Zoopet
Nimbochromis livingstonii
Ciklider - Malawi - Haplochromis

Nimbochromis livingstonii
Kaligono


Vetenskapligt namn:
Nimbochromis livingstonii
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis livingstonii
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kaligono
Ursprung:
Malawisjön: runt hela sjön

Foto © Andreas Fröhlich
Köttätare och fiskätare. Äter i akvarium allt standardfoder, inklusive småfisk och skall inte hållas ihop med små fiskar (ej mindre än 5-6 cm). Den kallas Kaligono, som betyder "sovare" på chiChewa (lokala språket), eftersom den i sjön lägger sig på botten och spelar död. När ett bytesdjur märmar sig "vaknar" den och attackerar med hugg från sidan. I sin naturliga miljö finns den oftast i övergångszonen (gränslandet mellan klipp- och sandbiotopen) och i beväxta områden i skyddade vikar. De munruvande Kaligono-honorna är bra yngelvårdare och kan skydda sin avkomma upp till en månad efter att de släppts ut första gången. I Malawisjön försvarar hanar i lekdräkt ett revir vid kanten av klippbiotopen. Leken äger rum i sanden nedanför klippan och äggen befruktas utanför honans mun. Honorna är bra yngelvårdare och vaktar och tar in ynglen en månad efter att de släppts ut första gången. Kaligono är något aggressiv och det är svårt att ha mer än en hane i ett akvarium. Akvariet skall innehålla gott om gömställen. Hanar i lekfärg är blåaktiga. Ej lekmogna hanar och honor är vita med bruna fläckar. Foto 1 visar en utfärgad hane Foto 2 visar en outfärgad hane. Foto 3 och 7 visar en ruvande hona. Foto 4 visar en "sovande" Kaligono i jakt på ett byte Foto 5 visar en ungfisk Foto 6 visar en hona med yngel

Medlemmarnas kommentarer

Skriv kommentar

Nimbochromis livingstonii
Kommentar av: Grubbelmuz den 2010-07-21

Jag har 4st som simmar runt i ett 250liters just nu och hanen har i princip tagit över hela tanken.

Inga av dom andra arterna får simma längre en halva akvariet, sedan simmar han och uppvaktar honorna så jag hoppas att det bara är tillfälligt.

Sedd på TV
Kommentar av: jimel den 2005-04-01

Såg denna fisk på ett program på TV, den verkar riktigt häftig med sitt "sov" beteende. Skulle gärna vilja he en men har för små fiskar just nu.

MVH / Jimmie

Goldmedlemmarnas akvarium med arten


Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet