Ciklider - Malawi - Haplochromis

Copadichromis borleyi, Kadango

Kadango Red Fin


Vetenskapligt namn:
Copadichromis borleyi, Kadango
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis borleyi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kadango Red Fin
Ursprung:
Malawisjön: Kadango, Malawi.
Foto på fisken Copadichromis borleyi, Kadango Foto © Ad Konings
Köttätare (i huvudsak zooplankton). Gillar frysfoder, men tar även torrfoder. Borleyi räknas till den s.k. utakagruppen, även om just denna art i sin naturliga miljö håller sig ganska nära stenblocken. Borleyi-hanarna kännetecknas av att de har exceptionellt långa bukfenor. Alla Malawiciklider är munruvare. Normalt för Borleyi är att hanarna försvarar en lekplats längs stora stenblock och leken sker oftast mot den vertikala sidan. Just Kadango-populationen skiljer sig genom att hanen här bygger en lekplatå av sand på en klippa. Man bör inte hålla flera utaka ihop eftersom det finns en risk för korsningar, speciellt om de liknar varandra. Den är revirhävdande, men relativt fredlig. Lämpligt sällskap i akvariet är Aulonocara och fredliga mbunas. Den behöver många gömställen. Kadango-honan och ynglen har en silverbrun grundfärg samt orangeröda fenor. Hanen har en brunorange grundfärg på kroppen. Huvudet och ryggen är blåaktiga. C.borleyi förekommer runt hela sjön och färgerna varierar mellan de olika populationerna.Foto 1 visar en hane Foto 2 visar en hona

Medlemmarnas kommentarerfredlig och fin
Kommentar av: adamhbg90 den 2013-07-12

Har en rejäl hane och 2 honor tillsammans med så små fiskar som ned till 3-4 cm. Dem rör aldrig någon fisk, Hanen har fina färger, honorna blir väldigt runda efter 2 år. Att dom bara skulle bli 15 cm stämmer inte enligt mej. Min hane är minst 20 cm, och den största honan 17-18 cm. Väldigt trevlig fisk :)))) men man bör ha ett kar på minst 375 Liter eller mer.

Aggresiva hanar
Kommentar av: Kapten Zoom den 2011-11-27

Jag tog över två hannar och 2 honor och stopppade i ett 530 liters. Efter 2 dagar trodde jag den ena skulle stryka med. Ruggigt vad de slogs. Den mobbade hade långa revor i fjällen och kammen var alldeles fransig. Hade det varit öppet vatten hade den dragit långt bort. Jag fick särskilja dem. Trist men så funkar väl naturen antar jag.

Snabb & vacker!
Kommentar av: karinfredholm den 2009-09-20

En oerhört vacker fisk med ståtliga fenor & rundad kroppsform.
Honorna är även de vackra med sin svarta
färg & röda fenor. De fungerar utmärkt i bland mina mbunas, även de av större karaktär. Verkar ej särskilt aggressiva.
Lättanpassade en ett helvete att fånga in!!!!

Fredligast av våra ciklider i alla fall
Kommentar av: cilla den 2004-04-22

Hade 5 st från början... Hittade tyvärr en förtorkad stackare på golvet. Från början hade alla "hon-färgen" men efter ett tag skiftade en (den största) färg till "han-färg". Väldigt stiliga fenor! Helt klart en av mina ögonstenar!

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information