vilket intervall temperaturen skall hålla sig i akvariet för att fiskarna skall trivas.
Att ange en arts max.längd är inte det enklaste. En art blir ofta olika stor i naturen och i akvarium (oftast större i akvariemiljö), hanar och honor är olika stora osv. När vi beräknat en arts längd har vi utgått från normal vuxen storlek i naturen, samt den största av honan och hanen (oftast hanen, men långtifrån alltid).
Den längd vi angivit kan skilja sig ganska mycket från den längd de kan uppnå i akvarium. Ett exempel på ett släkte som blir betydligt större i akvarium är malawicikliderna i släktet Aulonocara. I naturen blir de oftast inte större är 9 cm, i akvarium blir de ofta 13-14 cm, dvs 50% längre. Anledningen till att en art blir större i akvarium än i naturen är tillgången på mat. I akvariet får de betydligt mer mat, som de inte behöver arbeta (motionera) för, än de får i naturen.
Ett exempel på motsatsen är hajmalen (Pangasius hypophthalmus) som i naturen kan bli 130 cm, men som i akvarium kan bli 80 cm, ja ofta inte ens så lång. Anledningen till detta är att fiskarna behöver utrymme för att växa till naturlig storlek. Är akvariet för litet stannar den oftast upp i växten.
Därför är det svårt att ange en exakt vuxenstorlek, men siffran som angivits är ändå en ungefärlig utgångspunkt.
Här anges från vilken världsdel en speciell art härstammar. Hela världsdelen är visserligern markerad, men detta innebär i regel inte att arten lever i hela det markerade området.
Sannorlikare är att den bara finns i ett mindre område som t.ex. vid ett litet rev i en speciell sjö, i ett större flodområde etc. För närmare angivelse av området se "Utbredning" på varje fiskbeskrivning.
pH är ett mått på vattnets surhet och alkalinitet och mäts i en skala från 0 till 14 där pH 7 står för neutralt vatten, över 7 är basiskt (alkaliskt) och under 7 är surt. pH-värdet bestäms av om den materia (t.ex. mineraler, organiskt material) som har löst sig i vattnet är alkaliskt eller surt och av mängden löst materia.
Olika arter lever i naturen i olika sorters vatten. I Sydamerika och Asien är oftast vattnet surt (pH under 7) till neutralt (runt 7), i Västafrika relativt neutralt (runt 7), i Centralamerika och djupvattenssjöarna i Östafrika basiskt (över 7).
Därför är det viktigt att fiskarna i akvariet har ungefär samma vatten. Vill du ha reda på mer om pH, som hur man mäter, eller hur man ändrar pH-värdet uppmanar jag dig till att gå in på rubriken "Akvarievatten" som du finner i huvudkolumnen till höger. Under rubriken "Akvarievatten" hittar du också mycket annan information om olika vattenkemiska förhållanden man måste tänka på. Till exempel är det mycket viktigt att känna till vattnets KH-värde.
För varje fiskart har vi angivit ett intervall inom vilket pH-värdet skall befinna sig för att just denna art skall trivas. Visst kan man genom långsam tillvänjning vänja många arter till att överleva i vattenvärden som ligger utanför detta intervall, men det är definitivt inte att rekommendera eftersom det dels är frågan om djurplågeri och dels i det långa loppet ändå riskerar att ta en ände med förskräckelse.
Ett annan viktig faktor vad gäller pH-värdet är att det hålls stabilt, dvs det får ej variera för mycket, stora hopp i pH-värdet (även om den övre och undre gränsen ligger inom intervallet) är mycket skadligt för många fiskarter. Mer om detta hittar du i avdelningen "Akvarievatten".
Olika fiskarter kräver olika storlek på akvariet. Vad som påverkar detta är naturligtvis i första hand fiskens storlek, men det finns också annat. Aktiva fiskar som simmar mycket kräver ett större akvarium än en mer passiv osv.
Vi har angivit en siffra både för akvariets minsta längd och för dess minsta innerhåll i liter. Ofta följs dessa bägge siffror åt, men inte alltid. Framförallt väldigt aktiva fiskar vill ha relativt långa akvarier eftersom de simmar mycket och då behöver ett stort simutrymme. Andra ganska passiva men stora fiskarter äter kanske mycket och då krävs det ett stort liter-innehåll för att det är lättare att upprätthålla en biologisk balans i ett sådant akvarium.
