Ciklider - Malawi - Haplochromis

Copadichromis sp. 'virginalis kajose'

Kasoje-utaka, kasoje-haplis


Vetenskapligt namn:
Copadichromis sp. 'virginalis kajose'
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis virginalis
Copadichromis ilesi
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Kasoje-utaka, kasoje-haplis
Ursprung:
Malawisjön: Förekommer runt hela sjön samt även i sjön Malombe
Foto © Ad Konings
Köttätare (plankton). Lämpligt akvariefoder är smått fryst foder, som gärna kan kombineras med lite grönt.
Den räknas till den s.k. utakagruppen och revirhävdande hanar försvarar ett grottkraterbo under en klippa som lekplats och den är säsongslekare. Munruvande honor samlas i stora stim och släpper ut ynglen samtidigt.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Honan ruvar äggen ca. 3 veckor innan ynglen släpps ut. Antalet yngel brukar variera mellan 40 och 60.
Den är revirhävdande och något aggressiv mot andra hanar av samma art. Akvariet skall innehålla många gömställen. Lämpligt akvariesällskap är andra malawiciklider. Den skall ej hållas tillsammans med andra utaka som liknar den eftersom det då finns en stor risk för korsningar.
De betydligt större hanarna (hanar blir ca 18 cm, honor ca. 12 cm) har en blåsvart grundfärg och vitaktig bläs och ryggfena. Honor och ungdjur är silverfärgade. Hanarna färger ofta bara ut helt i samband med leken.

Det råder en del frågetecken för om denna art skall räknas till arten C. ilesi eller om den skall klassas som en självständig art.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information