Ciklider - Malawi - Haplochromis

Nimbochromis linni

Snabelciklid


Vetenskapligt namn:
Nimbochromis linni
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis linni
Hemichromis linni
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Snabelciklid
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön.
Foto © Ad Konings
Köttätare (småfisk). Halvvuxna djur jagar stimvis, vuxna djur suger ofta åt sig yngel i klippskrevor som de kommer "in i" pga "snabeln". Lämpligt akvariefoder är fryst foder som t.ex. musselkött, men de tar också annat foder.
Vanligast i klippbiotoper men förekommer också i övergångszoner.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Hanarna har lekdräkt under större delen av året, men brukar bara leka under en period av 1-2 månader. Ibland försvarar hanen ett revir. Äggen befruktas utanför honans mun. Honorna ruvar ca 3 veckor och antalet yngel brukar uppgå till ca. 40-100 st. De har en mycket bra yngelvårdnad och honorna brukar plocka in dem ca 4 veckor efter att de släppts ut första gången.
Den är i akvarium relativt revirhävdande och ganska tuff och ett stort akvarium är nödvändigt. Pga korsningsrisken är den inte lämplig ihop med Nimbochromis-arter. Lämpligt sällskap är andra "Haplisar" och stora mbunas, småfisk blir uppätna. Den behöver en del gömställen, men även en stor öppen simyta.
Hanarna är större än honorna samt har oftast fler äggfläckar. Utfärgade hanar har en blå grundfärg. Honor samt ej sexuellt aktiva hanar har en vit grundfärg och stora bruna fläckar (prickar som sammanflyter till prickar) på kroppen.
Den förekommer runt hela sjön, men de olika populationerna skiljer sig inte så mycket från varandra.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information