Ciklider - Malawi - Haplochromis

Protomelas similis

Similis


Vetenskapligt namn:
Protomelas similis
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis similis
Haplochromis sp. "sunset"
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Similis
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön.
Foto © Ad Konings
Växtätare. I sin naturliga miljö är den känd som växtätare. Lämpligt huvudfoder i akvarium är vegetabiliskt foder, men det kan kompletteras med smått fryst foder.
Denna art återfinns i grunda bevuxna områden. Revirhävdande hanar rengör ett litet (diameter ca. 30 cm) område bland växtbäddarna. Munruvande honor gömmer sig bland växterna
Alla malawiciklider är munruvare. Denna arts honor ruvar ca. 3 veckor och kullstorleken varierar oftast mellan 35 till 50 yngel.
Den är revirhävdande vid lek, men är i övrigt relativt fredlig och om bara akvariet är rejält stort (större än min. kravet) kan man ha flera hanar ihop. Akvariet bör innehålla flera gömställen och bör ha sandbotten. Den kan hållas med andra mindre "haplisar", robusta Aulonocara, samt mbunas. Den är inte lämplig ihop med växter eftersom den kan gå hårt åt dessa, speciellt om den inte får tillräckligt med grönfoder.
Lekande hanarna är ljusblå med ett rödaktigt område bakom gällocket. Honor och ungfiskar är silverfärgade med ett distinkt svart längsgående band samt en del svarta fläckar.
Det finns flera olika populationer men de skiljer sig inte så mycket från varandra, det som främst skiljer är det röda området på hanen.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information