Barber och Rasboror

Boraras micros

Mikrorasbora


Vetenskapligt namn:
Boraras micros
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cyprinidae
Handelsnamn:
Mikrorasbora
Ursprung:
Thailand och Laos: Mekongdeltat
Foto © Sonja Cygnel

Boraras micros, Mikrorasbora, är en liten fisk som har en varierad kost. Denna art är en allätare och köttätare som främst äter mycket små ryggradslösa djur. I akvariet accepterar den gärna standardfoder, men för att trivas  bör du överväga att inkludera nykläckt artemia och andra små levande eller frysfoder i dess diet.

När det kommer till reproduktionen av Boraras micros finns det relativt lite information tillgänglig. Vad vi vet är att det är en romspridare som föregår leken med en spännande jakt. För att maximera deras lekmöjligheter och upplevelse är det bäst att hålla denna art i en grupp om minst 6-8 individer.

För att skapa en miljö där Boraras micros trivs är det viktigt att ha ett akvarium som är ganska tätt planterat, inklusive flytväxter. Detta ger dem både gömställen och en känsla av trygghet. De behöver också en öppen simyta för sina rörelser. Belysningen bör vara dämpad, och det är fördelaktigt att inkludera några rötter samt täcka en del av botten med blad eller torv.

När det gäller sällskap kan Boraras micros gå med andra små arter i ett sällskapsakvarium. De trivs dock bäst när de hålls tillsammans med andra små rasboror, undvikande av andra Boraras-arter eftersom korsningsrisk finns.

Hane och hona hos Boraras micros är svåra att särskilja vid en snabb blick. Honorna är ofta något längre och har en rundare buk än hanarna. Det är viktigt att notera att arten inte är särskilt vanlig i handeln eftersom den inte är lika färgglad som andra Boraras-arter.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information