Zoopet
Copadichromis azureus
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Copadichromis azureus
Chrysonotus, Azureus


Vetenskapligt namn:
Copadichromis azureus
Tidigare vetenskapligt namn:
Copadichromis chrysonotus
Haplochromis chrysonotus
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Chrysonotus, Azureus
Ursprung:
Malawisjön. Många ställen i sjöns södra del.

Foto: Ad Konings
Köttätare (zooplankton). Gillar frysfoder, men tar även torrfoder.
De hör till den s.k. utakagruppen och återfinns på öppet vatten i övergångszonens sandområden. Honor och icke-lekande hanar bildar stim.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. C. azureus-hanen bygger halvrunda grottkratrar mot och under ett litet klipputsprång och leken äger sedan rum så långt som möjligt in i boet. Honorna ruvar ca 20-22 dygn och antalet yngel brukar uppgå till minst 40 st.
Man bör inte hålla flera utaka ihop eftersom det finns en risk för korsningar, speciellt om de liknar varandra.
Den är revirhävdande, men relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara och fredliga mbunas. Den behöver relativt många gömställen, men även en stor öppen simyta.
Den finns på flera platser runt sjön men färgerna varierar ganska lite mellan populationerna (fotot visar Nkhomo Reef-varianten). Hanens grundfärg är oftast ljust blå med en vit söm på ryggfenan. Honor och yngel är alltid silver- till ljust silverbrunt färgade med tre svarta fläckar på kroppen (varav en vid stjärtfenans bas). Honor är betydligt mindre och blir sällan större än 11 cm. Denna art har under många år sålts som C. chrysonotus, vilket är en helt annan art.

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Den där har jag, eren inte juuuvligt läcker=)
Kommentar av: firre den 2004-01-30

den e fin, den e rolig, den e stor, den e fredlig och den e ssååååå läcker=)

mina tankar
Kommentar av: johan_lindgren den 2003-02-17

köpte mina som små yngel (cm) ett halvår senare är de mellan 6-8 och nästan alla hanar har färgat ut. trevlig fisk som inte bråkar med andra fiskar. utan bryr sig mest om sig egen art. när hanen (alfa) är i lektagen så räcker inte bilden ovan att beskriva den blå färgen de får. mycket trevlig fisk.

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Bli medlem på Zoopet