Ciklider - Malawi - Haplochromis

Copadichromis trewavasae, Chizumulu

Ivoryhead mloto


Vetenskapligt namn:
Copadichromis trewavasae, Chizumulu
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis  mloto
Copadichromis mloto
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Ivoryhead mloto
Ursprung:
Malawisjön: Vid öarna Chizumulu och Likoma, samt på ostkusten mellan Makonde och Manda
Foto © Ad Konings

Kött- och allätare (plankton som sorteras ut ur bottenmaterialet). Lämpligt akvariefoder är relativt smått fryst foder, som gärna kan kombineras med lite torrfoder.
Den räknas till den s.k. utakagruppen och revirhävdande hanar försvarar ett grottkraterbo under en klippa som lekplats. Runt den del av grottkanten som inte gränsar mot klippan bygger hanen upp en ”sandmur”. Arten återfinns oftast i övergångszonen (området mellan sand och klippområdena) på 15 till 25 meters djup.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Honorna ruvar äggen ca. 3-4 veckor innan ynglen (ca. 40 st efter varje lek) släpps ut. Munruvande honor samlas därefter i stora stim och de släpper sedan ut ynglen samtidigt.
Arten är revirhävdande och något aggressiv mot andra hanar av samma art (vill man ha flera hanar ihop bör akvariet vara större), men i övrigt tämligen fredlig. Akvariet skall innehålla många gömställen och gärna ha fin sand som bottenmaterial. Lämpligt akvariesällskap är andra lungna malawiciklider. Den skall ej hållas tillsammans med andra utaka som liknar den eftersom det då finns en stor risk för korsningar.
Hanarna blir större och får en blåsvart grundfärg och en vit övre del av kroppen. Honor och ungdjur är silver/ljust brunfärgade med 3 svarta fläckar på kroppssidorna.

Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information