Malar - L-malar (harneskmalar, sugmalar)

Hypancistrus sp. 'L333'

Gul kungtigerspleco, L333


Vetenskapligt namn:
Hypancistrus sp. 'L333'
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Loricariidae
Handelsnamn:
Gul kungtigerspleco, L333
Ursprung:
Brasilien: Rio Xingu
Foto © Mattias Allroth
Allätare. Ungfiskar är dock mer växtätare. I akvarium bör ungfiskar i huvudsak ges en vegetabilisk kost, som kan kompletteras med fodertabletter och fryst foder som Artemia, mygglarver, mysis, musselkött etc.). Vuxna fiskar behöver inte så mycket grönt.
L333 är substratruvare och leker i grottor eller hålor. Äggen (20-80 st) försvaras av hanen. De kläcks efter ca. 6 dygn och ynglen är frisimmande efter ca 10 dygn.
Den är framförallt nattaktiv. Alla Hypancistrus är rätt fredliga och man brukar utan problem kunna hålla flera ihop. Den kan hållas tillsammans med de flesta övriga fiskarter som trivs vid samma vattenförhållanden. Man skall inte hålla arten ihop med andra Hypancistrus-arter eftersom det då lätt blir korsningar.
Akvariet skall innehålla många gömställen, gärna i form av rötter och stenar samt ha en mycket stark genomströmning.
Vuxna hanars huvuden är längre och bredare. Hanarna har en mer framträdande förekomst av odontoder på bakkroppens benplattor, bakom gällocken samt på bröstfenstrålarna.
L333 är en variabel art och mönstret med svarta linjer kan verka tunnare och eller grövre beroende på individen.
Denna art är mycket lik L066, men har ofta en något mer gulaktig färgsättning och en mindre långsträckt, samt något högre kroppsform.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information