I regel följs dock de bägge måttstockarna åt. Vår angivelse kan bara ses som en ungefärlig utgångspunkt för hur litet ett akvarium kan vara. Ett större akvarium är aldrig fel och det är alltid lättare att sköta och hitta en biologisk balans ju större ett akvarium är.
Olika arter är olika väl anpassade till ett liv i akvarium. En del arter skall inte gå i akvarium. Vi har utifrån vår bedömning placerat samtliga arter i olika grupper allt efter deras svårighetsgrad, med 1 som enklast och 5 som svårast.
1 - Mycket tålig, fredlig och lämplig nybörjarart.
2 - Relativt tålig och fredlig art som normalt är lättskött.
3 - Lämplig som akvariefisk, men läs helst en bok och/eller prata med någon med erfarenhet av denna art, för att sätta dig in i dess speciella krav.
4 - Denna art är svår att hålla i akvarium och är bara lämplig för specialister som kan erbjuda arten rätt förhållanden i ett specialakvarium.
5 - Klart olämplig som akvariefisk. Oftast på grund av artens storlek och/eller aggressivitet.
Den gradering vi gjort är självklart beroende av vår erfarenhet (och av de övriga akvarister vi konsulterat) av just dessa fiskar. Andra akvarister kan ha kommit fram till andra slutsatser, utifrån de förhållanden de haft sina fiskar under. Dessa kan också ha rätt, även om de kanske inte satt samma "betyg" som vi gjort.
Därför skall våra "betyg" inte betraktas som en evig sanning som inte kan ifrågasättas, utan bör tas med en nypa salt, men i alla fall tas som en utgångspunkt när det gäller att veta hur svårskött en art är.
SARF (Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund) driver en odlingskampanj för att uppmuntra till odling av akvariefisk. Alla som är medlemmar i en SARF-ansluten akvarieförening kan delta i odlingskampanjen och t.ex. erövra märken efter hur framgångsrik man är som odlare. Även andra kan självklart ha nytta av att veta de olika odlingsvalörerna eftersom de anger svårighetsgraden för odling av de fiskar man har.
Mer information om odlingskampanjen finns på http://www.sarfakvarist.se/SARFValorer.html Följande nivåer finns - guld, silver och brons - de fiskar som är utmärkta med ett ? som odlingsvalör har ännu inte placerats på någon nivå.
Dessutom finns något som heter "elit". Vissa arter har funnits under en längre tid i Sverige men aldrig odlats och dessa har alltså fått epitetet elit. Så snart någon har lyckats odla någon av dessa arter så flyttas arten direkt från "elit" till "guld". Vi var valt att ange de arter som nu är "elit" som "guld" eftersom vi inte har möjlighet att kontinuerligt uppdatera de förändringar som sker. För den som är intresserad av ta reda på vilka arter som är "elit" uppmanar vi att ni tittar på SARFs hemsida enligt ovan.
Fiskar äter i och för sig oftast vad de erbjuds, men
deras tarmsystem (långt för växtätare, kort för
köttätare) kan ta skada om de utfodras med felaktig
kost (speciellt känsliga är växtätarna). Därför skall
man inte hålla rena växt- och köttätare ihop.
Köttätare
En art som i huvudsak lever av kött som kan komma
från små ryggradslösa djur, snäckor, småfisk etc.
Allätare
En art som kan äta det mesta.
Växtätare
En art som äter fiberrikt grönfoder – oftast alger,
växtplankton men ibland akvarieväxter
Kött och allätare
En allätare som i huvudsak äter kött.
Växt och allätare
En allätare som i huvudsak äter grönt.
Vissa arter skall man ha en grupp av. Hur många som
behövs varierar mellan olika arter (mellan 4-20).
En del arter behöver gömställen. Beroende av art kan
gömställena bestå av grottor med stenar eller rötter,
täta växtsnår, sand som de kan gräva ned sig i etc..
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder.
Romspridare vars lek föregås av en häftig jakt. När de leker sprids romkornen ut och fastnar på undersidan av växterna. Äggen kläcks efter ca 24 timmar. Denna art odlas bäst i ett lekakvarium med lågt vattenstånd (högst 15 cm). Efter leken bör föräldrarna flyttas eftersom de är romrövare.
Kilfläcksrasboran är en fredlig och livlig stimfisk. Den trivs bäst i ett akvarium som är ganska tätt planterat och som innehåller en hel del flytväxter, men även har en fri simyta. Belysningen skall helst vara dämpad. Akvariet kan gärna innehålla några rötter.
