Ciklider - Malawi - Haplochromis

Nimbochromis polystigma

Prickig haplis


Vetenskapligt namn:
Nimbochromis polystigma
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis polystigma
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Prickig haplis
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön.
Foto © Ad Konings
Köttätare (småfisk). Halvvuxna djur jagar stimvis, vuxna ställer sig helt stilla på sanden och väntar på att ett byte skall komma i närheten. Lämpligt akvariefoder är fryst foder som t.ex. musselkött, men de tar också annat foder.
I sjön är den vanligast i övergångszonen och i bevuxna områden.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. I sjön försvarar denna arts hanar en lekplats bland klipporna i övergångszonen, men kan också bygga ett kraterbo. Äggen befruktas utanför honans mun. De ruvar ca 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till ca. 30-60 st. De har en mycket bra yngelvårdnad och honorna brukar plocka in dem ca 4 veckor efter att de släppts ut första gången.
Den är revirhävdande och ganska tuff och ett stort akvarium är därför nödvändigt. Inte lämplig ihop med andra Nimbochromis-arter pga korsningsrisken. Lämpligt sällskap i akvariet är andra "Haplisar" och stora mbunas. Småfisk blir uppätna. Den behöver en del gömställen, men även en stor öppen simyta.
Hanarna är betydligt större än honorna. Sexuellt aktiva hanar brukar anta en blå grundfärg. Hanarna har också oftast fler äggfläckar. Honan samt hanar som inte är sexuellt aktiva har en vit grundfärg och har stora bruna fläckar och små bruna prickar på kroppen.
Den förekommer runt hela sjön, men de olika populationerna skiljer sig inte så mycket från varandra.
Foto 2 visar en hona med yngel.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information