Ciklider - Malawi - Haplochromis

Copadichromis mbenjii

Mbenji-utaka


Vetenskapligt namn:
Copadichromis mbenjii
Tidigare vetenskapligt namn:
Haplochromis quadrimaculatus
Copadichromis mbenji
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Mbenji-utaka
Ursprung:
Malawisjön: Mbenji.
Foto © Ad Konings
Köttätare (zooplankton på öppet vatten). Äter i akvarium gärna frysfoder, men tar även torrfoder.
Den räknas till den s.k. utakagruppen och lever på öppet vatten i övergångszonen på 7 till 20 meters djup. Honor och icke lekmogna hanar samlas ofta i små stim på öppet vatten. I sin naturliga miljö bygger hanarna halvcirkelrunda kraterbon i sanden under eller längs med klippor.
Alla malawiciklider är maternala (honan) munruvare. Honan ruvar äggen ca. 3 veckor innan ynglen släpps ut. Antalet yngel brukar variera mellan 20 och 50.
Den är revirhävdande och något aggressiv mot andra hanar av samma art. Akvariet skall innehålla många gömställen. Lämpligt akvariesällskap är Aulonocara, fredliga mbunas och mindre "haplisar". Den skall ej hållas tillsammans med andra utaka som liknar den eftersom det då finns en stor risk för korsningar.
Honor och ungdjur är silverfärgade med 3 svarta fläckar på sidan. Hanarna har på kroppen en gulaktig grundfärg med inslag av blått. Huvudet och större delen av ryggfenan är blå.
Speciellt C. mbenjii honorna påminner mycket om C. borleyi-honorna men den förstnämnda arten har ett "rundare" huvud.
Arten är endemisk runt ön Mbenji i Malawi.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information