Den passar bra i ett sällskapsakvarium, men bör helst hållas tillsammans med andra rasboror, danior och mindre barber.
Hanen är slankare. Kilfläckens utseende varierar mellan könen. Hos hanen är kilfläckens främre kant rak, medan den hos honan är lätt rundad nertill och den undre spetsen är något utdragen. Kilfläcksrasboran är en mycket populär akvariefisk.
Tommi
i affären såg dom ganska trista ut men när man tar hem dom så lyser dom verkligen up. Livliga fiskar som nästan glöder när dom sprintar fram i rätt ljust!
kan rekomenderas varmt
Kommentar av: Tommi den 2007-04-29
Jag
Jag har 5st sånna här små firrar. En har nått fel i stjärtfenan men mår superbra endå.Stjärtfenan är altså sne.Men detta är en fisk som jag rekomenderar främst till nybörjare!
/Queen
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-29
Radera din kommentar
äter
åt ett yngel! såg när de snabbt slank ner ett yngel i dess mage och de tuggade belåtet... var tacksam lilla firre nästa gång blir de toalett spolning för dig >.< dumma firre....
Kommentar av: delillaynglet den 2006-10-28
härligt
Mina lekte idag:D
Kommentar av: landstrykeren den 2006-10-16
Fina :D
Jag har 6-7 st ! Jätte vackra :D
Kommentar av: Twinkelstar den 2006-10-04
Aj då...
Dom e riktigt fina i färgen ifall man matar dom med färgförstärkande foder (Typ räkor eller sera san...)
Stor nackdel ifall du har dom i större akvarium... dom lägger ägg som dårar >_< guppy varning på dom :P iallafall för mig...
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-04
Radera din kommentar
Stim!
Har ett litet stim på bara 5 st,skulle igentligen ha fler!!Men dom är vakra!Fast mina är inte lika röda som den på bilden...
/Queen
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-27
Radera din kommentar
Kilfläcksrasbora
Hej!
Dessa fiskar är livliga, "Stimmiga" och Underhållande!
Jag tycker dom är så sööta! Simmar runt i stim. Så otroligt gulligt sim- sätt...!!
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-19
Radera din kommentar
söta
Har ett stim av denna fisk. Dom trivs bra bland "snälla" fiskar. Självklart är dom helt underbara xD ;D
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-08-19
Radera din kommentar
livliga
Jag har fem stycken kilfläcksrasboror som är väldigt livliga och fina går bra tillsammans med de flesta akvariefiskar
Kommentar av: Kattgräs den 2005-03-12
Jättevacker stimfisk
Jättevacker stimfisk som är underhållande att titta på. Stimmar nästan bättre än tetror och är värd att fundera över när man skall skaffa stimfisk till sitt akvarium.
Leker lite kul, upp och ned på under bredbladiga växter. Trodde de var sjuka innan jag läste mig till att deras lek faktiskt går till så här.
Rekommenderas varmt!!
Kommentar av: Lenmar den 2004-08-01
Radera din kommentar
Mysig!
Jättetåliga fiskar. De är fina att titta på. Ska köpa sånna till mitt stora akvarium också. =)
Kommentar av: Emotional den 2004-05-23
Radera din kommentar
bra fiskar
Jag har 5 st som sällskap till mina salamandrar och grodor. Då de gärna leker på grundare vatten trivs de hos mig där det är ca 20 cm djupt. De lägger massa ägg som är mat till grodorna. Samtidigt är de vackra att titta.
Kommentar av: salamanderflickan den 2004-05-01
Radera din kommentar
Väldigt fina!
Jag gillar deras rosa aktiga färg och sin svarta "byxa". Har även röda sträck på stjärten och fenorna. Rekomenderar varmt denna lilla fisk! Väldigt vacker!!!
Kommentar av: saxen den 2004-04-19
Radera din kommentar
Ett par !!!! minst 10
inst 10 av dena arten då är fin och vaker att titta på
Kommentar av: johannes_weghe den 2004-02-07
Radera din kommentar
Bra fisk
dom här fiskarna är livliga och lättskötta. jag rekomenderar ett par såna i ett nybörjar akvarium
Kommentar av: Haris den 2003-04-29
Zoopet kan inte garantera att den information som anges i kommentarer är korrekt